DRŽAVNO VLASNIŠTVO

Kupci odustali od 6 stanova u državnom vlasništvu jer su oštećeni u potresu

Država je ponuditeljima čije je ponude prihvatila omogućila, ako su to zatražili, da od te kupnje naknadno odustanu
Darko Horvat
 Ronald Goršić/Cropix

Zbog toga što su oštećeni u potresu, potencijalni kupci posljednjih su mjeseci odustali od kupovine ukupno šest stanova u državnom vlasništvu, a za koje su, na javno održanim dražbama, prethodno dali najbolje ponude te ostvarili pravo na njihovu kupoprodaju.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, riječ je o stanovima ukupne vrijednosti 3,33 milijuna kuna koji su se nakon objave javnih natječaja za prodaju te razgleda nekretnina prodavali putem javnih dražbi, a za koje je Ministarstvo potom odabralo najpovoljniju ponudu, zadržalo kaparu te donijelo rješenje o kupoprodaji.

Ipak, s obzirom na to da je dio državnih nekretnine prilično stradao u potresu koji je Zagreb zadesio tijekom ožujka, država je ponuditeljima čije je ponude prihvatila omogućila, ako su to zatražili, da od te kupnje naknadno odustanu, a doznajemo kako je takav zahtjev dosad predan za šest stanova.

To je podrazumijevalo i da će država ponuditeljima vratiti uplaćeni predujam koji je za ovih šest stanova, doznajemo, iznosio 264.010 kuna.

Jedan od takvih stanova jest i državna nekretnina na adresi Ilica 179, stan za koji je prihvaćena ponuda od 685.300 kuna te uplaćen predujam od 58.600 kuna.

No, nakon zahtjeva ponuditelja da zbog oštećenja koje je nekretnina zadobila u potresu odustane od kupnje, a država mu vrati kaparu, Ministarstvo je 8. prosinca izvan snage stavilo odluku o prodaji te se kupcu obvezalo vratiti uplaćeni predujam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24