GDJE SU PORTIRI I ZAŠTITA?

NA TERENU SMO ISTRAŽILI SIGURNOST ZAGREBAČKIH SREDNJIH ŠKOLA: 'Od deset škola, u sedam sam ušla bez ikakvih poteškoća'

VII. GIMNAZIJA - Čistačice na porti bile su zaokupljene razgovorom i nisu primijetile novinarku koja je došla do samih učionica i slobodno pričala s učenicima
 Ranko Šuvar / CROPIX

S parkirališta sam došla do dvorišta škole i lagano došla do učionica. Pitam se kako bi bilo da samo sjednem unutra. Kada bi shvatili da sam stranac?

Do Hotelijersko-turističke srednje škole u Frankopanskoj, u stilu Ivana Pernara, fotograf i ja smo stigli kroz prolaz s parkirališta u Ilici. Prošavši kroz metalna vrata stigli smo ravno u dvorište.

Prolazeći dvorištem, shvatili smo da se u učionice ulazi direktno kroz staklena balkonska vrata. Od toliko ulaza, nismo mogli naći koji je glavni, pa smo upitali jednu učenicu za pomoć, koja nas je uputila prema mračnom stubištu. Na prvom polukatu uočila sam portu s natpisom “Svi posjetitelji trebaju se obavezno javiti na portu”, a unutra je portirka razgovarala s nekom gospođom pa me nije niti uočila.

Osam ulaza

Stube su me vodile do učionica. Bez problema sam mogla ući u razred i sjesti.

- Koliko bi dugo trebalo da primijete da ne pripadam razredu - upitam se i uputim prema izlasku.

Ako saborski zastupnik Ivan Pernar može već nekoliko dana ulaziti u srednje škole po Zagrebu i okolici, na kojoj je razini sigurnost u srednjim školama? Sprečava li netko ili nešto ostale znatiželjnike, nedobronamjernike i provokatore da ulaze u škole koje su odgojno-obrazovne institucije koje se brinu o našem najvećem blagu - djeci?

Odlučili smo napraviti istraživanje i pokušati ući u deset srednjih škola bez najave. Već prva škola na listi pala je na testu baš kao i njih sedam od ukupno deset.

Ranko Šuvar / CROPIX
HOTELIJERSKO-TURISTIČKA - Ivan Pernar prije tjedan dana posjetio je baš ovu školu. Naša novinarka bez problema je ušla u nju i to s jednog od osam pokrajnjih ulaza. Tek na onom glavnom su porta i kamere

- Naša škola ima osam ulaza, od kojih sedam direktno iz javnog prolaza pa se znalo i prije dogoditi da nepozvani ljudi ulaze u učionice. Imamo nadzorne kamere i portu, na kojoj dežuraju oni koji obavljaju i druge tehničke poslove - rekla nam je ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Marija Rašan-Križanac, koja kaže da ulaz s parkirališta nije u ingerenciji škole, što još više pogoršava sigurnosnu situaciju.

Sljedeća na listi bila je Škola za medicinske sestre Vinogradska. Na ulazu nije bilo nikoga. Stigla sam do vrata administrativnih ureda. Mali hodnik iz kojeg se ide u učionice, čuva dežurna učenica, koja jede pecivo i ponavlja gradivo te ne obraća pozornost na neznance poput mene.

- Imamo samo dvije spremačice i domara, koji naizmjence uz učenike dežuraju, no sada je i domar na bolovanju - rekla je ravnateljica škole u Vinogradskoj.

Ranko Šuvar / CROPIX
ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE, VINOGRADSKA - Na ulazu u školu nema apsolutno nikoga, novinarka je došla do administrativnih ureda i učionica

Treća koju smo posjetili bila je V. gimnazija u Klaićevoj ulici. I ona je pala na našem testu jer sam nesmetano ušla u zgradu, a u staklenom prostoru na hodniku zatekla sam dvije učenice koje su piljile u knjige i nisu obratile pozornost na mene. Tihomir Engelsfeld na ravnateljskoj je poziciji tek od rujna.

Ranko Suvar / CROPIX
V. GIMNAZIJA - Iako su dvije učenice sjedile u portirnici, bile se zaokupljene čitanjem pa je novinarka vrlo lako ušla u školu

Odmor

- Uočio sam da postoji problem sigurnosti pa ćemo uvesti neki oblik osiguranja. Ne znam je li pametno da čistačice obavljaju posao portira budući da nisu prošle nikakvu obuku - rekao je ravnatelj.

Posjetili smo i VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici, gdje sam u predvorju, ispred porte, čavrljala s učenicama koje su čekale da zvoni za početak poslijepodnevne smjene. Ova škola je pala na testu jer su čistačice portirke na dužnosti međusobno bile zabavljene razgovorom i nisu obraćale pozornost na to tko ulazi u zgradu.

Ranko Šuvar / CROPIX
VII. GIMNAZIJA - Čistačice na porti bile su zaokupljene razgovorom i nisu primijetile novinarku koja je došla do samih učionica i slobodno pričala s učenicima

Iako se nisam trudila ući do samih učionica, ušla sam dovoljno daleko da dođem u kontakt s učenicima koji bi u školi trebali biti zaštićeni od stranih ljudi. Za komentar smo upitali ravnateljicu Ivku Nevistić, no nije imala vremena za razgovor jer je novinari stalno zovu zbog transkripta razgovora koji je objavio Jutarnji list, a u kojem Pernar eksplicite nagovara učenika zagrebačke VII. gimnazije da napusti sat radi zajedničke fotografije.

Sljedeća škola na popisu bio je poznati MIOC, zagrebačka XV. gimnazija. U portirnici su bile portirka i čistačica, a malo dalje i dežurne učenice te neki učenici koji su se družili u hodniku. Nitko me nije ništa pitao, pa sam razgledala panoe i nakon što me ni tada nitko nije potapšao po ramenu, odlučila sam napustiti školu. Ravnateljica Ljiljana Crnković kaže da portir od jutra do navečer identificira svakoga tko uđe, no ako je veliki odmor, teoretski jest moguće da netko neopaženo uđe.

Ranko Šuvar / CROPIX
XV. GIMNAZIJA - Dežurne učenice nisu zaustavile novinarku, a ravnateljica je rekla kako postoji mogućnost ulaska dok je odmor

Problem portira

- Živimo u izrazito nesigurnom vremenu i bilo bi dobro da imamo portira i zaštitarsku službu koja bi u dobroj komunikaciji s učenicima čuvala školu, kao što je u Sloveniji - predložila je Crnković.

Nakon pola prijeđenog puta, fotograf i ja smo se uputili na Kennedyjev trg, u Školu za cestovni promet. Ušla sam naočigled portirke koja me nije zaustavila. Prošetala sam se do stepenica i tobože pogledala natpise na vratima te se uputila prema izlazu. Tada me portirka upitala tražim li nešto. Objasnila sam joj tko sam i da radim istraživanje, a ona je rekla kako je mislila da idem u autoškolu u sklopu srednje škole. No, budući da je pogriješila u mom slučaju, pitala sam zašto me nije zaustavila, a ona mi je odgovorila da bi išla za mnom da se nisam brzo vratila.

Ranko Šuvar / CROPIX
ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET - Novinarka je bez problema ušla i prošetala hodnicima, no na izlazu ju je zaustavila portirka i upitala što treba i može li joj kako pomoći

- Dužnost je portira da svaku nepoznatu osobu zaustavi, a ovdje se očito dogodio propust - objasnila je ravnateljica Škole za cestovni promet Renata Heljić.

Uputili smo se preko ceste, u III. ekonomsku školu. Tamo me odmah zaustavio portir s pitanjem “Dobar dan, oprostite, koga trebate?” iako je bilo vrijeme smjene učenika i iako je bio u razgovoru dok sam prolazila.

- Čestitam, vi ste prvi koji ste prošli na testu, svaka vam čast - objasnila sam portiru.

Ranko Šuvar / CROPIX
TREĆA EKONOMSKA ŠKOLA - Iako je bio veliki odmor i portir je razgovarao s učenicima, novinarku je zaustavio pitanjem “dobar dan, koga trebate”

Ravnatelj Mirko Kožul rekao je da nitko ne može ući u zgradu bez znanja portira kojeg je škola uvela na svoju ruku.

- Naš portir je zapravo čistač. Nama je sigurnost prioritet i nikada mi nije palo na pamet da djeca čuvaju ulaz jer je to kršenje dječjih prava. Čudim se što pravobraniteljica nije povukla to pitanje - rekao je Kožul.

Osma na listi našla se Prirodoslovna škola V. Preloga, jedna od sedam škola koje su pale naš test. Portirka me uočila, no nije me zaustavila. Očekujući da će doći za mnom, prošetala sam se po hodniku, no reakcija je izostala.

Ranko Šuvar / CROPIX
PRIRODOSLOVNA ŠKOLA V. PRELOGA - Iako je na ulazu portirka, novinarku nisu zaustavili. Uspjela je prošetati hodnikom nakon čega je normalno napustila prostor

- Vrata su na struju i učenici u školu ulaze pritiskom na gumb, a profesori imaju iskaznice. No, kada je smjena učenika, isključujemo vrata pa se normalno ulazi. Portirka vas je trebala zaustaviti, no vjerojatno ste mlađe dobi pa vas nije razlikovala od učenika - rekao je Stić. Očito su mladima poput Pernara i mene sva vrata otvorena.

Tehnička škola Ruđera Boškovića bila je sljedeća koju smo posjetili, no portirka me odmah zaustavila s upitnim “Izvolite, koga trebate?” i tako zaradila svojoj školi prolaz na testu.

Ranko Šuvar / CROPIX
TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA - Portirka je novinarku zaustavila čim je kročila u školu. Ravnateljica pojašnjava da se, kada portira nema, škola zaključava

- Ako portir ide na toalet, zaključava školu, a ako ide na pauzu, netko ga mijenja. Pomoćni tehnički radnici i nastavnici često dežuraju i u vanjskom prostoru škole - rekla je ravnateljica Đurđica Fuštar.

Zadnja škola na listi bila je I. gimnazija na Aveniji Dubrovnik. Odmah na ulazu sjedi simpatični portir koji me zaustavio pozdravom “Dobar dan, kamo idete”. Objasnio mi je da mu moram ostaviti podatke i reći koga trebam.

Ranko Šuvar / CROPIX
I. GIMNAZIJA - Na samom ulazu, portir zaustavlja novinarku i pita je koga treba. Objašnjava joj da svi posjetitelji moraju objasniti razlog i ostaviti svoje podatke

Za komentar poraznih rezultata našeg istraživanja upitali smo predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića.

- Iz ove situacije s Pernarom proizašlo je i nešto dobro, a to je da se napokon počinje govoriti o sigurnosti u našim školama. Uz dobronamjerne se uvijek provuče netko s lošim nakanama. Svaka škola treba imati portira i neku vrstu zaštite. Dok u Americi imaju i detektore metala, mi nemamo ništa - zaključio je Stipić.

HDZ, SDP i Milan Bandić osudili Pernarovo upadanje u škole

Aktualnosti vezane za zastupnika Ivana Pernara komentirali su članovi vodećih političkih stranaka u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”. Pernarov stranački kolega Ivan Vilibor Sinčić smatra da on nije jedini koji se slika s djecom.

- Predsjednica Grabar-Kitarović također se slika s djecom i ne sjećam se da je njih itko išta pitao. Ako je u Hotelijersko-turističku školu ušao bez odobrenja, onda to nije trebao napraviti - rekao je Sinčić.

Odgovorio mu je HDZ-ov Andrija Hebrang objasnivši da je predsjednica, za razliku od Pernara, u vrtić bila pozvana. Zastupnik SDP-a Bojan Glavašević drži da Pernar, unatoč osebujnom stilu, ipak pridonosi demokratskoj kulturi u Hrvatskoj.

- Međutim, ulaske u školu ne odobravam - rekao je. S njim se slaže i Mostov Miroslav Šimić.

- Ne opravdavam nepozvani dolazak u škole ni pozivanje djece da izlaze s nastave jer to nije odgovorno - rekao je. Gradonačelnik Milan Bandić smatra da su Zagrepčani dobili ono što su htjeli.

- Gospodin Pernar ima svoj osebujan stil i nemojte zaboraviti da su ga izabrali građani u drugoj izbornoj jedinici, prema tome, željeli ste, gledajte! - rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:43