NOVA FUNKCIJA

Manevar SDP-a kojim žele ojačati svoju poziciju u Zagrebu: Viktor Gotovac ulazi u Skupštinu

Gotovac će kao predsjednik gradske organizacije neposredno u Skupštini provoditi politiku koja će se definirati na tijelima SDP-a

Viktor Gotovac

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik zagrebačkog SDP-a prof. Viktor Gotovac od 1. siječnja iduće godine ulazi u Skupštinu Grada Zagreba, i to kao zamjena Ivanu Račanu koji se povlači s funkcije gradskog zastupnika.

Ovim manevrom SDP će bitno ojačati svoju poziciju u Zagrebu budući da će Gotovac kao predsjednik gradske organizacije neposredno u Skupštini provoditi politiku koja će se definirati na stranačkim tijelima SDP-a.

U prošlom sazivu Skupštine SDP je upravo u ovome segmentu imao veliki problem jer predsjednik organizacije, tada je to bio Gordan Maras, nije bio član Skupštine i nije mogao neposredno utjecati na rad SDP-a u predstavničkom tijelu.

Maras je uz to imao dodatni problem, a to je bila podijeljena organizacija zbog čega nije imao nikakav utjecaj na gradske zastupnike. Gotovac nema ni taj problem budući da je na čelo zagrebačkog SDP-a izabran nakon raspuštanja zagrebačkog SDP-a, te revizije članstva. Osim toga, izabran je kao kandidat koji je imao podršku središnjice stranke, odnosno predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Koliko su u platformi Možemo! "sretni" s Gotovčevim ulaskom u Skupštinu može se samo pretpostaviti budući da je Gotovac odmah nakon izbora za šefa zagrebačkog SDP-a kritizirao poteze gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Prigovorio mu je način na koji ukida mjeru roditelj – odgojitelj, te zamjerio što ne rješava problem odvoza smeća.

- Ne sviđa mi se način na koji je to ukinuto. Mislim da se takve stvari ne ukidanju preko noći i da se treba ponuditi značajnije kompenzacije. Ne možemo se ponašati kao da su to neki drugi građani koji neće ostati bez nekog dohotka. Mislim da bi bilo puno praktičnije da se zaustavila primjena te mjere, a onda da se pokušalo dogovoriti s roditeljima kako da lagano prizemlje, a ne da postanu sirotinja koja neće svojoj djeci moći priuštiti da u Zagrebu budu građani – kazao je Gotovac o mjeri roditelj - odgojitelj.

Nije bio blaži ni u odnosu na drugi problem.

- Grad Zagreb je doista grad problema i sada, osim što je kantograd, moramo gledati i kante koje su pune. Radnici Čistoće nemaju Covid potvrde, pa eto ne može se prikupiti dovoljan broj radnika koji će smeće skupljati. To je neprihvatljiva izlika. Znači građani grada Zagreba zbog osobnih izbora nekih zaposlenika Zagrebačkog Holdinga, Čistoće, bilo koga ne smiju za onu cijenu koju plaćaju za komunalne usluge, to smeće ili bilo koju komunalnu uslugu ne dobivati – bio je oštar Gotovac.

Doznajemo kako je prije desetak dana predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao na sastanak gradonačelnika Zagreba i čelnika platforme Možemo! Tomaševića i njegove suradnike, a na sastanku su još bili Ivan Račan i Viktor Gotovac. Osim što je koalicijske partnere obavijestio o promjeni u Skupštini Grada Zagreba, Grbin je, prema našim informacijama, Tomaševića obavijestio da se mijenja i način komunikacije između Možemo! i SDP-a, i to tako da se on iz nje povlači u odnosu na sve gradske teme. Grbin je dalje kazao da se iz te komunikacije povlači i Ivan Račan, te da od sada Možemo! sva pitanja oko funkcioniranja Grada, kao i eventualne koalicijske probleme rješava izravno u komunikaciji s predsjednikom zagrebačkog SDP-a, Viktorom Gotovcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:10