NEMA NOVCA ZA OBNOVU

Kultni zagrebački trg postao ruglo: ‘Obrastao je u korov, beton je popucao, opasan je za djecu‘

Plato ispred Doma sportova zadnji je put obnovljen uoči Univerzijade 1987. godine, a nova je vlast obećala krenuti u taj projekt

Komunalni redari izdali su nalog za uklanjanje terasa na Trgu Krešimira Ćosića

 Karla Zupičić/

Odlučite li se gradom provozati rolama ili na romobilu, svakako zaobiđite Trg Krešimira Ćosića. Ploče ispred zagrebačkog Doma sportova to vam jednostavno neće dozvoliti jer su neke od njih odlomljene i popucale, a što se više približite rubnim dijelovima stanje je sve gore. Odlomljeni dio ispunjen je zemljom ili travom koje je tako dobro ukorijenjena da je jasno da je ovdje već dugo. Odrasli Trešnjevčani se samo prisjećaju kako su se ovdje nalazili s drugim klincima iz kvarta, ali će svojoj djeci radije predložiti neko drugo mjesto za igru. Uvijek je bilo padova, ozljeda koje su završavale masnicama i ogrebanim koljenima, ali su oni sada vjerojatniji nego prije. Posljednje značajnije uređenje trga bilo je za Univerzijadu 1987. godine.

image
Karla Zupičić/

- Stanje na trgu je zaista katastrofalno, tamo se ne može ništa. To je stvarno šteta s obzirom na to da se radi o velikoj javnoj površini koja je idealna za okupljanja i aktivnosti na otvorenom - slaže se s našim zapažanjem Roman Karaturović, predsjednik Gradske četvrti Trešnjevka-sjever. I sam živi u blizini Doma sportova kojeg veže uz svoje djetinjstvo, ali ruke su mu, tvrdi, svezane jer sredstva koja su potrebna za njegovu obnovu preveliki su izdatak za proračun gradske četvrti.

- Za to je nadležan Gradski ured za graditeljstvo koji smo već upoznali s tim. Kad govorimo o ovoj četvrti, definitivno su Trg Krešimira Ćosića i trešnjevački plac dvije ‘rak rane‘ – govori. Nada se da će u ovom mandatu uspjeti barem srediti potrebnu dokumentaciju za rješavanje barem jednog od ta dva velika trešnjevačka problema.

image
Karla Zupičić/

Aktualna gradska vlast osvrnula se na loše stanje trga ispred Doma sporta i u svom predizbornom Programu za Zagreb.

"Na trgu ćemo zamijeniti vidljivo oštećene podne ploče i dotrajale klupe te urediti okolno zelenilo, a jedan od prioriteta bit će i sanacija krova dvorane Doma sportova", najavili su. Dugoročno su pak predvidjeli da će ovo mjesto ponovno učiniti ugodnim za kretanje građana, boravak i igru.

image
Karla Zupičić/

"Moguće rješenje jest obnova na temelju inovativnog arhitektonskog rješenja koje podrazumijeva mogući skate-park, košarkaško igralište i dodatne sadržaje koji će unaprijediti, ali ne i nagrditi, strukturu tog (sportskog) trga", rekli su u Programu.

Gradu Zagrebu stoga smo se obratili s pitanjima zbog čega se onda trg ne održava redovito te kada građani mogu očekivati njegovu obnovu.

- Održavanje opločenja vrši se prema nalozima komunalnog redarstva, što podrazumijeva djelomične popravke. Što se tiče sveobuhvatnog uređenja, u koordinaciji s Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka sjever izradit će se projektni zadatak za uređenje predmetnog trga te izraditi projekt trga – najavljuju. Sredstva koja će im za to biti potrebna pokušat će osigurati kroz rebalans proračuna, a o kojim se točno iznosu radi nije poznato.

image
Karla Zupičić/

Terase koje se nalaze na trgu neće još dugo skrivati oštećene ploče jer je komunalni redar naložio njihovo uklanjanje. Ako je suditi prema dokumentima koje smo dobili na uvid – posljednje dvije godine te terase tamo nisu ni smjele biti. Naime, u Ugovoru o korištenju javne površine stoji kako se javna površina daje na korištenje do 31. prosinca 2020. godine. Budući da smo zatražili sve dosadašnje ugovore, gradsku službu pitali smo jesu li možda greškom propustili poslati ugovore za 2021. i 2022. godinu. Njjihov je odgovor bio vrlo znakovit.

- Dostavljeni su vam svi ugovori kojima Grad raspolaže.

To znači da za terase na Trgu Krešimira Ćosića nije ni bio potpisan Ugovor o korištenju javne površine za te dvije godine. Bez njega ne možemo biti sigurni koliki su iznos ugostitelji uplaćivali u gradski proračun, odnosno jesu li išta uplaćivali. Sve to u situaciji u kojoj Povjerenstvo za davanje javnih površina u najam i na drugo korištenje ima interne kriterije po kojima odlučuje kojoj manifestaciji dati mogućnost korištenja javne površine ili pak kojem ugostiteljskom objektu ukinuti terasu. Ujedno i u trenutku kad je Grad Zagreb u velikim dugovima i traži se prilika za uštede ili nove prihode.

Grad smo još 18. svibnja pitali o terasama na Trgu Krešimira Ćosića. U međuvremenu je komunalni redar izvidio situaciju i zaključio da terase kod fontane i na ulazu plivališta tamo ne bi trebale biti.

- Komunalni redar je pokrenuo upravni postupak i izdao rješenje za uklanjanje dviju otvorenih terasa sukladno odredbi članka 41. Odluke o komunalnom redu – objasnili su iz Grada.

image
Karla Zupičić/

Riječ je o članku koji nalaže kako se "nadstrešnice iznad otvorenih terasa na javnim površinama postavljaju na temelju rješenja gradskoga upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove" uz prethodnu suglasnost gradskog upravnog tijela koja su zadužena za uređenje javnih gradskih površina. Budući da članak 43. određuje da komunalni redar može naložiti da se uklone kiosci, otvorene terase ili nadstrešnice onda kada se prije navedeni propisi ne poštuju, čini se da je u slučaju ovih ugostiteljskih objekata došlo upravo do takvog kršenja.

Ove dvije terase nisu jedine koje su komunalcima bile sporne.

- Pokrenut je upravni postupak i izdano rješenje za uklanjanje otvorene terase postavljene na javnoj zelenoj površini istočno od objekta Trg Krešimira Ćosića 11 – dodali su.

Protiv vlasnika terasa su pokrenuti i prekršajni postupci. Budući da su rješenja postala pravomoćna, bez obzira na uložene žalbe, izdano je rješenje o izvršenju pa uskoro ispred Doma sportova ne bi trebalo biti otvorenih terasa.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:41