KADROVSKA KRIŽALJKA

Krupne ribe u Holdingu postaju obični činovnici

Holding je napokon odlučio prekinuti s dosadašnjom praksom da se razriješeni visokopozicionirani menadžeri postavljaju na savjetnička mjesta
Zagreb, 190209.Ivo Covic, predsjednik Uprave Zagrebackog holdinga, snimljen u svom uredu na zagrebackom velesajmu.Foto: Sasa Midzor Sucic / Cropix
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

Odzvonilo je buljubašićima, političkim kupnjama i enormno visokim plaćama u Zagrebačkom holdingu!

Predsjednik Uprave, Ivo Čović, za oko 10.000 kuna bruto smanjio je plaće razriješenim članovima Uprave Lidiji Tomić, Slavki Megli Reljić i Stipanu Matošu te ih poslao iz administracije u “proizvodnju”.

Direktori postaju pomoćnici

Matoš će uskoro postati novi pomoćnik direktora Zagrebparkinga, a Megla-Reljić će raditi u ZET-ovoj Službi za financije. Lidija Tomić, bivša šefica nabave, odbila je ponuđeno radno mjesto u Robnim terminalima, pa će joj uskoro uslijediti nova ponuda, i to, kako tvrdi naš izvor u Holdingu, znatno lošija od postojeće.

No, bivši članovi Uprave nisu jedini koji će platiti ceh u novoj kadrovskoj križaljci Ive Čovića. Na udaru će se ovih dana naći i njegovi pomoćnici.

- Čović je odlučio raskrstiti s dosadašnjom praksom da se razriješeni visokopozicionirani menadžeri postavljaju na savjetnička mjesta u Upravi, čija je plaća bila gotovo identična plaći članova Uprave, odnosno oko 34.000 kuna bruto. Pomoćnike direktora Čovića uglavnom je postavljao gradonačelnik osobno, a javna je tajna da je u pravilu bila riječ o političkim kupnjama oporbenjaka u Gradskoj skupštini - rekao nam je sugovornik iz gradske megatvrtke.

Ovih dana Čović vodi intenzivne pregovore sa svojim pomoćnicima, a smijenit će ih ukupno osam, i to sve one koje je naslijedio od svojeg prethodnika Slobodana Ljubičića Kikaša. Nekima ugovor neće produljiti, dok će drugima biti ponuđena mjesta direktora službe. Time im se znatno smanjuje koeficijent, što će Holdingu, prema našem izračunu, donijeti uštedu od oko 100.000 kuna na mjesec, odnosno više od milijun kuna na godinu.

‘Veliko pospremanje’

Razgovor je već obavio Joško Morić koji je s mjesta pomoćnika premješten na mjesto direktora Službe sigurnosti, a Dolores Mijatović, pomoćnici za marketing, nije produljen ugovor. Dobro upućeni tvrde da je jedan od razloga i to što predsjednik Uprave, Ivo Čović, nije zadovoljan njenim angažmanom. Razgovor je obavio i Pero Kovačević kojemu će također biti ponuđeno novo radno mjesto, a obrazloženje za njegovu degradaciju vrlo je jednostavno.

- Budući da imamo šeficu Pravne službe i članicu Uprave za pravna pitanja, posao pomoćnika direktora za pravna pitanja nema previše smisla - ustvrdio je naš izvor.

Ove su promjene uslijedile nakon što je proširena Skupština Zagrebačkog holdinga izabrala novi Nadzorni odbor, a da je Čović obavio razgovore s bivšim članovima Uprave i nekim pomoćnicima, i službeno nam je potvrđeno u Holdingu. “Predsjednik Uprave, Ivo Čović, razgovara s bivšim članovima Uprave i ovih ćemo dana, po okončanju procesa, javno iznijeti njihova nova radna mjesta”, stoji u odgovoru glasnogovornika Dušana Vire.

Sigurno je samo troje voditelja podružnica

Nakon što “počisti” svoje pomoćnike Čović će raspisati i javni natječaj za voditelje podružnica. Svojim suradnicima već je najavio da na tim natječajima očekuje kako će novi voditelji biti isključivo kompetentni i dokazani stručnjaci. Iako će Čović preferirati postojeće zaposlenike u Holdingu, fotelja se, doznajemo, sasvim sigurno trese većini njih.

Čović će podržati njih nekolicinu, a od više sugovornika u Holdingu doznajemo da su na svojim mjestima sigurni samo novi šef Autobusnog kolodvora Ante Cicvarić (zato što je zasukao rukave i od prvoga radnog dana počeo ispravljati nepravilnosti u toj podružnici), šefica Robnih terminala Tada Cigić i novi šef Gradske plinare Bruno Lacković (jer Čović smatra da su dovoljno kompetentni i stručni za taj posao).

Svoj posao najteže će zadržati direktor Čistoće Marko Melčić, Vodoopskrbe i odvodnje Jadranko Robić te Arene Zagreb Zdenko Antunović. ( V. Panić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 08:27