OSTAJU BEZ ZELENILA

Misteriozni ljudi s motorkama rušili drveće na Trešnjevci: ‘Vlasnica je umrla, a onda su stigli oni‘

"Nećemo dozvoliti da se taj prostor prenamjeni u građevinsku zonu", rekao je Roman Karaturović iz Možemo!

Stanari se boje da će livadu zaliti beotnom

 Privatna Arhiva

- Zar ćemo izgubiti jednu od posljednjih zelenih površina u kvartu, strahuju stanari Trešnjevke nakon što je grupa radnika u zadnjih par dana srušila sva stabla na livadi iza Konzuma na Trešnjevačkom trgu.

Prvo je, objašnjavaju palo prije pet dana, a zadnje prije dva, a za njima su ostali samo piljevina i grane pune lišća koje je počelo venuti. A umjesto same livade bi, priča se po naselju, uskoro moglo niknuti betonsko parkiralište.

- Došli su i krenuli rušiti, a nitko ih sve ove dane nije pitao imaju li dopuštenja da tako nešto naprave. Znam da je bilo problema oko imovinsko-pravnih pitanja s ovim parcelama, ali ne znam koji je točno dio u vlasništvu Grada. Ne znamo ni tko je izvodio radove jer radnici nisu imali obilježja nikakve tvrtke. Čini mi se da su to radili na divljaka - govori nam radnik kafića smještenog uz stablo koje je zadnje srušeno.

image
Bruno Drempetić/Jutarnji list

Njegove su grane ostavljene na livadi, a iza njih je i napuštena kuća čiji je krov pojeo korov, a fasada joj je polako počela padati na tlo. Dojam zapuštenosti ovdje upotpunjava i nakupina otpada na sasušenom travnjaku - ostavljeni su kartoni, plastične vrećice, kante za boju i ostalo sitno smeće.

Spomenuta kuća, ali i čestica na kojoj su se nalazila stabla i koja čini gornji dio Trešnjevačkog trga, bila je u vlasništvu nagrađivane producentice Vesne Mort koja je preminula u siječnju ove godine. U zemljišnoknjižnim izvadcima ona se još uvijek navodi kao vlasnica čestice. Druga dva vlasnika su Alica Mort i Ivan Kadoić, ali o njima dodatne informacije nismo uspjeli saznati. Prebivalište Alice Mort je na Nova Cesta 100, a to je upravo ta ruinirana kuća uz zelenu parcelu. Jasno je da tamo nitko ne živi.

image

Sječa stabala na Trešnjavci

Bruno Drempetić/Jutarnji list

Misteriju oko trenutnog vlasnika parcele, osim informacija iz zemljišne knjige, pojačao je i naš razgovor s predsjednikom Vijeća gradske četvrti Trešnjevka-sjever Romanom Karaturovićem (Možemo!).

- Ne znam tko je vlasnik - govori nam.

image

Sječa stabala na Trešnjavci

Bruno Drempetić/Jutarnji list

- Znam da je to bila producentica Vesna Mort, ali je ona česticu navodno prodala - nastavlja Karaturović. Naveo je da je upoznat s događanjima na trgu, ali i da po tom pitanju ništa nisu mogli poduzeti jer se radi o privatnom vlasništvu. Za sječu stabala nepoznati izvoditelji su se pravdali da uklanjaju invazivnu vrstu biljku pajasen.

Ipak, prema popisu stabala koji je dostupan na gradskim stranicama, tamo se nalazilo još nekoliko biljaka: japanska trešnja, šljiva, obična trešnja i sremza. Ništa od toga tamo više ne cvate.

- Stvarno je tamo bila ta biljka, ali za područje Trešnjevke baš i nije opasno invazivna jer se nema gdje širiti. Samo sedam posto naše gradske četvrti su zelene površine - opisuje Karaturović. Mogući nestanak još jedne zelene površine zabrinjava stanovnike Trešnjevke.

image

Sječa stabala na Trešnjavci

Privatna Arhiva

Za parcelu gdje se izvela sječa navedeno je u katastru da je namijenjena za infrastrukturu. Prema tome misteriozni vlasnik na njoj ne može graditi stambeni objekt, ali ima mogućnost pretvorbe prostora u parking na kojem bi dobro zaradio.

- Nećemo dozvoliti da se taj prostor prenamjeni u građevinsku zonu. Već smo i tražili da se ona pretvori u Z1 zonu (op.a. parkovno uređena površina). Škola u koju sam išao nalazi se kraj te kuće, a u njoj je prije 20 godina živio moj prijatelj. Sadašnji vlasnik jedino može izgraditi parking, ali to nećemo dopustiti. Na kraju krajeva, to neće dozvoliti ni grad - uvjeren je Karaturović. Dodao je i da to zelenilo neko vrijemo nitko nije održavao jer se radilo privatnom vlasništvu, ali su uspjeli dogovoriti da to čini Zrinjevac.

image

Vesna Mort snimljena 2015. godine u kinu Europa na skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja


Bruno Konjevic/Cropix

Kako je čestica prema urbanističkom planu namijenjena kao područje za infrastrukturu, vlasnik može na njoj zasaditi i drvored jer bi u očima pravilnika to bilo zaštitno zelenilo. Takvo bi rješenje više razveselilo Trešnjevčane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:05