GRADSKE SLUŽBE U PUNOJ PRIPRAVNOSTI

Mjesec dana uoči dolaska Pape: Uklanjaju se skele, zavaruju šahtovi i ušminkava grad

Zagrebačka policija već obavlja izvide, ispituje građane gdje će boraviti tijekom Papina posjeta i sugeriraju im da tada ne budu na balkonima i prozorima, odnosno da spuštaju rolete

ZAGREB - Mjesec dana uoči dvodnevnog posjeta Benedikta XVI. Zagrebu službe Grada Zagreba i Zagrebački holding počeli su s opsežnim pripremama i uređivanjem metropole: djelatnici Zagrebačkih cesta zavaruju šahtove na rutama kojima će se kretati Papa, Zrinjevac uređuje travnjake i zelene površine, Zagrebparking popravlja uređaje za naplatu parkiranja, ZET priprema novu regulaciju prometa, Upravljanje sportskim objektima počinje pripremne radnje na hipodromu gdje će Papa služiti misu...

Mjere sigurnosti

Najveći dio posla ipak se odnosi na mjere sigurnosti.

U sklopu pripreme za Papin dolazak veliku će ulogu imati i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG). Ta će tvrtka policiji, bude li to zahtijevala, omogućiti pristup pojedinim zgradama u kojima će zbog osiguranja boraviti i policijski službenici. Dio posla morat će obaviti i gradske službe, a u Gradskom uredu za upravljanje u hitnim situacijama još čekaju naputke policije. Skele sa zgrada i objekata na mjestima gdje će se nalaziti i/ili kretati Papa gotovo sigurno bit će uklonjene.

Očekuje se uklanjanje goleme skele na kući Popović na Trgu bana Jelačića 4 jer će Benedikt XVI. u subotu 4. lipnja biti na bdijenju s mladima na središnjem gradskom trgu. No, u Gradskom uredu za graditeljstvo još nisu dobili naputke od policije.

Uređenje Hipodroma

- Kao i obično, postupat ćemo u skladu sa zahtjevima policije, a još čekamo naloge za uklanjanje skela - rekao je Davor Jelavić, pročelnik Ureda.

Već su počele i pripreme u podružnici za Upravljanje sportskim objektima, koja će uređivati Hipodrom.

Prema našim saznanjima, na Zagrebačkom velesajmu očekuje se između 10 i 20 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, koji će ondje noćiti sa subote na nedjelju. Ovisno o broju posjetitelja, procijenit će se jesu li sanitarni čvorovi Velesajma dovoljni za tu prigodu. Vjernici koji dođu na nedjeljnu misu na Hipodrom, a namjeravaju noćiti na Velesajmu, morat će sami donijeti ležaje i vreće za spavanje.

U događanja u sklopu programa Papina dolaska i boravka u Zagrebu uključene su još i podružnice Gradska plinara, Vodoopskrba i odvodnja te Digitalni grad, a voditelj tima za pripremu i organizaciju Papina posjeta je Joško Morić, direktor Službe sigurnosti u Holdingu. U program je uključeno nekoliko podružnica, a prema potrebi uključivat će se i druga poduzeća.

- Građani će o svakoj promjeni u obavljanju komunalnih i drugih usluga biti pravodobno obaviješteni - najavio je Morić.

Temeljite provjere

I policija obavlja svoje uobičajene izvide pa tako na području šireg centra grada, uz rutu kojom će prolaziti Sveti Otac, već nekoliko tjedana legitimira građane, raspituje se gdje će stanari biti u to vrijeme te im sugerira da u trenutku prolaska Benedikta XVI. ne otvaraju prolaze i ne nalaze se na balkonima.

U vrijeme bdijenja bit će obustavljan promet u centru.

Slično će biti i u nedjelju 5. lipnja oko Hipodroma gdje će Sveti Otac voditi euharistiju. Procjenjuje se da će taj dan na misi biti više od 100 tisuća građana koji će na Hipodrom moći ući isključivo s ulaznicama.

Bdijenje na Trgu bana J. Jelačića

Papa stiže u Zagreb 4. lipnja u 9.30 sati i odsjeda u Apostolskoj nuncijaturi. S visokim državnim i crkvenim dužnosnicima i osobama iz javnog života sastat će se u 18 sati u HNK, nakon čega će zajedno s mladima oko 19.30 prisustvovati bdijenju na Jelačićevu trgu. Preporuka je da ondje budu srednjoškolci, studenti i radnička mladež s ulaznicama.

Angažirane sve gradske službe

Zrinjevac

Po nalogu će eventualno rezati grane stabala na ruti. Uređuju zelene površine u sklopu svog programa. Tijekom Papina boravka održat će se i Flora art na Bundeku pa se očekuje rekordna posjećenost. Možda će se baviti i cvjetnom dekoracijom oltara na Trgu i Hipodromu.

Zagrebačke ceste

Zavaruju šahtove i osiguravaju dodatne prometne znakove za posebnu prometnu regulaciju. Osiguravat će i kamione i cisterne u blizini Zagrebačkog velesajma.

Gradski ured za graditeljstvo

Uklanja skele sa zgrada i objekata po nalogu policije.

ZET

Priprema novu regulaciju prometa. Tijekom posjeta njihovi će djelatnici s terena informacije o preusmjeravanju prometa puštati uživo u tramvajima i na stajalištima. Vozila ZET-a bit će ukrašena zastavama Vatikana.

GSKG

Prema potrebi, omogućit će policiji pristup zgradama kojima upravlja.

Zagrebački velesajam

Osigurava smještajne kapacitete za posjetitelje.

Čistoća

Priprema reorganizaciju odvoza krupnog i komunalnog otpada. Uoči dolaska pojačano će čistiti ulice.

Upravljanje

sportskim objektima Izvodi radove na Hipodromu - popravak ograda i uređenje terena.

Zagrebparking

Popravlja uređaje za naplatu parkiranja. Uoči Papina dolaska pauci će odvesti sva vozila koja stanari sami ne uklone s rute. Radit će od 0 do 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:54