Krali preko skimmera na bankomatu u Gajevoj

Zagrebačka banka blokirala je 100-tinjak bankovnih kartica svojih klijenata zbog sumnje da je s njih s pomoću takozvanog skimmer uređaja, postavljenog na bankomatu u Gajevoj ulici kod Zagrebačkog kazališta mladih, “dignuto” oko pola milijuna kuna.



U Zabi ističu da je istraga još u tijeku te vjeruju da se slučaj skimminga najvjerojatnije dogodio samo na tom bankomatu.



- Zagrebačka banka je nakon prvih dojava klijenata sa sumnjom da je na njihovim karticama učinjena moguća zloporaba pokrenula sve mjere zaštite i prevenirala moguće daljnje zloporabe kartica. Zaba je uspjela kontaktirati gotovo sa svim oštećenim klijentima kojima će banka vratiti novac čim potpišu dokument da nisu proveli sumnjive transakcije - istaknula je Natalija Mikulić iz službe za odnose s javnošću Zabe i dodala da će klijenti nove kartice dobiti u najkraćem mogućem roku.



Podsjetimo, kartična prijevara zvana skimming odvija se tako što se u bankomat ugrade lažni čitač koji kopira podatke s magnetskog zapisa kartice te mini kamera koja snima utipkavanje PIN-a, a prva je prijevara otkrivena prije dva dana oko pola devet ujutro. Tada je, naime, jedna od klijentica te banke ustanovila da je netko s bankomata u Italiji u više transakcija s njezina računa podigao ukupno 15 tisuća kuna.



Nakon što je o tome obavijestila Zagrebačku banku, pokrenuta je istraga. U Zagrebačkoj banci ističu da su o zloporabi obavijestili nadležne institucije.



- Obavijestili smo Ured za suzbijanje gospodarskog kriminala Policijske uprave zagrebačke te Ministarstvo unutarnjih poslova - rekli su u odnosima s javnošću Zabe i istaknuli da su do sada zabilježili nekoliko pokušaja skimminga na bankomatima te da je svaki od njih do sada bio pravodobno otkriven i otklonjen bez ikakvih posljedica za klijente.



Glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba ističe da prijavu za kartičnu prijevaru još nisu zaprimili.



- Moramo zaprimiti dojavu banke, a to će biti ovaj tjedan i onda ćemo vidjeti ima li elemenata kaznenih djela i provest će se izvidi - objasnila je Ljuba.



Prijavite prijevaru



U Zabi upozoravaju građane da u slučaju sumnje u ispravnost bankomata ili pak zloporabe kartice odmah kontaktiraju banku na broj telefona 01/3789-189 koji je na raspolaganju od 0 do 24 sata ili pak da se jave u prvu poslovnicu.






Martina Hrupić;Marinko Brkić Tot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:07