LOKALNI IZBORI

Mrak-Taritaš: Sesvete vape za iskorakom prema održivom i zelenom razvoju

Poručila je da Sesvete trebaju dobiti novi centar sa svim obilježjima gradskog centra te se zauzela za promjenu gradnje u Sesvetama
Anka Mrak Taritaš
 Nera Simic/Cropix

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš izjavila je u ponedjeljak u Sesvetama, predstavljajući plan razvoja za tu Gradsku četvrt da taj prostor s gotovo 90.000 stanovnika vapi za iskorakom prema budućnosti kroz održivi i zeleni razvoj.

Plan razvoja Mrak-Taritaš predstavila je na konferenciji za novinare na glavnom sesvetskom trgu zajedno s kandidatima za zamjenike Markom Torjancem i Mirandom Mrsićem.

Poručila je da Sesvete trebaju dobiti novi centar sa svim obilježjima gradskog centra te se zauzela za promjenu gradnje u Sesvetama koju su, kaže, dosad karakterizirali "stihija i puko popunjavanje neizgrađenih prostora".

Smatra kako je potrebno povezati sjever i jug Sesveta te "preskočiti prugu koja je prepreka razvoju", dok bi industrijsku zonu uz željezničku prugu i prostor bivše tvornice Sljeme transformirala u novi centar sa stambenim i poslovnim zgradama te javnim sadržajima, upravnim zgradama i trgom.

Objasnila je da kroz tu transformaciju napuštena, devastirana industrijska arhitektura treba postati zaštitni znak u prostoru. Dio transformacije Sesveta, ističe Mrak-Taritaš, uključuje i projekt "zelene i plave Sesvete", kojim bi se zelenim potezom uz potok Vuger omogućilo da se zelenilo sa sljemenskih obronaka spusti i spoji s 3,5 kilometra udaljenom Savom.

Mrak-Taritaš je upozorila da je 2016. imenovano gradsko povjerenstvo za provedbu projekta zelene i plave Sesvete, ali bez ostvarenog napretka.

Istaknula je da je oba projekta moguće velikim dijelom sufinancirati iz europskih fondova jer Zagreb sudjeluje u EU projektu ProgIreg, u okviru programa Horizon 2020, namijenjenom razvijanju produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 21:05