A GRAĐANI ČEKAJU

Mrak-Taritaš: ‘Ni 11 mjeseci nakon potresa u Zagrebu sustavna obnova još nije počela‘

Postoje dva krivca - jedan je gospodin Plenković, odnosno ministar Horvat, a drugi je gradonačelnik Zagreba, kaže predsjednica GLAS-a
Anka Mrak-Taritaš
 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš izjavila je u ponedjeljak da ni 11 mjeseci nakon potresa u Zagrebu sustavna obnova još nije počela, ustvrdivši kako su 'glavni krivci' za to premijer Andrej Plenković, ministar Darko Horvat i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  

"Postoje dva krivca - jedan krivac je gospodin Plenković, odnosno ministar Horvat, a drugi krivac je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić",  rekla je saborska i gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice.

Za privremenog ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića kaže kako se on "samo zaigrao, dobio priliku da dođe na čelo Fonda i to iskoristio za svojih pet minuta slave i svoju promociju".

Za poziciju Vanđelića kaže - "ako se zamjerite Plenkoviću, onda vam je rok trajanja vrlo kratak".

Mrak-Taritaš smatra da ako se imala ideja osnivanja Fonda čija je zadaća obnova Zagreba, onda je na njegovu čelu trebala biti osoba koja može reći - "ja to znam, ja to hoću, ja ću to organizirati i ja sam spreman sljedećih pet do 10 godina koliko će trajati obnova biti na čelu tog Fonda i baviti se obnovom". 

Kaže kako bi bila najsretnije da Vanđelić svaki dan ima intervjue u kojima govori što je sve napravio, ali toga nema. Umjesto toga, ustvrdila je, s jedne je strane obećanje i parada, a s druge strane rezultat - nula.    

Podsjetila je da je nedavno u Zagrebu pao dio fasade te upitala - treba li netko stradati pa da se shvati da se s obnovom treba početi baviti. 

Mrak-Taritaš kaže kako je očekivala da će nakon 11 mjeseci od potresa Zagreb biti u dizalicama i da će biti problem da nemamo dovoljno projektanata i radnika, ali, dodala je, od toga ništa.

Kaže da se obnovom trebaju baviti stručnjaci i da je Zagreb zaslužio da nakon 11 mjeseci zaista uđe u jednu cjelovitu, sustavnu obnovu, a građani su zaslužili imati jasan hodogram kako i što. Umjesto toga, tvrdi Mrak Taritaš, "sve se završava da se tehnička dokumentacija mjeri kilogramima". 

"To nema smisla, ne može biti tehnička dokumentacija koja je za obnovu bilo koje zgrade kompliciranija, složenija nego što je tehnička dokumentacija za ishođenje građevne dozvole", rekla je. Ne razumije zašto "ti papiri" i dalje trebaju te upozorava da je vrsta elaborata povećana, pa ih je sad devet različitih, a njih treba netko napraviti, platiti i po njima izvoditi.

Kaže kako se boji da kod građana Zagreba "nema dileme tko će ih platiti -  platit će ih građani", ali zanima je tko će na Banovini moći platiti elaborat rušenja. 

Mrak-Taritaš o podršci SDP-ovu Klisoviću: 'Treba nam još mrvica vremena'

Upitana hoće li na predstojećim lokalnim izborima GLAS podržati SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića, Mrak-Taritaš je rekla da im za tu odluku treba dati "još mrvicu vremena".

"Ali vidjela sam negdje natpis - 12 kandidata za gradonačelnika grada Zagreba. Odjedanput se svi bave svim i svačim, samo ne ono što bi trebala biti suština - kako obnoviti grad Zagreb, kako riješiti promet u gradu Zagrebu, kako dati budućnost gradu Zagrebu. A ovo, zna li netko ćirilicu ili ne zna ćirilicu, je li slušao pokojnog Balaševića? Meni su bile oči pune suza jer ja sam odrasla s tim, ja i danas to sa sjetom slušam", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 17:17