NAJHLADNIJI STAN

Misterij malenog stana u Zagrebu s pet klima uređaja: Doznali smo što se unutra događa

Na frontalnom pročelju dugačke zgrade nema klima, sve su postavljene prema strani koja gleda na park. I stvarno, na drugoj strani, izdvaja se nebičan prizor
 Vanesa Pandzic/Cropix

Na pročelju kod jednog stana u Novom Zagrebu, na stambenoj zgradi ‘limenki‘, postavljeno je čak pet klima na potezu od 2,5 x 2,5 metara. Ta je situacija zbunila neke stanovnike kvarta Utrine koji su nam se javili.

- U toj su zgradi mali stanovi, pa zašto bi netko trebao čak pet klima - požalili su nam se.

Krenuli smo put Utrina. Posljedice nevremena još su vidljive u zelenom Novom Zagrebu, grad je gotovo prazan, a vrućina se opet diže. Stižemo u Maretićevu. Na frontalnom pročelju dugačke zgrade nema klima, sve su postavljene prema strani koja gleda na park. I stvarno, na drugoj strani, izdvaja se nebičan prizor, jedan stan u prizemlju s njih pet. Neki građani koji su tuda prolazili parkom, zagledaju se, ali ne komentiraju.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ulazimo u zgradu i tražimo vlasnike ‘najhladnijeg stana u Zagrebu‘ - jesu li se tim potezom najbolje od svih u gradu spremili za toplinski val i sve buduće valove?

Na vratima nas je dočekalo ime ispisano na A3 papiru. Pokazalo se da je taj stan zapravo radni prostor udruge Krugovi, Centar za psihoterapiju i savjetovanje. Kako nisu postavili tablu kod parlafona ispada na prvi dojam da je riječ o običnom stanu, što je ‘teoretičare gradskih zavjera‘ zbunilo, pa su valjda pomislili da se radi o manjem stanu samo jedne osobe koja ima pet klima.

- Mi inače imamo ured u Kombolovoj 13 u Utrinama koji nam je postao premalen i sad smo uredili ovaj dodatni. Znali smo da se ne smije klima postaviti na prednje pročelje pa su otraga, kao i kod drugih. Bavimo se tihim obrtom, koji ima svoje specifičnosti za koje treba ovakav prostor, s puno odvojenih manjih prostorija - kaže nam Ivana Grabar, te dodaje da je u sve upućena i predstavnica stanara.

Stan od 60-ak kvadrata s dvije sobe dobio je pet malih soba za rad s njihovim klijentima.

- Naglašavam da klime ne rade čitav dan, rade povremeno. Kolegice ih kad netko dođe upale ako treba. Doduše, imamo najviše termina poslijepodne od 17 do 19 i tad ih može biti više uključeno, ali nikad nije bilo njih pet zajedno - dodaje.

Pitamo ju da li se mogla možda staviti samo jedna centralna klima na pročelje, da to ne izgleda ovako čudno kao sad.

- Možda se mogla, ne znam, mi smo kod izvođača naručili postavljanje klimatizacije, da se može po prostorijama gasiti i paliti, te da ne bude bučno, nismo specificirale broj klima uređaja i tako su nam napravili - odgovorila je I. Grabar.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Table s imenom udruge na ulazu u zgradu nema, kako kaže, zato što oni koji dolaze po pomoć u njihovu udrugu očekuju diskreciju.

Ovaj bi se problem mogao povezati i s nedostatkom adekvatnih poslovnih prostora u Novom Zagrebu, kojih nema mnogo na tržištu, odnosno oni kvalitetni dostupni su jako skupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:13