REAKCIJA

Ministarstvo o Kalinićevih ‘500.000 doza‘ Pfizera: Ako ih je nabavio, neka se javi ‘Štamparu‘

‘Uputili smo gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Andrija Štampar‘, tvrde iz Ministarstva
Pavle Kalinić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić izjavio je danas kako je preko veza i poznanstava naručio 500.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, no da su sustav i država zakazali te da nisu poduzeli napore da se uvoz tog cjepiva odobri.

Kalinić je dodao i kako bi, "da je gradonačelnik Milan Bandić živ, već ljude cijepio na Trgu bana Josipa Jelačića".

Pročelnik UHS nije htio dodatno pojašnjavati svoje tvrdnje, no neslužbeno doznajemo kako se radi o pola milijuna doza Pfizerovog cjepiva, a doze su ispregovarane izravno s proizvođačem. Navodno je rok za uvoz tog cjepiva u Hrvatsku bio danas u 15 sati, a kako to nije ispoštovano, cjepivo je završilo kod drugih kupaca.

O Kalinićevim tvrdnjama oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva.

- Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba 'Andrija Štampar' koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju - navode u Ministarstvu.

Podsjećaju da Hrvatska cjepivo od svih proizvođača, pa tako i Pfizera, nabavlja u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija. Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom, ističu.

- Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva. Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine - zaključuje se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14