ISELILI STUDENTE

Marulićev trg pod opsadom bagera: Krenula milijunska obnova od potresa, evo koliko će trajati radovi

Osigurat ćemo sve za neometano studiranje. Ako bude potrebe i u laboratorijima Hrvatskog vojnog učilišta - kaže dekan Ante Jukić.

Marulićev trg pretvoren je u veliko gradilište

 Damir Krajac/Cropix

Započeli su radovi obnove Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije na Marulićevom trgu. Zbog njih se od ponedjeljka rano ujutro diže prašina na zelenoj potkovi, a bageri operiraju zapadnom stranom trga koja je ograđena. Trenutno se zemljom zatrpavaju goleme rupe uz samu zgradu, a koje su, kad su iskopane, otkrile dio zida koji je bio pod zemljom desetljećima.

Zgrada FKIT-a će zbog radova zjapiti prazna sve do travnja iduće godine jer tada je predviđen završetak njezine obnove vrijedne 50 milijuna kuna, od koje se dio financira iz fondova Europske unije.

image

Bageri zatrpavaju iskope uz samu zgradu fakulteta

Damir Krajac/Cropix

Tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa zgrada je pretrpjela velika oštećenja: urušili su se dimnjaci, stradao je krov, odlomio se zid u predvorju, popadala je fasada, a oštećene su i plinske instalacije. Nakon potresa odmah je provedena hitna sanacija u vrijednosti od tri milijuna kuna pa su prostori postali privremeno uporabljivi.

Studenti i profesori FKIT-a sada su preselili u prostore Zagrepčanke i ostale dvije zgrade u kojima djeluje fakultet - jedna je na istoku Marulićeva trga, a druga, koja je u vlasništvu Tehničkog muzeja, nalazi se na Savskoj. Obje također čekaju obnovu. Privremeno su zgradu fakulteta napustili i ostali korisnici - Odjel za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Ipak, za godinu dana trebali bi se vratiti u svoj stari dom.

image
Damir Krajac/Cropix

- U Zagrepčanki su privremeno smješteni uredi nastavnika, referada, dekanat i druge službe, a ljetni semestar u cijelosti se provodio u učionicama i laboratorijima u druge dvije zgrade gdje još nisu započeti radovi. Kad se pokrenu radovi i na ostalim zgradama, fakultet će osigurati sve potrebne resurse za neometano studiranje. Ako bude potrebe i u laboratorijima naših glavnih industrijskih suradnika, kao i onih poput Hrvatskog vojnog učilišta - priča nam dekan FKIT-a prof. dr. sc. Ante Jukić.

image
Damir Krajac/Cropix

Dekan otkriva da se na zgradi na Marulićevom trgu provode i konstrukcijska i cjelovita obnova.Na bočnom zidu fakulteta već je montirana prva skela, a slične će ga uskoro sakriti cijelog. Kasnije će započeti i armiranobetonski radovi ojačanja konstrukcije, izolacija temelja, obnova krova, izgradnja lifta za invalide te obnova i nadogradnja svih instalacija.

image
Damir Krajac/Cropix

Uz rekonstrukciju, FKIT planira provesti modernizaciju učionica i laboratorija te tako podići kvalitetu obrazovanja.

- Vlastitim sredstvima ćemo osuvremeniti učionice i laboratorije na Zavodu za opću i anorgansku kemiju i Zavodu za industrijsku ekologiju. Modernizacija nastavno-znanstvene infrastrukture fakulteta provodi se redovito i u zadnje tri godine uloženo je više od 20 milijuna kuna u nabavu znanstveno-istraživačke opreme - ističe Jukić.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 09:31