ZG SKUPŠTINA

Maratonska sjednica trajala do sitnih sati: Samo dvojica oporbenjaka ostala do kraja, evo što je odlučeno

Gradonačelnik Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Klisović zahvalili su svima koji su ostali na maratonskoj sjednici

Tomislav Tomašević

 Tomislav Kristo/Cropix

Zastupnici 6. sjednice zagrebačke Gradske skupštine izglasali su prijedlog o Riznici Grada Zagreba koja će podići razinu transparentnosti gradskog proračuna te su obustavili plaćanje troškova izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine kućanstvima.

Zagrebački gradski zastupnici raspravljali su o SDP-ovu prijedlogu o Riznici Grada Zagreba čime bi se uspostavio i uveo sustav rizničnog poslovanja na razini proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba koji se temelji na jedinstvenom računovodstveno-informacijskom sustavu s ciljem podizanja razine transparentnosti proračuna.

Riznica je izglasana s 37 glasova "za" i jednim suzdržanim glasom.

Skupština je također raspravljala o Prijedlogu odluke o obustavi plaćanja troškova izgradnje priključka na komunalne vodne građevine.

Tim prijedlogom želi se obustaviti plaćanje troškova s obzirom na to da nema značajnijeg rasta usluga isporučene vode i odvodnje otpadnih voda u kategoriji kućanstava.

Taj je prijedlog prihvaćen većinom glasova.

Zastupnici su raspravljali i o prijedlogu nestranačkog zastupnika iz Kluba gradskih zastupnika Mosta Trpimira Goluže o pripremi i podnošenju plana i programa restrukturiranja i rada Zagrebačkog holdinga kojim traži od gradonačelnika da navedeno naloži Upravi Holdinga za razdoblje od 2022. do 2025. godine te da navedeni plan i program podnese Skupštini na razmatranje.

Golužin prijedlog nije prihvaćen.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zaključka o otkazu Ugovora o osnivanju i djelovanju "Europskog doma" u Zagrebu.

Navodi se da se s obzirom na to da je Grad Zagreb prema Popisu članova udruge koju vodi Europski dom Zagreb počasni član udruge, predlaže svojevoljno istupanje Grada Zagreba iz članstva. Dodaju da udruga može financijsku potporu za svoje projekte ili programe ostvarivati iz proračuna sukladno propisima kojima se uređuje financiranje udruga.

Taj je prijedlog prihvaćen većinom (27) glasova.

Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog zaključka o prijenosu prava vlasništva na nekretnine domova za starije osobe u Zagrebu, i to s Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje na Grad Zagreb.

Gradski zastupnici raspravljali su i o prijedlogu Trpimira Goluže za mjerama za povećanje transparentnosti javnih natječaja, kojim želi da se u trgovačkim društvima kojima je Grad Zagreb osnivač, suosnivač ili obavlja osnivačka prava da na svojim službenim stranicama objave imena i prezimena te stručne kvalifikacije kandidata, kao i njihove planove i programe rada i razvoja koje su predložili.

Namjera prijedloga je informiranje građana i javnosti o kandidatima, njihovim kvalifikacijama i planovima i programima prije odlučivanja o njihovu izboru i imenovanju.

Prijedlog nije prihvaćen.

Raspravljalo se i o još jednom Golužinom prijedlogu u kojem je zatražio od gradonačelnika da u roku od 15 dana od mogućeg donošenja prijedloga razriješi tri člana Upravnog vijeća Muzeja Grada Zagreba koje je imenovao te da imenuje nove.

Upravno vijeće Muzeja po peti je put poništilo natječaj za izbor ravnatelja Muzeja, što je drugi put u mandatu gradonačelnika Tomaševića.

Niti taj Golužin prijedlog nije prihvaćen.

Nije imenovana ravnateljica Javne ustanove "Maksimir" za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, a radi kontinuiteta u radu Ustanove vršiteljicom dužnosti ravnatelja do imenovanja ravnatelja po ponovljenom natječaju, a najduže šest mjeseci, imenovana je Nika Dolenc.

Šesta maratonska sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela u četvrtak ujutro u 9 sati, zasjedanje je završila iza pola četiri u petak ujutro, a najaktivniji zastupnik Trpimir Goluža te Igor Peternel (Domovinski pokret) bili su ujedno jedini oporbeni zastupnici koji su ostali do ranih jutarnji sati.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović zahvalili su svima koji su ostali na toj maratonskoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:09