PREGRŠT SADRŽAJA

Ministar Ćorić i brojni uglednici otvorili Centar za posjetitelje Medvedgrad

Projektne aktivnosti započete su 2018. godine, a u novi sjaj Medvedgada uloženo je gotovo 40 milijuna kuna
Tomislav Ćorić i Marina Popijač
 Marko Edge

Centar za posjetitelje Medvedgrad u Parku Prirode Medvednica svečano je otvoren i nakon pune tri godine sjaji novim sjajem. Brojni uglednici predvođeni izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, izaslanikom ministrice kulture i medija Tomislavom Petrinecom, izaslanikom gradonačelnika Grada Zagreba Zorislavom Antunom Petrovićem, pomoćnicom ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Mateom Radić, načelnikom Općine Bistra Danijelom Drvišem, ravnateljem Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igorom Kreitmeyerom te ravnateljicom Javne ustanove Park prirode Medvednica Marinom Popijač otvorili su i među prvima razgledali potpuno novi centar za posjetitelje s brojnim sadržajima u kojima će sad moći uživati posjetitelji iz cijeloga svijeta.

image
Centar za posjetitelje Medvedgrad
Marko Edge

Nazočne je pozdravio izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Iznimno mi je drago vidjeti uspješno završen projekt obnove Medvedgrada jer upravo ova obnova od važnosti je ne samo za Zagreb, već za cijelu Hrvatsku. Vrlo je važno da i u ostalim Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode RH slijedimo ovaj primjer jer Hrvatska zaista ima bogatstvo koje s ponosom trebamo prezentirati”.

Projektne aktivnosti najvrjednijeg i najvećeg projekta u povijesti Javne ustanove Parka prirode Medvednica pod nazivom “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“ započete su 2018. godine, a u novi sjaj Medvedgada uloženo je gotovo 40 milijuna kuna.

Obnovljeni Medvedgrad postao je Centar za posjetitelje s nekoliko funkcionalnih cjelina. Popuno su obnovljeni Veliki i Mali palas koji sad sadrže informacijski centar, suvenirnicu, atraktivne muzejske izložbe i prostor za odvijanje raznih programa, radionica i događanja.

image
Centar za posjetitelje Medvedgrad
Marko Edge

“S današnjim danom završili smo još jednu projektnu aktivnost koja se odnosila na svečano otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad kako bismo ga od sutra mogli staviti dostupnim našim posjetiteljima. U sljedećih petnaest dana Centar će imati Dane otvorenih vrata s obzirom da je u tijeku Mjesec turizma u Hrvatskoj, a mi također idemo ukorak s trendovima. Želim naglasiti da se ovdje nalazi Južna kula, Istočni i Zapadni palas s novim multimedijalnim sadržajima koji će ponuditi sve što smo znali napraviti o povijesti Medvedgrada i naše Medvednice“, zaključila je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač.

Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će pružiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Medvednica.

image
Centar za posjetitelje Medvedgrad
Marko Edge

U sklopu Projekta ugrađena je moderna informatička i multimedijalna oprema te je realizirano snimanje filmova i fotografija sa zemlje i iz zraka o Parku i njegovim zanimljivostima. Uređen je pristup za naplatu ulaznica, postavljeni su brojači posjetitelja, kupljeni električni bicikli, dizajnirani i izrađeni suveniri i radna odjeća za buduće zaposlenike Centra za posjetitelje Medvedgrad.

Svečano otvaranje svojim su nastupima upotpunili violončelistica Ana Rucner, operna diva Antonella Malis, glazbenik Željko Krušlin Kruška te ansambl Lado koji su posjetiteljima izveli neka od najljepših djela hrvatske glazbe. Centar će za posjetitelje biti otvoren od subote, 23. listopada. Dolazak je moguć uz prethodnu najavu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image
Ana Rucner
Marko Edge
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:13