STARI SLUČAJ, NOVI VLASNIK

MARŠANIĆI PRODALI ZEMLJIŠTE GORANU HUSIĆU Dao sam 399 tisuća eura za okretište i znam da će mi se to isplatiti

 
 CROPIX

Prošlo je više od godinu dana otkad je obitelj Maršanić dobila pravomoćno rješenje od Ministarstva pravosuđa da joj Grad Zagreb mora vratiti zemljište na kojem se nalazi okretište tramvaja u Prečkom.

U tih godinu dana dosta se toga dogodilo. Obitelj je u listopadu ogradila okretište i blokirala tramvajski promet nakon čega su uslijedili višemjesečni pregovori s Gradom o cijeni zemljišta.

Danas je situacija, pak, takva da obitelj Maršanić više nije vlasnik zemljišta u Prečkom. U prosincu lani prodali su parcelu za 399.000 eura Goranu Husiću, njihovu opunomoćeniku koji ih je prije toga predstavljao na pregovorima. Riječ je, dakle, o cijeni od 280 eura po kvadratu za zemljište veličine 1425 metara četvornih, a prema dopisu koji je Husić prošli tjedan poslao direktorici ZET-a Ljubi Romčević-Žgeli, on sada za zemljište traži 426 eura po kvadratu te još više od milijun kuna najamnine za korištenje zemljišta.

Zagreb, 111019.
Gradska uprava. Trg Stjepana Radica 1.
Obitelj Marsanic  koja je blokirala prugu u Preckom obratila se medijima ispred Gradske Uprave i objasnila je Gradu sve nepravilnosti koje su poc?inili prema obitelji Marsanic, te iznjela u javnost prijetnje koje su upucene obitelji od strane odvjetnika Grada (ZETa).
Na fotografiji: Mirjana Kos, Mladen Marsanic, opunomocenik Goran Kusic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Mirjana Kos, Mladen Maršanić, opunomoćenik Goran Husić

Iz Grada su poslali priopćenje u kojemu navode da je ta cijena šest puta veća od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama te 1,5 puta veća nego što je Husić navodno platio Maršanićima. Zato su zatražili procjenu Visokog procjeniteljskog povjerenstva kako bi se konačno utvrdila točna cijena tog zemljišta.

Husić ističe da je u posjedu interne dokumentacije između gradskih ureda iz kojih se može iščitati kako je spomenuta parcela do 2011. bila građevinsko zemljište, čime, kaže, pobija tvrdnje Grada da se radilo o zelenoj površini.

- U Gradu moraju biti svjesni dvije stvari. Prvo, zemljište se tijekom procjene mora voditi kao građevinsko, a iz javnih gradskih spisa je očito da je još 2015. Grad za takva zemljišta davao između 220 i 600 eura. Moraju poštovati sudsku odluku prema kojoj oni od veljače lani moraju vratiti zemljište i zato neću odustati od naplate najma, isplatit će mi se - ističe Husić.

Ujedno opovrgava navode Grada da on nije isplatio novac Maršanićima. Da je do isplate došlo, potvrdio nam je i bivši vlasnik Mladen Maršanić.

- Želio sam imati mir u obitelji, a s njim smo našli jedan dogovor po kojemu mislim da bismo trebali biti zadovoljni. Ovako sam dobio mir, nema više medijskih pritisaka i on sada dalje vodi tu priču - rekao nam je Maršanić.

Husić je obiteljski prijatelj Maršanića već skoro 30 godina, a kaže da se u spor uključio prije sedam godina. Dodaje da je bio jedini realni kupac jer nitko drugi ne bi uzeo zemljište s obzirom na problematiku koju vuče sa sobom. Nada se da će uskoro pronaći dogovor s Gradom i da će obje strane napokon prihvatiti realno stanje.

- Poslat ćemo ZET-u upute na koji način planiramo izmjestiti okretište i u dogovoru s tvrtkama koje će to raditi pokušat ćemo minimalizirati štetu. Nažalost, to je jedina opcija jer se ipak radi o privatnom vlasništvu na kojem se okretište nalazi - objašnjava Husić.

Zagreb, 010320.
Okretiste Precko.
Goran Husic koji je kupio zemljiste oko kojeg se bivsi vlasnici spore s Gradom.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Goran Husić

Iz Grada su nam, pak, neslužbeno rekli kako oni nemaju namjeru pristati na bilo kakve ucjene te da čekaju odluku Visokog procjeniteljskog povjerenstva.

- Sve mora ići prema zakonu jer se radi o gradskom novcu, novcu građana. Što se tiče najave o izmještanju, moramo biti svjesni da se radi o komunalnoj infrastrukturi oko koje je pravna situacija složena te se ne može samo tako premjestiti - kažu izvori iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48