OČITALI IM BUKVICU

Ministarstvo poništilo Bandićevu odluku o poskupljenju vrtića!

'Ispričavam se svim roditeljima koji su svo ovo vrijeme nepotrebno bili izloženi administrativnim postupcima', rekao je Šprem
 Sunara/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo uprave je odlučilo - odluka gradonačelnika Milana Bandića o poskupljenju vrtića nevažeća je! Prema mišljenju tog Ministarstva dječji vrtići i dalje bi se trebali naplaćivati po jedinstvenoj cijeni od 400 kuna na mjesec, a ne po dohodovnom cenzusu od nula do 2000 kuna.

Ova odluka stigla je na adrese Gradske skupštine i u Gradsko poglavarstvo , a najjednostavnije rečeno u dopisu koji potpisuje ministar Davorin Mlakar stoji da: Gradska skupština ima pravo određivati cijene vrtića i da je Skupština ‘u formalnom smislu postupila u skladu s odredbom članka 42. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.’ No osim što je potvrdilo Odluku Gradske skupštine, donesenu 22. travnja o tome da će cijene vrtića ostati iste, Ministarstvo uprave očitalo je bukvicu gradonačelniku Bandiću, ali i zastupnicima u Gradskoj skupštini.

- Odgovornost za odlučivanje o meritumu stvari ne može se prebacivati na Ministarstvo uprave i to podvodeći sadržaj pod formu. Ovo ministarstvo nije nadležno za odlučivanje o pitanjima iz samoupravnog djelokruga jedinice lokalne samouprave, a naročito ne o pitanjima vezanim o konkeretnim slučajevima vezanim za predškolski odgoj i naobrazbu, kao ni financiranje istih - stoji u njihovom priopćenju.

Mlakar se u daljnjem tekstu ograđuje i od Bandićevih pritužbi kako Skupština ovom odlukom zadire u Proračun Grada Zagreba ističući da ‘njih zanima samo procedura donošenja odluka’, koja je prema njihovom mišljenju poštivana.

Ovaj dopis u ruke je primio i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, koji kaže da je već bio upozoravao gradonačelnika na moguć prigovor prema Ministarstvu jer ‘prigovoru nije bilo mjesta’.

- Najvažnije od svega je da je ovo završena priča. Ispričavam se svim roditeljima koji su svo ovo vrijeme nepotrebno bili izloženi administrativnim postupcima. Sada je to gotovo, a na redu je usuglašavanje i proučavanje instrumenata kako spriječiti poskupljenja i u privatnim vrtićima, što ovom Odlukom nismo mogli spriječiti - kaže Šprem.

S druge strane, predstavnici izvršne vlasti i gradonačelnikovi suradnici (koji su potrošli desetke tisuće kuna na oglašavanje u novinama kako bi obavjestili građane da će se vrtići plaćati po dohodovnom cenzusu ), kažu da je ovo tek ‘trećina priče’ i da odluka još uvijek nije konačna.

- Ovo je očekivano rješenje Ministarstva uprave. Napominjem da su oni samo istaknuli da je Gradska skupština poštivala propise kod donošenja svoje odluke, ali mi to ionako nismo dovodili u pitanje. Nas zanima usklađenost Odluke sa Zakonom o državnom proračunu i o fiskalnoj odgovornosti. Istodobno smo dopise slali i Ministarstvu financija i Ministarstvu obrazovanja, a tek kad oni donesu svoja mišljenja, moći ćemo govoriti o tome kojim će se modelom naplaćivati dječji vrtići - kaže Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:44