VELIKI PROJEKT

KONAČNO SE OBNAVLJA DERUTNI KOMPLEKS U SAMOM CENTRU ZAGREBA Evo što će biti na mjestu nekadašnje tvornice DTR u Krajiškoj ulici

 Srđan Vrančić/EPH

Oronula zgrada bivše tvornice rublja DTR u Krajiškoj 20, koja je godinama okupljalište beskućnika, a smještena je stotinjak metara od doma premijera Zorana Milanovića, početkom sljedeće godine trebala bi dobiti novo ruho.

Vlasnik zgrade je Agencija za civilno zrakoplovstvo koja će uskoro u suradnji s Gradom i Udruženjem hrvatskih arhitekata raspisati javni arhitektonski natječaj za idejno rješenje nove zgrade u koju će se, osim vlasnika, useliti Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu te Agencija za sigurnost željezničkog prometa.

Osim uredskih prostora koji će se prostirati na oko 1200 četvornih metara, u bivšoj DTR-ovoj zgradi bit će sektori za letačke operacije, dvorana od 160 četvornih metara, dispečerski centar, sobe za ispitivanje, a prema utvrđenom programu trebalo bi se naći mjesta i za podzemnu garažu.

Podzemna garaža

U zgradi će boraviti 100-tinjak zaposlenika, a vlasnik neće smjeti mijenjati izvorni izgled uličnog pročelja jer je zgrada pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nego će ga moći rekonstruirati i sanirati. Velebni kompleks lani je od države kupila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, nakon što je sudski vještak procijenio vrijednost kompleksa na gotovo 33 milijuna kuna.

- Želimo proširiti djelovanje na područje organizacije školovanja i osposobljavanja - potvrdili su u Agenciji za civilno zrakoplovstvo i dodali da će na temelju odabranog prvoplasiranog natječajnog rada, koji će najprikladnije prenamijeniti postojeće interpolacije, naručiti potrebnu projektnu dokumentaciju s konačnim ciljem realizacije planiranog zahvata.

Kolika će biti vrijednost obnove oronule zgrade, još se ne zna, kažu u Agenciji, dok na temelju izrađene projektne dokumentacije ne bude izrađen troškovnik.

Podsjetimo, država je dobila vlasništvo nad zgradom 2006. godine kada je, prema načelu jednake vrijednosti, zamijenila pravo vlasništva s Gradom Zagrebom koji je u zamjenu za Krajišku dobio kompleks bivše Vojne bolnice u Vlaškoj 87.

Okupljaju se beskućnici

- Zgrada je otad često mijenjala vlasnike. Godine 2008. bila je dodijeljena Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na korištenje, potom 2010. Ministarstvu pravosuđa i konačno 2012. godine Ministarstvu zaštite okoliša. No, od srpnja 2013. opet je u vlasništvu države jer je nijedno ministarstvo nije koristilo ni privelo svrsi - objasnili su prije godinu dana u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom .U dvorištu nekadašnje DTR-ove tvornice prije gotovo dvije godine zbog pada u otvoreni šaht život je izgubio 19-godišnji Juraj, a sve što se danas ondje može vidjeti su razbijena stakla, stari madraci, nakupine stare odjeće i obuće te novinskog papira koji očito služi beskućnicima za grijanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:23