ZAGREPČANI BIJESNI

Milijunski radovi paralizirali cijeli kvart, radnici očajni: ‘Dosta nam je, na posao dolazimo u grču!‘

Radovi su se odužili jer smo naišli na neevidentirane instalacije pod zemljom, morao se mijenjati projekt, kažu u HOPS-u

Radovi traju već osam mjeseci

Rupe ukupne dužine petstotinjak metara paralizirale su glavnu šetnicu u Ulici Ivane Brlić Mažuranić, najvećoj u naselju Malešnica na zapadu Zagreba. Ono malo pločnika što je preostalo, sada služi za usko mimoilaženje prolaznika, a na pojedinim mjestima pješaci se moraju saginjati zbog grana drveta. Rupe su pune smeća - plastičnih boca, omota od čokolade, vrećice čipsa, vrećica za smeće, i to onih staromodnih crnih. Naišli smo čak i na dio debla na rijetkom zatrpanom dijelu.

Korita su omeđena zaštitnim ogradama i jedini način za prelazak preko njih, jedini način da stanari dođu do ulaza svojih zgrada, je preko drvenih mostića kakvih je desetak identičnih uzduž ulice. Stanarima su toliko prirasli srcu da su im nadjenuli posprdno ime - "Mostovi okruga Malešnica".

No, iza tog imena skriva se bijes zbog dugotrajnih radova i tuga nad devastiranim kvartom koji je, kažu nam, nekad bio lijep. Sada nosi krimen rupa, iskopanih još u kolovozu prošle godine, nastalih kako bi se u njih položili elektroenergetski kablovi.

Jedna je to od šest lokacija na kojima se oni postavljaju na potezu od ET Zagreb do trafostanice u Stenjevcu. Ukupna vrijednost projekta kojeg financira Hrvatski operater prijenosnog sustava (HOPS) je 3,6 milijuna eura. Radove izvodi Dalekovod d.d. s podugovarateljem tvrtkom Sanac d.o.o. No, višemilijunski pothvat je već na jednoj od prvih dionica naišao na probleme.

image

Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić

Tomislav Krišto/Cropix
image

Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić.

Tomislav Krišto/Cropix

Ni sami stanovnici Malešnice više ne znaju što se događa. Otkopavaju se i zakopavaju isti dijelovi, a kad pomisle da su radovi na dionici ulice gotovi ista se ponovno raskopa. Nitko im nije niti rekao kad mogu očekivati da će svemu doći kraj.

Kraj priželjkuju i radnici.

- Dosta mi je više ovoga. S grčem u želucu dolazim na posao - otkrio nam je jedan u prolazu.

Nedaleko njega naišli smo na Vladimira, stanara Malešnice. Napominje da je po struci građevinar i kreće komentirati: "Iako sam građevinar ne uspijevam razumjeti tu novu tehnologiju kojom oni izvode radove. Malo kopaju tu, malo tamo. Malo ih ima, malo ih nema. Pa nigdje nisu ni postavili tablu da su ovdje radovi"

Vladimir nastavlja kako je najgore stanovnicima zgrada uz samo gradilište jer moraju trpjeti cjelodnevnu buku koja ih priječi u normalnom funkcioniranju. U probleme su zapeli, ističe, i ugostitelji čije su terase uglavnom prazne. To nam potvrđuje pogled na nekoliko kafića u Ulici Ivane Brlić Mažuranić.

Ulazimo u najbliži, na terasi je zauzet jedan stol s kojeg se ležernim istezanjem može uhvatiti zaštitna ograda. a vlasnik Emir Osmanović nas upozorava da su mu se prihodi smanjili za 70 posto.

- Kad rade nema nikoga. Sjedneš tu i prašina ti ide u lice, sok, kavu. Još sad dolazi lijepo vrijeme kad bi na terasi imao najviše prometa. No, tko će ti sjesti kraj ovoga. Biste li vi? - nezadovoljno će Osmanović. Dodaje kako bi cijela situacija mogla dotući njegovo poslovanje i pribojava se da radovi neće biti uskoro dovršeni.

- Gledajte, došao mi je sladoled, a ne mogu ga staviti na terasu i prodavati zbog prašine. Svi su ljuti, a ne možemo ništa - konstatira ugostitelj.

Dio betona na kojima se nalazi njegova i susjedna terasa strši iznad rupe. Ispod njega nema zemlje koja bi ga držala, zato izgleda da bi se mogao prelomiti i propasti. Pitamo goste susjednog kafića, muškarca i ženu smještenim za stolom najbliže tom komadu betona, boje li se da će propasti.

- Niti ne znamo što je dolje. Valjda je dovoljno kvalitetno napravljeno da se ne stropoštamo - navode.

image

Terasa kafića kraj rupe. Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić

Tomislav Krišto/Cropix
image

Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mazuranić.

Tomislav Krišto/Cropix

Na dijelu ulice ugostitelji su svoje terase postavili iznad zatrpanog dijela rupe. Tamo je nanesen šljunak, ali nije asfaltirano. Iz frizerskog salona nam objašnjavaju da su taj dio ulice zatrpali prije Božića i tako ostavili. Dodaju da je u ulici prije koji tjedan pukla kanalizacija pa je parkiralište kraj nogostupa bilo puno otpadnih voda.

- Mislim da je tu netko nešto opasno pogriješio. Mislim da su oni unutra potrgali toliko instalacija - govori jedan od stanara zgrade u prvom redu do rupe.

Na križanju s Malešnicom i proteklih se dana kopalo. Bager je svoju lopatu monotono zabijao u zemlju, dok je konobar u susjednom kafiću na tacnu stavljao zadnje čase preostale na praznoj terasi. Kaže da ni sam ne zna koji je put da ponovno otkopavaju isti dio, ali i da se nada kako će ovo biti posljednji.

image

Započelo je kopanje još jedne rupe. Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić

Tomislav Krišto/Cropix

Jedan od radnika nam otkriva kako se situacija na gradilištu mijenja iz sata u sat.

- Nije do nas, do projektanata je. Krenuli smo kopati i onda su oni shvatili da tu postoje šahtovi i cjevovodi. Krenuli su raditi nove projekte bez da je ijedan došao na teren. To je najveći problem, što se projekt stalno mijenja. Nas samo nazovu i kažu nam napravite to i to - frustrirano će radnik. Izdvaja da shvaća stanare, da ni on ne bi bio blagonaklon da mu se ispod prozora radovi izvode osam mjeseci. Napomenuo je i kako mještani imaju razumijevanja za radnike.

U kojoj bi fazi bili radovi da je projekt otpočetka bio jasan i ispravan.

- Ovdje bi završili odavno. Sad bi radili drugu dionicu - odgovara.

image

Nedovršeni radovi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić

Tomislav Kristo/Cropix

Iz HOPS-a, investitora, tvrde kako su se radovi odužili zbog "nailaska na neevidentirane instalacije komunalne infrastrukture prilikom iskopa kabelskog rova". To je od njih iziskivalo promjenu projekta, kao i, ističu, promjenu izvođenja tehnologije radova.

Potvrdili su da su "revidirana" pojedina rješenja iz izvedbenog projekta, ali nam nisu odgovorili na pitanje koliko se ukupno puta projekt mijenjao.

- Na spomenutoj dionici, prema potvrdi izvođača Dalekovod d.d., bit će položen visokonaponski kabel i prateće instalacije te zatrpan kabelski rov do kraja travnja ove godine. Nakon toga slijedi asfaltiranje i sanacija okoliša - odgovaraju na naš upit iz HOPS-a. Dodaju da bi se polaganje elektroenergetskih kablova na svih šest dionica trebalo kompletirati do ožujka 2024. godine i tvrde kako ugovorena vrijednost radova nije porasla.

Budući da su se radovi na Malešnici već dobrano odužili, njezini stanovnici sumnjaju da će rupa u njihovom kvartu nestati do 1. svibnja, za manje od tjedan dana. Dapače, prije vjeruju da će biti novih kopanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:22