OBNOVA SANITARNOG ČVORA

METROPOLA DOBILA I 'ZLATNU' WC ČETKU Zagrepčani je platili čak 312 kn, izvođač radova: 'Cijena je normalna, bili smo najjeftiniji na natječaju'

 
Ilustracija sanitarnog čvora (glavna fotografija), WC četka postavljena u Trnjanskoj Savici (lijevo), WC četke koje stoje 8 kuna u dućanu
 Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački Mjesni odbor Trnjanska Savica prošle je godine renovirao sanitarni čvor u svom sjedištu u Ulici Vladimira Ruždjaka.

Te radove je Grad Zagreb platio 53.075 kuna, no u troškovniku u oči upadaju pojedini iznosi koji se čine previsoki za obične kućanske predmete.

Primjerice, za dobavu i postavu WC četke Grad je platio čak 250 kuna, odnosno 312,50 ako se na taj iznos doda i PDV. Tu je informaciju prvi objavio Radio Student, odnosno novinari njihove emisije “Strah od slobode”, koji su ujedno i priložili fotografiju sporne “zlatne” četke. Sudeći prema fotografiji, riječ je o običnoj plastičnoj četki koja se u obližnjoj trgovini može kupiti za osam kuna, ali građani Zagreba su za taj predmet izdvojili gotovo 40 puta više.

No, nije to jedini takav primjer. Iz troškovnika je vidljivo da je na dobavu i postavu držača za tekući sapun potrošeno 350 kuna, a čak 200 kuna je izdvojeno za dobavu i postavu držača za WC papir, kao i za držač za papirnate ručnike.

Zbog tih velikih iznosa obratili smo se Anti Gracinu (HDZ), predsjedniku Mjesnog odbora Trnjanska Savica, koji nam je napomenuo kako oni nemaju nikakve veze s cijenama nabave.

- Nas su samo pitali želimo li renovirati sanitarni čvor ili ne. Na cijene ili izvođača radova nismo mogli utjecati, to je sve išlo preko Grada gdje su putem javne nabave i po principu najpovoljnije ponude izabrali izvođača. Cijena je bila veća nego što bi bila uobičajena, no bilo je ili uzmi ili ostavi - izjavio je Gracin.

Ujedno je istaknuo kako je nabava napravljena 2018. godine te da su radovi, kako se on sjeća, obavljeni prošle godine.

Stupili smo u kontakt s izvođačem radova, tvrtkom Leo Grad. Upitali smo ih za cijenu od 250 kuna (bez PDV-a) za postavljanje obične WC četke, na što su nam iz tvrtke odgovorili kako se radi o jednom normalnom iznosu.

- Inače postavljanje jedne WC četke dođe između 100 i 400 kuna bez PDV-a, ovisno o tome je li PVC ili kromirana. Takvu cijenu ima i 90 posto drugih izvođača i ona je uključena u obim poslova kompletnog renoviranja sanitarnog čvora. Znam da to zvuči puno, no to nije jednako kao da četku kupite u Bauhausu i sami postavite. Cijena je mogla biti manja da je investitor samostalno kupio materijal, odnosno četku, no onaj tko je radio troškovnik tražio je da mi to dobavimo i postavimo - rekao je Ante Kliba iz Leo Grada i dodao kako su oni imali najjeftiniju ponudu te su zato dobili posao.

Nazvali smo još nekoliko tvrtki koje se bave uređenjem unutarnjih prostora. Oni su nam, pak, rekli kako je cijena od 250 kuna opravdana samo ako se, ističu, WC četka montira na svemirski brod ili ako su majstori išli u Dugu Resu po četku pa su morali uračunati i cijenu goriva.

- Takve usluge mi inače ne naplaćujemo jer se radi o jednom minornom poslu. Naravno, bilo je situacija kada je investitor tražio od nas da odemo u neki drugi grad po materijal ili komad namještaja pa bismo mu u tom slučaju naplatili i prijevoz, no nikad takvo što nismo napravili za običnu WC četku - ističu naši sugovornici.

Odgovor Grada Zagreba

Iz Grada su nam potvrdili kako je tvrtka Leo grad izvela radove na renoviranju sanitarnog čvora u objektu mjesne samouprave Trnjanska Savica. Naveli su kako vrijednost narudžbenice iznosi 44.460 (bez PDV-a) te da su predmetni radovi uređivanja postojećeg sanitarnog čvora uključivali: građevinske radove (demontaža i rušenje postojećih vrata s nadsvjetlom, uklanjanje postojećih instalacija, uklanjanje postojećih zidnih i podnih pločica, uklanjanje postojećeg sanitarnog čvora, hidroizolaterske radove te keramičarske i stolarske radove, kao i soboslikarsko ličilačke radove te dobavu i ugradnju novih sanitarija te pripadajuće sanitarne opreme.

Iz Gradskog ureda za javnu nabavu su nam još naknadno odgovorili kako je Grad u listopadu 2018. godine proveo jednostavnu javnu nabavu za renoviranje sanitarnog čvora. Za nabavu su došle tri ponude od kojih je ona tvrtke Leo grad bila najniža. Cijena drugo rangirane ponude iznosila je 48.606 kuna, a treće rangirane 55.660 kuna, obje bez PDV-a. Što se tiče našeg pitanja zašto je za dobavu i postavu WC četke potrošeno 250 kuna, odnosno 312,50 ako se uračuna PDV, odgovorili su kako oni ne mogu utjecati na visinu pojedinih stavi troškovnika.

- Napominjemo kako javni naručitelji, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi i načelu slobode tržišnog natjecanja kao temeljnog načela javne nabave, ne mogu utjecati na visinu cijena pojedinih stavki troškovnika u smislu neuobičajeno visoke cijene, za razliku od neuobičajeno niske cijene ponude, koja može biti razlog odbijanja takve ponude - rekli su iz Ureda za javnu nabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:22