DIŽU CENZUS PRAGOVE

Mijenja se način obračuna cijene vrtića u Zagrebu, oporba: ‘Radi se o prikrivenom poskupljenju!‘

Trećina Zagrepčana je u najnižoj kategoriji i trenutno vrtiće plaća između nula i 20 eura...

Ilustracija

 Admir Buljubasic/Cropix/Cropix

Na jučerašnjoj sjednici Skupština Grada Zagreba usvojila je dva prijedloga gradonačelnika Tomislava Tomaševića (Možemo!) koji se tiču upisa djece u gradske vrtiće. Prvi se odnosi se na načine ostvarivanja prednosti prilikom upisa, a drugi o promjeni načina izračuna naplata usluga koji je do sada, navode iz gradske vlasti, bio neujednačen pa su roditelji s istim prihodima u različitim vrtićima plaćali drukčiju cijenu.

- Propis ima dvije novosti. Prva je da dižemo cenzus pragove za osam posto s ciljem da se ne preskoči platni razred. Druga je da izjednačavamo način na koji se prihod računa i dokazuje. U ranijoj odluci roditelji su prihod mogli dokazivali na tri načina: mogli su reći vrtićima da sami provjere u Poreznoj upravi, predati potvrdu Porezne uprave ili potvrdu poslodavca - komentira promjene u načinu izračuna naplata usluga gradskih vrtića Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika.

Oporba nije pozdravila prijedlog Gradske uprave, nego je navela da se radi o prikrivenom podizanju cijena koje će uzrokovati da se roditelji premjeste iz niže platne kategorije u višu. Inače, u Zagrebu postoji četiri kategorije cijena zagrebačkih vrtića koje ovise o prihodima po članu kućanstva čiji su iznosi 80, 60, 40 i 20 eura. Trećina Zagrepčana je u najnižoj kategoriji i vrtiće plaća između nula i 20 eura jer su neki od njih, zbog različitih socijalnih kriterija, oslobođeni plaćanja.

Gradski zastupnik iz redova SDP-a, Renato Petek, još je par dana prije održavanja Skupštine komentirao kako će promjene u obračunu dovesti do poskupljenja vrtića od 25 do 100 posto i dodao da se prema novom dokumentu u obzir uzimaju i neoporezivi prihod, što, tvrdi, prije nije bio slučaj.

image

Gradski zastupnik Renato Petek

Damir Krajac/Cropix

- Mnogi su tijekom COVID-a i ekonomske krize dobili veću plaću, posebno kroz neoporezive primitke koje je poticala i Vlada, a za koju su se izborili radnici u nedavnim prosvjedima ili sindikalnim akcijama. Sada će im gradska vlast dio toga oduzeti u tihoj akciji izmjene ove odluke - konstatirao je. Kritičan je bio i nezavisni zastupnik Ivica Lovrić koji smatra da se radi o dizanju cijena "ispod žita".

Danijela Dolenec je na press konferenciji demantirala da će doći do podizanja cijena vrtića i naglasila kako Zagreb ima najjeftinije vrtiće od svih velikih gradova te je intencija novog propisa da to tako i ostane. Opovrgnula je i navode da se prema staroj odluci, zadnji put izmijenjenoj 2012. godine, nisu obračunavali neoporezivi prihodi.

- Ranije se događalo da su neki vrtići obračunavali šire neoporezive prihode, dok su neki manje. Mi želimo ujednačiti praksu tog obračuna jer je stara Odluka bila napisana tako da ju se moglo dvojako tumačiti. Ako se pokaže da će vrtići poskupjeti, modificirat ćemo propis - napomenula je zamjenica gradonačelnika.

Odlukom o načinu ostvarivanja prednosti pri upise u dječje vrtiće određuje se da ju sljedeće godine mogu ostvariti djeca: roditelja invalida iz Domovinskog rada, samohranih roditelja, osoba s invaliditetom, roditelja koji primaju doplatak za djecu ili su korisnici zajamčene minimalne naknade, djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, ona kojima su oba roditelja zaposlena i ona koja imaju prebivalište u Gradu Zagrebu.

Svi ti elementi razrađuju se, piše u Odluci, metodologijom bodovanja, a prednost naposljetku ostvaruje dijete s većim brojem bodova. Ako ih dvoje ili više ima jednak broj, tada će se u vrtić upisati starije dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:18