POVIJESNI USPJEH

Lovro i Tin su svjetski debatni prvaci, prvi u 40 godina kojima engleski nije materinji jezik!

Uz titulu svjetskih prvaka, imenovani su i najboljim javnim govornicima prvenstva, tj. Puljiću je pripalo prvo mjesto, a Špremu drugo
Tin Puljić i Lovro Šprem, svjetski prvaci u debati
 Privatna Arhiva

Prije dvije godine smo u Cape Townu postali prvi tim s neengleskog govornog područja koji je uspio ući u finale, a sada smo svjetski prvaci - kaže Tin Puljić, mladi zagrebački magistar politologije, koji je s Lovrom Špremom, studentom Ekonomskog fakulteta, prošlog vikenda osvojio Svjetsko sveučilišno debatno prvenstvo u organizaciji Južne Koreje.

Iako je trenutačna epidemiološka situacija spriječila njihov odlazak u Koreju, ovaj uspješan dvojac ispisao je povijest hrvatske, ali i svjetske debate, s udobnog kauča dnevne sobe, putem Zooma.

​Na ovaj pothvat spremali su se godinama.

- Još u srednjoj školi, putem raznih srednjoškolskih debatnih klubova, smo se okušali u debati. Prezentacijske debate koje su ti klubovi održavali po srednjim školama su nam se svidjeli i zadržali smo se u cijeloj priči te smo u tim krugovima aktivni već desetak godina - rekao je Puljić.

Korak do naslova 2019.

Nakon osnivanja Zagreb Student Debate Foruma, odlaska na mnoga natjecanja unutar i van regije, Šprem i Puljić postigli su sjajan rezultat 2019. godine u Južnoafričkoj Republici gdje su postali prvi tim u povijesti kojem engleski nije materinji jezik, a koji se plasirao u finale svjetskog natjecanja u debati. Raspravljali su o raznim temama; o reguliranju banaka, angažmanu SAD-a u Siriji, primjeni međunarodnog prava na terorističke skupine itd., i to sa studentima s prestižnih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Stanforda, Oxforda i Cambridgea. Iako su bili korak do naslova prvaka, nisu odustali u svojoj namjeri i krenuli s još snažnijim pripremama za daljnja natjecanja gledajući druge debate na internetu i vježbajući međusobno.

- U devet preliminarnih i četiri eliminacijske runde, bavili smo se s 13 različitih tema, a obuhvaćaju široki spektar, od filozofije i feminizma do zdravstva, znanosti i međunarodnih odnosa - rekli su Puljić i Šprem. Debatno natjecanje je koncipirano tako da dvije ekipe dobiju teme o kojima će raspraviti, 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti nužno ne slažu na osobnoj razini. Neke od tema kojima su izborili svjetsko zlato su "je li u interesu Rusiji da se ekspanzionistički ponaša prema Arktiku, povezivanje društvenih pokreta s akademskom zajednicom te mogućnost osnivanja međunarodnog zdravstvenog suda koji bi se bavio kršenjem naputaka WHO-a u vezi izdavanja antibiotika te aktualnog lockdowna". Uz titulu svjetskih prvaka, imenovani su i najboljim javnim govornicima prvenstva, tj. Puljiću je pripalo prvo mjesto, a Špremu drugo.

Tako su Tin i Lovro postali prvi tim u povijesti natjecanja kojem engleski jezik nije materinji jezik, a koji je pobijedio u najjačoj kategoriji debatnog prvenstva, takozvanom "main breaku". Natjecanje se inače održava jednom godišnje od 1981. do danas.

Nema novčane dobiti

Puljić i Šprem postigli su neviđen uspjeh na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu i smatraju da su uspjeli u svemu onome čemu su težili svih ovih godina vježbanja i nastupanja po raznim natjecanjima. Novčane dobiti od pobjede, tvrde, nema, no potvrđeno je da su izvrsni javni govornici koji su dokazali da imaju izvanredne vještine kritičkog mišljenja i raspravljanja. Uz navedeno, pokazali su da im uz trud i rad, problem nije bila ni jezična barijera. Sudjelovanje na europskim i svjetskim debatnim prvenstvima smatraju "odskočnom daskom" za daljnje karijere, a već sada znaju da će posjećivati buduća debatna natjecanja kao suci jer su svojim uspjesima, ali i poznanstvima i prijateljstvima osigurali svoja mjesta u svjetskoj debatnoj zajednici.

- Iz debatiranja se nećemo povući jer želimo osigurati budućim studentima debatantima iz Zagreba što kvalitetniju pripremu za natjecanja i nastaviti pomagati razvoju debate na ovim prostorima - zaključuju zlatni Puljić i Šprem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:26