PRIRODNA ARHITEKTURA

Na krovu raste zelen bor: U Vrapču niknuo novi zagrebački ‘tower‘ i izmijenio vizuru kvarta

Na prvi pogled izgleda kao da stablo uistinu raste iz betona, no kada se malo bolje zagledate možete primijetiti užad...
 Jutarnji list

Zeleni balkoni postali su "must have" u zadnje vrijeme, a pogotovo ako se radi o balkonima na vrhovima zgrada i kuća u elitnim naseljima. Upravo takav jedan primijećen je i u zagrebačkom naselju Vrapče. Toliko realno i prirodno izgleda da čovjek ne bi ni pomislio da se radi o ljudskoj improvizaciji, već da je riječ o snazi prirode.

Osvježavajuće temperature, dječje igralište, guste krošnje drveća i tišina... Tako bismo opisali današnju subotu u Vrapču, no našim je čitateljima, unatoč svemu nabrojanom, pažnju privukao jedan bor. Ono što ga razlikuje od drugih koji ondje rastu je činjenica da je svoje korijenje pustio u kuću, a ne u zemlju.

Na prvi pogled izgleda kao da stablo uistinu raste iz betona, no kada se malo bolje zagledate možete primijetiti užad kojima je bor pričvršćen kako ne bi pao. Osim toga, već je počeo gubiti svoju zelenu boju i grane su mu se pomalo objesile, ali možda je i to dio plana. Upućeni kažu da je krov ovim hortikulturno-arhitektonskim dodatkom obogaćen već dulji period.

image
Jutarnji list
image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:26