ZAGREB OČIMA CIJELOG SVIJETA

Ljubazni ste, grad je uredan i siguran, ali aerodrom je loš, taksi preskup, a grafiti vam unakazuju središte

Turisti u Zagreb dolaze poslovno, na kratkotrajni odmor ili pak na neke atraktivne sportske i zabavne događaje. U prosjeku u gradu ostanu tri noći, a odsjedaju u hotelima ili hostelima

ZAGREB - Umoran, ali zadovoljan onim što je vidio. Nijemac Peter Holz ispijao je kavu na terasi nasuprot katedrali, uživao u sunčanom danu i pogledu na prvostolnicu.

Oduševljeni Nijemac

Uza šalicu kavu, na njegovu su stolu bile poredane već napisane razglednice. Poslat će ih svojim prijateljima i susjedima u Njemačkoj uz izričitu preporuku - što prije posjetiti hrvatsku metropolu.

Profil ZG turista

- Stara jezgra vam je prekrasna, katedrala je najljepša koju sam dosad vidio, a proputovao sam cijeli svijet. Jedva čekam da uskočim u turistički autobus i napravim što više fotografija - kaže Peter, umirovljenik iz Njemačke, koji je ovog tjedna prvi put posjetio Zagreb.

Peter je samo jedan od mnogih inozemnih turista koji u sve većem broju posjećuju glavni grad i opovrgavaju svojedobnu tezu o tome kako je Zagreb nadosadniji grad u Europi.

O tome svjedoče činjenice. U Zagrebu je, nakon nekoliko godina, napokon evidentiran osjetan porast turističkih dolazaka. Lani ga je posjetilo 602.186 turista, čak 4 posto više nego 2009., a najviše je bilo dolazaka iz Njemačke, čak 37.715 gostiju. Američkih turista bilo je 29.769, Talijana 29.201, Španjolaca 29.002 i Japanaca 23.611.

Da se ti ohrabrujući trendovi nastavljaju i ove godine, pokazali su uskrsni blagdani. Za Uskrs je u Zagrebu bilo čak 5800 turista, što je u usporedbi sa 2010. porast od čak 48 posto.

Kakav je profil turista koji posjećuje Zagreb? Što ga oduševljava, što mu smeta, koliko novca troši?

Inozemni turist u prosjeku u gradu ostane tri noći, odsjeda u hotelima ili hostelima. Gosti u hotelskom smještaju imaju prosječno 43 godine, dnevno potroše 144 eura, i obožavaju povijesnu jezgru. Oni koji odsjedaju u hostelima u prosjeku imaju 28 godina, a dnevno će u Zagrebu potrošiti 51 euro.

Gosti u Zagreb najčešće dolaze poslovno, na kratkotrajni odmor, ili pak na neke sportske i zabavne događaje. Tako je na Shakirin koncert u Arenu stigla Talijanka Francesca Luzzatto, koju je u Zagreb dopratio otac Stefano. Osim u koncertu uživali su i u razgledavanju grada.

Odsjeli su u hotelu Galerija, a osim u koncertu uživali su i u obilasku grada.

Zamjerka parkingu

- Željela sam vidjeti Muzej prekinutih veza, no nažalost nemamo dovoljno vremena za posjet. Uspinjača vam je zakon, vozili smo se nekoliko puta gore-dolje, ali vam je ograničenje parkiranja u centru grada na samo sat vremena glupo i nepotrebno - kažu Franceska i Stefano.

Parking je zapravo samo jedna od zamjerki motoriziranih turista.

Turistički poštanski sandučić, osim mnogih pozitivnih, pun je i negativnih primjedbi.

Nedostatak kongresne dvorane, neadekvatan aerodrom provincijskog izgleda sa samo jednim terminalom, skupe taksi usluge, nedostatni javni zahodi, slaba ponuda u suvenirnicama, oronule zgrade u užem centru grada unakažene grafitima i kratko radno vrijeme muzeja samo su neki prigovori turista.

- Očekivale smo malo bolji aerodrom. Zagreb je milijunski grad. Razočarane smo i ponudom suvenira. S druge strane, oduševljavaju ljudi, čistoća grada i iznenađujuće bogata povijest - kažu Alyson Kerr, Vicky Makieb i Alison Schatz, koje su u Zagreb doputovale iz Vancouvera.

Čistoća grada i ljubaznost ljudi među najčešćim su pohvalama, a strani turisti Zagreb i Hrvatsku doživljavaju i kao mjesto prijateljske atmosfere i visokog stupnja sigurnosti.

Upravo je zbog toga Japanka Wakako Hayashi odabrala Hrvatsku za dvotjedni godišnji odmor, a u Zagrebu će provesti nekoliko dana prije povratka u Tokio.

Čarobni Dolac

- Sviđaju mi se mali gradovi pa zato uživam u Zagrebu. Inače, strance podučavam japanskoj kuhinji i zato u koju god zemlju dođem, kušam hranu, kupujem namirnice i kuharice.

Dolac sam otkrila već prvog dana boravka u Zagrebu. Čaroban je - kaže Wakako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:53