ALARM U ZAGREBU

‘Moramo mijenjati strategiju praćenja epidemije, čak 2042 slučaja čekaju na obradu‘

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je kako se zasad ne razmišlja o uvođenju škole na daljinu u Zagrebu.
Sandra Šikić
 Ronald Goršić/Cropix

U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno je 558 novooboljelih od Covida-19, a samoizolacija je određena za 349 osoba, izvijestili su u ponedjeljak iz zagrebačkog Stožera Civilne zaštite te istaknuli da je potrebno mijenjati strategiju praćenja epidemije.

"Od uzroka zaraze i dalje su vodeće negativne epidemiološke anamneze. Epidemiolozi su obradili 306 slučajeva, od čega 214 od ranijih dana, 82 od jučer, a čak 2043 čeka obradu, što nam govori da moramo mijenjati strategiju praćenja epidemije. Sigurna sam da će nadležno Ministarstvo naći model da se to može odraditi", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 558 novodijagnosticiranih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 224 s prebivalištem u Zagrebu, a 334 s boravištem.

U protekla 24 sata u Zavodu je provedeno 484 testiranja, a u proteklih tjedan dana više od 11.500. Mjeru samoizolacije dobilo je 349 osoba.

Trenutno je ukupno 3470 aktivnih slučajeva zaraze i 8043 aktivnih samoizolacija.

Također pozitivno je devet učenika i devet djelatnika osnovnih škola te 23 učenika srednjih škola. Ukupno, u samoizolaciju je stavljeno 446 učenika osnovnih škola i 418 učenika srednjih škola.

Za sada stabilna situacija u domovima za starije

Zaraza je zabilježena u šest domova za starije, a nalazi su potvrđeni za sedam korisnika i tri zdravstvene radnice.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić izvijestila je da je u Zagrebu ukupno pet domova u kojima su se korisnici zarazili koronavirusom, od kojih su četiri u vlasništvu Grada.

Ukupno je trenutno pozitivno 57 korisnika, od kojih se 12 nalazi na bolničkom liječenju, a 45 su u svojim matičnim ustanovama i većina ih bez simptoma ili imaju vrlo blage simptome. Osim toga, 193 korisnika su u samoizolaciji.

Ukupno je 27 djelatnika u izolaciji, a 68 u samoizolaciji, od kojih njih 50 koji su u domovima za starije. Galić je istaknula je u domovima situacija za sada stabilna.

Covid ambulante rade "punom parom"

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je u Zagrebu loša epidemiološka situacija te da covid ambulante rade "punom parom".

"Sustav funkcionira vrlo teško i otežano zbog epidemiološke situacije. Pozivamo građane na oprez, ovo je trenutak kada svaki pojedinac može dati svoj doprinos savjesnim i odgovornim ponašanjem", rekao je Jeleč.

Vezano za uvođenje C modela u škole, odnosno nastave na daljinu (online), pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da u zagrebačkim školama ne razmišljaju o uvođenju C modela, izuzev u onim školama u kojima to situacija nalaže.

"Nastava se po C modelu izvodi u šest srednjih škola i tri osnovne. Nadamo se da ćemo se zadržati na tom broju i ne razmišljamo o generalnom uvođenju nastave na daljinu", poručio je.

Posebna regulacija prometa prema gradskim grobljima za blagdan Svih svetih

ZET je na svojim mrežnim stranicama objavio detaljnu blagdansku regulaciju prometa i bit će uvedene nove autobusne linije za groblja. Na tim linijama bit će angažirano između 110 i 120 autobusa, što je više od 50 posto u odnosu na lani. U prometu će biti i oko 40 posto više tramvaja. Pripremljeno je i oko 50 pričuvnih vozila.

Na konferenciji je istaknuto kako je pristup u zone gradskih groblja na dan Svih svetih pod posebnim režimom prometa što znači da će pristup grobljima biti omogućen samo vozilima ZET-a, taxi vozilima, vozilima za osobe s invaliditetom i vozilima s posebnim dozvolama.

Poseban režim prometa vrijedit će za groblje Mirogoj 31. listopada i 1. studenoga, a za ostala groblja samo 1. studenoga.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić apelirala je na građane da se organiziraju i već tijekom tjedna obiđu grobove svojih najmilijih kako bi smanjili gužvu tijekom vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:37