ARENA ZAGREB

Ljepotica s Laništa posluje uspješno, ali svima je teret

Uz Arenu Zagreb vežu se mnoge kontroverze, ali projekt je, kako sada stvari stoje, uspio. Unatoč tome što Holding radi dobar posao, još se traži inozemni upravitelj
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Prilikom gradnje ozlijeđeno je nekoliko radnika. Prokišnjavao joj je krov. Nedostajala joj je uporabna dozvola. Bila je opasna za posjetitelje. Zbog nje je bilo upitno Svjetsko prvenstvo u rukometu. Ingra je želi prodati. Propao je i treći međunarodni natječaj za upravitelja. I zasigurno će se, smatraju kritičari, naposljetku pokazati da projekt nije bio isplativ. I sve to u samo godinu dana.

Postala simbolom grada

Pa ipak... Unatoč mnogim kontroverzama, Arena Zagreb postala je jedan od najvećih simbola Zagreba. ‘Faca’ je onaj tko je ispuni do posljednjeg mjesta, a osim domaćih izvođača, za ljepoticu s Laništa otimaju se i planetarno popularni bendovi. Lady GaGa, Beyonce, Depeche Mode, Backstreet Boys, Eros Ramazzotti... Zvučno, zar ne?

Iako se prvi ‘mačići u vodu bacaju’, Arena Zagreb, koja je nedavno proslavila prvi rođendan, postala je uzor svim arenama u državi i susjednim zemljama. One, naime, svaku godinu završavaju u debelom minusu. Arena Zagreb lanjsku je godinu završila s dva milijuna kuna dobiti.

Prevladavaju koncerti

Otvorenje Arene bilo je popraćeno spektakularnim nastupom Prljavog kazališta, 17. siječnja 2009., pred 22.500 posjetitelja. Taj koncert, čini se, bio je najava prve godine rada ljepotice s Laništa.

U tih godinu dana, kroz dvoranu je prošlo pola milijuna posjetitelja. Arena je u 2009. bila zakupljena čak 160 dana, tijekom kojih su se održavale razne manifestacije: koncerti hrvatskih i svjetskih zvijezda, raznovrsni sajmovi, humanitarna i sportska događanja.

Inicijalno zamišljena kao sportski objekt, Arena se pokazala multifunkcionalnim prostorom koji ne može živjeti samo od sporta. Većina od 160 događanja u protekloj godini bili su koncerti i manifestacije. Da bi se projekt pokazao isplativim, potrebna je popunjenost od 250 dana, a godišnju ratu Ingra i Grad Zagreb dijelom plaćaju prihodima od komercijalnih sadržaja u dvorani.

Zagrebački holding, tvrtka koja posluje na rubu likvidnosti, ipak je, barem kada je riječ o Areni, uspjela biti uspješan menadžer. Unatoč tome, pokušava se dovesti strani upravitelj koji će u Arenu privući još više stranih imena i još više posjetitelja. Dakle, više novca. Ali, kako sada stvari stoje, Holding će - budući da svi međunarodni natječaji propadaju - i dalje upravljati Arenom.

Još uspješnija 2010. godina

Tako je već u ovoj godini predviđeno punjenje dvorane raznim manifestacijama. S obzirom na velik interes i mnogobrojne upite za termine, čelni ljudi Arene, Zdenko Antunović i Ines Švigir, s ponosom utvrđuju da je gradnja bila pun pogodak.

Tako nas u ovoj godini očekuju Sajam vjenčanja, razne rukometne utakmice, spektakularni koncerti (Depeche Mode, Leonard Cohen, Rammstein, Tokio hotel, Lady GaGa...), šetnje s dinosaurima, europsko prvenstvo u vaterpolu, cirkusi...

Prva godina, što je uobičajeno, protekla je u porođajnim mukama, ali projekt je uspio. Druga godina, sudeći po najavama, mogla bi biti još uspješnija.

Osim toga, u prvoj godini postignuti su kontakti s agencijama za organizaciju iz cijelog svijeta. Kvalitetu usluge i infrastrukture prepoznala je i Europska asocijacija arena, čija će članica u ovoj godini postati i Arena Zagreb. To će, na opće oduševljenje, širom otvoriti mnoga vrata i pružiti nove mogućnosti.

Strani fondovi žele kupiti Arenu

Nakon što je Ingra objavila da je Arena Zagreb na prodaju, javilo se nekoliko inozemnih investicijskih fondova koji najozbiljnije namjeravaju kupiti dvoranu. Ingra je nedavno dostavila obavijest Zagrebačkoj burzi u kojoj navodi da je ponuda za kupnju stopostotnog udjela u Laništu d.o.o. istekla 11. prosinca te da su započeti pregovori s ‘nekoliko potencijalnih partnera’.

Iako u Ingri ne žele govoriti o tome, doznajemo da je riječ isključivo o stranim tvrtkama.

Naš izvor kaže da Ingra neće previše razmišljati. U ovom trenutku žele prodati Arenu, iako su svjesni da time neće zaraditi nego izgubiti novac. Svjesni su i da bi im se davanje Arene u zakup u sljedećih 28 godina višestruko isplatilo, no doznajemo da je Ingra uložila 60 posto vlastitog kapitala u Arenu te da nema novca za nove projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:05