‘KRNJA‘ NORIJADA

Maturantima se neće svidjeti odluka Grada Zagreba: Ukida se povorka od Trga do Bundeka

Treća je to godina za redom bez okupljanja na Trgu, ali prvi put ono je uvjetovano odlukom Grada

Arhiva

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Organizirane proslave norijade u srijedu neće biti na Trgu bana Josipa Jelačića, niti će biti povorke maturanata od središnjeg trga prema jezeru Bundek - tako je odlučio Grad Zagreb koji će proslavu Dana zagrebačkih maturanta organizirati isključivo na Bundeku, a to nam je potvrdio jedan od organizatora.

Kraj je to dugogodišnje tradicije proslave na Trgu bana Jelačića gdje su se okupljali učenici i uz muziku, smijeh, spačke i alkohol slavili kraj svojeg školovanja. Potom bi vesela povorka od nekoliko tisuća maturanata krenula prema jezeru gdje bi nastavili slaviti. Često bi u slavlju i pretjerali.

Treća je to godina za redom bez okupljanja na Trgu, ali prvi put ono je uvjetovano odlukom Grada. Prethodne dvije godine, pandemijske, norijada nije niti bila organizirana. Doduše, 2021. je organizirana online proslava koja je dočekana s razočarenjem i podsmijehom maturanata. Na kraju su oni sami odlučili krojiti svoju proslavu i izašli na ulice metropole. Samoinicijativno su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu i krenuli prema Bundeku, što bi se moglo ponoviti ove godine.

Prvotno Zagreb nije planirao organizirati norijadu, no kasnije je došlo do promjene mišljenja u gradskim uredima. Kod Bundeka će učenike dočekati glazbeni program od 12 do 20 sati. Nastupat će: Ružno pače, Mimi Mercedes, DJ Kiki B, DJ Vermont, The Kings i DJ Turk. Priredba će se održati na istočnoj strani jezera Bundek gdje će biti postavljen šator s pozornicom.

- Gradonačelnik nije predvidio okupljanje na Trgu bana Josipa Jelačića niti pješačenje do Bundeka. Na Bundeku je organiziran glazbeni program te je dogovoreno propisno osiguranje i sve ostalo potrebno da bi se priredba održala - kratko nam je potvrdio jedan od organizatora.

- Dakle, kao i protekle dvije godine, u kojima zbog pandemijskih razloga nije bilo službene organizacije Norijade, Grad Zagreb ni ove godine neće braniti niti utjecati na bilo koji način na eventualno spontano okupljanje maturanata, kaže za Jutarnji glasnogovornica gradonačelnika Tomaševića Dinka Živalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:01