RUGLO GRADA

Na Trešnjevci preko noći niknula planina glomaznog otpada: ‘Zvali smo i molili, nisu odvezli dva tjedna...‘

Stanari kažu da su im prvo rekli da se Čistoća ne mogu probiti zbog radova u susjednoj ulici, sad govore da nalog nije odobren

Glomazni otpad gomila se tjednima blizu Selske

 Ivanka Toma/

Prava planina glomaznog otpada nastala je nedaleko od Selske ceste, na uglu Bosiljevske ulice na zagrebačkoj Trešnjevci, a odvezen nije već dulje od dva tjedna unatoč stalnim apelima stanara.

Smeće je ulicu pretvorilo u ruglo tog dijela grada, a iz Čistoće su se pravdali da prije nego im se odobri zahtjev za uklanjanje na teren ne mogu izaći. Za sada se ne zna kada će odvoz smeća biti, jer je politika Čistoće, tvrde stanari, – kada bude, bit‘ će.

Glomazni otpad pun je namještaja, komada dvosjeda, starih vratiju, stolica i laminata, a unutra se mogu naći i felge i sjedala automobila. Ima svega, ali krivca nema, barem ga stanari obližnjih zgrada ili kuća nisu vidjeli u akciji.

image
Ivanka Toma/

Djelatnici Chill Out Caffe-a koji se nalazi preko puta samog smeća, tvrde da se otpad gomila u gluho doba noći, kako se nikome ne bi mogla napisati kazna. Tijekom radnog vremena, kažu, nisu vidjeli tko otpad dovozi. Gosti kafića u čudu gledaju hrpu smeća, a najveći problem je što se terasa toga kafića nalazi odmah iza kontejnera.

Razgovarali smo sa zgroženim stanarima, od kojih se većina hvatala za glavu kada su vidjeli da je otpad još uvijek tamo, a kako kažu, svakim danom je sve veći.

image
Ivanka Toma/

-Ova hrpa glomaznog otpada nalazi se ovdje od pretprošlog utorka. Iz Čistoće kažu da je zahtjev u obradi i da će doći kada dođu. Barem mi je tako rekla predstavnica stanara, Sandra Jurički. Žena ih zove svaki dan, I oni stalno govore da je zahtjev u obradi, a da će oni doći kada budu stigli. Ja stvarno ne znam zašto se takvo što dogodilo u ovoj ulici, ali evo, ovo je prvi puta da je smeće bačeno u tolikoj količini. Stvarno je previše i ružno, a evo gledamo u to posljednjih nekoliko dana, pojašnjava nam stanarka iz obližnje zgrade, koja trenutno radi u spomenutom ugostiteljskom objektu.

Prolaznici u žurbi komentiraju kako smeće na istom mjestu stoji već 10 dana te da je upravo ono prokletstvo grada jer ga nikada nije bilo više. Kako kažu, uzalud je nadati da se će se to riješiti onoliko brzo koliko oni to žele, odnosno preko noći, jer je ovo prvi puta da se toliko čeka na odvoz otpada.

image
Dorotea Hrastić/

-A gledajte to glomazno smeće je grozno jer je svima vidljivo, ali nažalost tako je sada svugdje po gradu. To je odraz nezadovoljstva i nemarnosti ljudi. Što se tiče ove ulice, neki govore da se zbog radova na cesti radnici ne mogu probiti do smeća, međutim mi nismo naišli na neke velike radove, drugi pak tvrde da je odvoz najavljen ali nije proveden. Svatko priča svoju priču, prokomentirao je u žurbi jedan od prolaznika.

Jedna od stanarka nam kaže da se smeće počelo gomilati još kad se ona vratila s mora u ljeto.

-Ja ne znam od kada je dozvoljeno da glomazni otpad bude tu na ulici. Prije je takvo smeće bilo u blizini, na livadi. Međutim vlasnik te livade je nedavno otkupio cijelo zemljište i sve dao ograditi, govori nam starija stanarka.

image
Dorotea Hrastić/

Također, primjećuje da stanari ne razdvajaju smeće kako treba, pa samo bacaju na hrpu što stignu, tako su se među smećem našle i vreće s biootpadom pa je nered još veći.

Ako imate gradsku priču ili informaciju javite nam se na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:39