MOST NA ‘APARATIMA‘

‘Ležajevi su potpuno truli, mogu se mrviti rukom‘: Zagrebački Savski most u očajnom je stanju

Neslužbeno se doznaje da će radovi zbog zauzetosti radnika na sanaciji Mosta mladosti najvjerojatnije početi 2021.
Savski most (arhiva)
 Srdjan Vrancic, Ronald Gorsic/Cropix

Savskim mostom svakodnevno prolaze tisuće pješaka i biciklista. Posebno o njemu ovise stanovnici Kajzerice, kojima je to najbliži put do tramvaja u smjeru središta grada. Igrom slučaja, predsjednica Mjesnog odbora Kajzerice stručnjakinja je za projektiranje mostova.

- Sami ležajevi mosta na kojima leži nosiva konstrukcija, odnosno ploča po kojoj se ljudi kreću - su potpuno truli. Može se sići ispod mosta i vidjeti da se oni mogu rukom mrviti. Sad, u kojem trenutku bi oni mogli popustiti potpuno, nitko ne može reći, ustvrdila je Ana Gugić za HRT.

Usto, rupe koje su se otvorile na nogostupima jednostavno su prekrivene čeličnim pločama. S obzirom na to da je riječ o prilično nesigurnom rješenju, postavljena je i "privremena" ograda. Zbog toga su se iz Inicijative "Zagreb te zove" obratili građevinskoj inspekciji.

- Iz njihovog odgovora se sve vidi, a ništa se ne vidi. Tražili smo datum. Po svemu sudeći zadnja inspekcija je bila 2018. godine, a sad je 2020. Tražili smo i da nam dostave kopiju rješenja, navela je Gordana Pasanec.

Upit inspekciji poslali smo i mi, dojam je sličan, a na pitanje kada je proveden posljednji nadzor nismo dobili odgovor.

image
Pješački most
Srdjan Vrancic/Cropix

- Usmenim rješenjem putem zapisnika vlasniku je naređeno označavanje građevine opasnom, kao i postavljanje ograde u svrhu fizičkog sprečavanja korištenja pješačkih staza do otklanjanja nepravilnosti, odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

I iz Grada Zagreba stigao je pisani odgovor u kojemu ističu da su dobili projektnu dokumentaciju, da je postupak javne nabave pri kraju te da je potrebno potpisati ugovor s dvije tvrtke koje su zajedno pobijedile na natječaju. Jedna od tvrtki sanirala je Most slobode, a trenutačno izvode radove na Mostu mladosti.

- Prije samog početka radova potrebno je pokrenuti postupak za odabir glavnog stručnog nadzora, geodetskog nadzora, koordinatora zaštite na radu i projektantskog nadzora. Odmah po odabiru svih preostalih sudionika u sanaciji pristupit će se izvođenju radova, priopćili su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Neslužbeno se doznaje da će radovi, premda su iz Grada tražili da počnu ove godine, zbog zauzetosti radnika na sanaciji Mosta mladosti najvjerojatnije početi 2021. Sanacija i rekonstrukcija staroga Savskog mosta u Zagrebu u planu je još od - Univerzijade. Posljednji je put "ušminkan" uoči lokalnih izbora, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2020 13:07