ŠTEDNJA

Kraj ere besplatnih udžbenika u Zagrebu? Tomašević navodno razmišlja o reviziji te mjere: ‘Nije pošteno da ih imaju svi‘

‘Nije pošteno da besplatne učenike dobije i onaj čiji roditelji imaju plaću od 15.000 kuna i oni čiji su na minimalcu‘, rekli su iz Grada

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević razmišlja o revidiranju besplatnih udžbenika u gradu, javlja RTL.

Za srednjoškolske udžbenike Grad je ove godine iz gradske blagajne dao 40 milijuna kuna te je 35.665 srednjoškolaca dobilo besplatne udžbenike. Uz to, Zagreb financira i trošak radnih bilježnica osnovnoškolaca.

Više sugovornika iz Grada potvrdilo je RTL-u kako razmišljaju o tome da se uvede neka vrsta socijalnog cenzusa.

- Nije pošteno da besplatne učenike dobije i onaj čiji roditelji imaju plaću od 15.000 kuna i oni koji su na minimalcu. Treba to revidirati i pronaći socijalni ključ - rekao je izvor za RTL.

Ova vijest dolazi nakon što je gradska vlast rekla da planira ograničiti novčanu potporu za svako novorođeno dijete. Gradska vlast planira izjednačiti iznos naknade, bez obzira na to koliko djece obitelj već ima.

Do sada se za prvo dijete dobivalo 1.800 kuna, za drugo 3.600, a za treće i svako iduće dijete 54.000 kuna tijekom šest godina.

- Oprema za novorođenče je obiteljska mjera, tzv. baby bonus, kojem je cilj da roditeljima u prvim mjesecima, bez obzira na materijalne prilike, imaju sve što je potrebno za novorođeno dijete. Ako tako shvatimo namjeru te mjere, onda smo išli tom logikom da je OK da za svako dijete dobijete jednako. Predlažemo 2.500 kuna - rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Oporba u Gradskoj skupštini oštro se usprotivila planovima vladajućih.

- Žalosno je kako je upravo prva ušteda jest ukidanje demografske mjere. BLIC Gradonačelniče, slobodno mogu reći - sram vas bilo! - rekao je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Mislav Herman.

U Mostu kažu da ne brane mjeru koja je neodrživa za proračun, ali brane roditelje koji su u njoj i smanjuju im se primanja. Predlažu da s roditelji zaposle na pola radnog vremena i da dobivaju dio subvencije.

- Vrtići već iduće jeseni neće moći primiti svu djecu koja će se vratiti u sustav. Moram naglasiti da je u Gradu Zagrebu 6.000 djece primljeno u sustav predškolskog odgoja, a 2.700 je ostalo bez mjesta - rekao je zastupnik Mosta Lovro Marković.

U svim gradskim jaslicama ostalo je samo 28 slobodnih mjesta, kad se tome pridodaju djeca, koja će u vrtić kad im roditelji izgube status, može se očekivati navala. U Gradu kažu da imaju plan.

- Jasno je da se na kraći rok može gledati kako postojeće vrtiće povećati u kapacitetu, pronaći dodatan prostor, eventualno zaposliti dodatne odgojitelje - rekla je Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:42