SDP 'IMA RJEŠENJE'

MARAS ŽESTOKO ODGOVORIO BANDIĆU 'Svaljivanje odgovornosti za potres na građane je nečuveno! Ne može se na ljude prebaciti teret prirodne katastrofe'

 
Milan Bandić, Gordan Maras
 Damjan Tadic, Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras oštro je odgovorio gradonačelniku Milanu Bandiću ocijenivši da je njegovo svaljivanje odgovornosti za posljedice potresa na građane nečuveno.

- Potres je prirodna katastrofa, a izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredne mjere. Kao što je prije nekoliko dana predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio, SDP će u Sabor uputiti prijedlog zakona kojim će se sanirati posljedice razornog potresa koji je pogodio Zagreb prije desetak dana. Grad Zagreb u ovom trenutku nema funkcionalnu upravu i nema mogućnosti rješavati nagomilane probleme građana - kazao je Maras.

Posebni zakon za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici po Marasu mora riješiti tri osnovne stvari.

Prvo je kompenzacija i vraćanje imovine u stanje kakvo je bilo prije potresa i pripremiti se za moguće nove katastrofalne situacije.

Drugo je da država ljudima koji su se morali iseliti iz svoji domova treba omogućiti da u periodu adaptacije i vraćanja u normalno stanje imaju gdje boraviti.

Treće je osigurati imovinu građana, jer u ovom trenutku kada oni nisu u svojim domovima, policija mora voditi računa o tome da je njihova imovina sigurna.

- Ne možemo, kako je to danas gradonačelnik Bandić rekao, na ljude prebaciti sav teret ove prirodne katastrofe. Ako je bilo mogućnosti obnoviti Gunju, onda moramo moći obnoviti i grad Zagreb. Stoga je potrebno oformiti posebno tijelo koje će se u suradnji Države i Grada baviti obnovom Zagreba i vraćanjem u normalnu funkcionalnu situaciju - rekao je Maras.

Istaknuo je da Grad mora biti spreman za ovakve katastrofe, a građani moraju imati zaštitu Grada i države. - Moraju biti obeštećeni, a naši najmlađi moraju biti u mogućnosti kada prođe ova kriza normalno ići u školu, s obzirom na to da je na području Zagreba trenutno mnogo oštećenih škola - zaključio je šef zagrebačkog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:45