ATRAKCIJA

Na 24 zagrebačke lokacije stiže šesti Festival svjetla: Treći dan će na 15 minuta ugasiti sva svjetla

Ovogodišnji Festival, osim čarolije svjetlosnih instalacija, šalje i poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti

Festivala svjetla 2023.

 Lucija Ocko/Cropix

Šesti Festival svjetla Zagreb, kao uvod u proljetni dio turističke godine u glavnom hrvatskom gradu, održat će se od 20. do 24. ožujka, najavili su u srijedu iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), koja organizira tu manifestaciju, a posjetitelji će tijekom peta dana trajanja Festivala moći obići 29 atrakcije na 24 lokacije.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld u srijedu je na konferenciji za novinare rekla kako je Festival svjetla Zagreb, koji se organizira od 2017. prilika da se istraže novi dijelovi grada koji su uključeni u ovogodišnji program kao i da se povežemo s drugim gradovima i zemljama, s obzirom na to da Festival ima međunarodni karakter. Tako je ostvarena suradnja s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika, navela je Bienenfeld.

Ovogodišnji Festival, kako je rekla, osim čarolije svjetlosnih instalacija, šalje i poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s World Wide Fund for Nature (WWF) Adria posebna pažnja se skreće na zaštitu prirode, odgovornost prema okolišu i budućim generacijama.

Festival svjetla pridružit će se globalnom događaju Sat za planet Zemlju pa će tako u subotu, 23. ožujka, u 20,30 sati biti na 15 minuta ugašena svjetla na svim festivalskim lokacijama.

image

Trg Marka Marulica, gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica TZGZ Martina Bienenfeld

Ranko Suvar/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako se Festival svjetla Zagreb prometnuo u jedan u nizu uspješnih kulturnih i turističkih aduta Grada Zagreba koji iz godine u godinu privlači sve više umjetnika. "Festival svjetla daje važan doprinos razvoju Zagreba kao cjelogodišnje turističke destinacije", rekao je Tomašević, pozvavši građane da ga obiđu.

TZGZ uz Hrvatsku provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, a postavljeni su i promotivni panoi na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Iz TZGZ-a su podsjetili da je Festival svjetla Zagreb uvršten u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od prvog izdanja 2017. čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i drugi. Otvorenje Festivala je u srijedu, 20. ožujka, u 19 sati na Trgu Marka Marulića. Na sve lokacije festivala ulaz je besplatan, a bit će otvorene svaki dan od 18 do 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:56