SVE JE RAZROVANO

Lunapark se iselio, samo je kotač ostao: Pogledajte kako danas izgleda park dr. Franje Tuđmana

Tvrtka kojoj smo iznajmili park ima ugovornu obvezu vratiti sve kako je bilo. Ako ne, mi ćemo sve urediti i naplatiti im, kažu iz Grada

Park dr. Franje Tuđmana

- Toliko blata ima ovdje, ne može se normalno hodati. Jedan od najljepših parkova u Zagrebu sada je pretvoren u blatno polje, kaže nam stanarka iz zgrade u blizini parka dr. Franje Tuđmana s kojeg se nakon više mjeseci iseljava zabavni park Winterland, tamo postavljen u vrijeme Adventa.

I doista, park je trenutno razrovan i blatan, lijepo uređene livade sada su više nalik na kaljužu pa se građani, posebno oni koji parkom inače redovito šeću pitaju hoće li se uopće moći vratiti u prvobitno stanje.

image

Park dr. Franje Tuđmana

/Bruno Gazibara

Iz Grada tvrde kako je dužnost na zakupcu, odnosno tvrtki Fest d.o.o. u čijem je vlasništvu Winterland, da park dr. Franje Tuđmana u zadanom roku vrati u prvobitno stanje. Također poručuju kako je spomenuta firma produžila rok za demontažu, navodeći loše vrijeme kao razlog produljenja.

- Ugovorna obveza korisnika je da vrati javnu površinu u prvobitno stanje. Ako javna površina neće biti vraćena u prvobitno stanje, potrebno uređenje će izvršiti podružnica ZGH Zrinjevac, a što će, prema Ugovoru, biti naplaćeno korisniku, poručuju iz Grada.

Diljem Tuđmanca, kako se park kolokvijalno naziva, još su kamioni s demontiranim spravama i uništeno tlo oko njih. Transportni kamioni svojom su težinom i vožnjom po livadi razrovali veći dio zemljišta. Kiša je učinilo ostalo, pa je park trenutno neprohodan.

- Ali stvarno je ružno, baš kao i što kažu, možeš kukuruz zasaditi ovdje kao na nekoj njivi, a ne imati gradsku zelenu površinu, kaže nam jedan od susjeda koji je čekao tramvaj na obližnjoj stanici.

image

Park dr. Franje Tuđmana

/Bruno Gazibara

Većina sprava koje su činile zabavni park su uklonjene, osim, pomalo ironično – panoramskog kotača koji je prvi trebao napustiti park, s obzirom na to da nikada nije niti proradio.

Prisjetimo se kako je upravo panoramski kotač Zagreb Eye reklamiran najveća atrakcija. Sa svojih 24 poluotvorene kabine trebao je posjetiteljima pružiti "veličanstven pogled na Zagreb". No, zbog "neprofesionalne isporuke u transportu", on nikada nije proradio.

O čitavom problemu oglasilo se i Vijeće gradske četvrti Črnomerec putem svoje službene Facebook stranice "Črnomerec je naš". Poručuju kako im je jasno što se dogodilo i da su svjesni kako park trenutno izgleda, ali da ipak vjeruju kako će se sve vratiti u prvobitno stanje.

image

Park dr. Franje Tuđmana

- Ovim putem vas želimo obavijestiti da smo svjesni kako je park na Trgu Franje Tuđmana nakon uklanjanja zabavnog parka u lošem stanju. Još uvijek traje period koji zakupac ima za demontažu zabavnog parka te će po uklanjanju svih elementa lokacija biti vraćena u prvobitno stanje, poručuju iz gradske četvrti putem Facebook-a.

Sudeći prema komentarima koji se nalaze ispod ove objave, većina građana ipak ne vjeruje kako će se sve uspjeti vratiti na onako kako je izgledalo prije Adventa.

- Devastacija "eventima" koja je započela prije četiri do pet godina je puno toga uništila. U travi je sve puno plastičnih vezica, čikova i čepova, navezeno je nekvalitetne zemlje i "posijana" trava, uništena je asfaltirana staza na sjevernom dijelu, glasio je jedan od komentara.

image

Naš poznati ulični umjetnik Slaven Kosanović Lunar ustupio nam je svoje fotografije devastiranog parka

/Slaven Kosanović

Vraćanje parka u prvobitno stanje komentirao je i Mladen Ožić, stalni sudski vještak za graditeljstvo napomenuvši u pismu Jutarnjem kako se neadekvatnim pristupom obnavljanju parka može dovesti do trajnih posljedica.

- Ta je površina dubinski preorana kao i sve staze u parku. Nakon poravnanja, zbog rastresitosti zemlje doći će do slijeganja te nastanka trajnih udubina i bazena te se livada više neće moći koristiti. Osim toga nasipavanje se izvodi neadekvatnim materijalom. Forsiranje stalnog postavljanja raznih manifestacija na toj lokaciji će trajno devastirati park, komentirao je Ožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:22