APSURD U ZAGREBU

Nabavili klupe za milijun kuna, a montirali ih tako da se na neke ne može ni sjesti!

Klupe "Barok" u maloprodaji stoje po 4312 kuna, nabavu razdijelili na osam dijelova kako bi izbjegli javni natječaj
 Bruno Drempetić

Šest sasvim običnih drvenih klupica pravilno je postavljeno uzduž potoka Kustošaka u Kustošiji.

Mali problem: ne služe za sjedenje. Naime, kad bismo pokušali sjesti, vjerojatno bismo koljenom ili stopalom udarili u lim parkiranog automobila. Stotinjak metara dalje od nepristupačnih klupica, stoji oglasni pano. On se pak smjestio pokraj reciklažnih kontejnera, a na njegovoj uništenoj pozadini nekoliko je prastarih, očerupanih oglasa. Postavljanjem svakog novog papirića, stanje panoa bi se pogoršalo pa će i on uskoro, kao i klupice, prestati služiti svojoj svrsi.

Svi ti suvišni, neupotrebljivi dijelovi urbane opreme su na području Črnomerca, zagrebačke gradske četvrti koja je 2019. godine izdvojila čak 1,184.000 kuna za postavljanje klupa i panoa. Prema grubim izračunima, riječ je o postavljanju dvjestotinjak klupica i 30-ak panoa.

image
Klupica sa "spektakularnim" pogledom u knjižnicu
Bruno Drempetić

Do iznosa od 1,184.000 kuna došli smo provjeravanjem plana komunalnih aktivnosti Črnomerca. No, ta svota nije tamo stajala i čekala da je uoči netko. Ne, usitnjena je na 11 dijelova, da što manje upada u oči.

U dokumentu plana komunalnih aktivnosti jedno ipak privlači pozornost: osam puta po točno 118.000 kuna. Svaka od tih osam stavki opisuje istu komunalnu akciju. Riječ je o postavljanju klupa i panoa na području mjesnih odbora. Dakle, ukupno 944.000 kuna.

Gradska četvrt Črnomerec ima osam mjesnih odbora, što znači da je svaki od njih dobio ista sredstva unatoč različitim potrebama. Primjerice, Mjesni odbor Ban Keglević sa svojih nešto više od 3000 stanovnika i površinom od 28 hektara, dobio je identičnu svotu kao recimo Mjesni odbor Gornja Kustošija, koji se prostire na 480 hektara i nastanilo ga je malo više od 7000 ljudi. Naravno, veliki dio područja Bana Keglevića zauzimaju parkovi i trgovi, a postavljanje klupica na najvećem od njih, Trgu Franje Tuđmana, posebno se financiralo 2020. godine.

image
Klupe uz cestu zakrčenu automobilima
Bruno Drempetić

Čim smo uočili da je postavljanje klupica i panoa u Črnomercu razdijeljeno u osam dijelova, posegnuli smo za zakonom o javnoj nabavi.

U 12. članku zakona piše da provođenje javne nabave nije obavezno ako je riječ o svoti manjoj od 200.000 kuna. Kako se projekt u svakom mjesnom odboru vodi zasebno za 118.000 kuna, a zapravo je riječ o istoj akciji na području cijele gradske četvrti Črnomerec, koja je ukupno stajala 944.000 kuna, provođenje javne nabave nije bilo nužno.

Potom smo provjerili registre javne i jednostavne nabave, ali u njima nismo uspjeli pronaći ništa o postavljanju klupica ili panoa pa nam je ime izvođača radova ostalo nepoznato.

image
Neupotrebljive klupe uz potok na Črnomercu
Bruno Drempetić

Postavljanje klupa u svakom mjesnom odboru pojavilo se u planu komunalnih aktivnosti tek u zadnjem broju Glasnika grada Zagreba objavljenom 31. prosinca 2019.

Tu nelogičnostima nije kraj. Apsurd produbljuje dodatni budžet za postavljenje klupica u Črnomercu, ovaj put na području gradske četvrti. Već smo zaključili da je gradska četvrt sastavljena od mjesnih odbora od kojih je svaki dobio sredstva za uređivanje kvarta, zar onda nije pokrivena cijela gradska četvrt?

Čini se da nije, jer u planu komunalnih aktivnosti pronalazimo još dvije stavke - jedna opisuje postavljanje klupa i panoa na području gradske četvrti u iznosu od 150.000 kuna, a druga ima isti opis, ali je trošak manji, 45.000 kuna. Opet je to svota za koju nije bilo potrebno provesti javnu nabavu. Zbrajanjem tih dviju stavki dobivamo iznos od 195.000 kuna, a kad ga zbrojimo s mjesnim odborima, dođemo do 1,139.000 kuna potrošenih na klupice i panoe.

Zadnji, 11. dio te slagalice, postavljanje je klupa u Ulici Željka Maričića, za koje je izdvojeno 45.000 kuna. Tom svotom upotpunili smo mozaik od 1,184.000 kuna.

Zbog mnoštva nelogičnosti, i u nadi da će nam otkriti više detalja o postavljanju klupica, sastali smo se s novim predsjednikom Vijeća gradske četvrti Črnomerec, Draženom Lučaninom (Možemo!).

image
Primjer oglasnog panoa na Črnomercu
Bruno Drempetić

- Nemam sve detalje, jer je proces revizije ugovora u tijeku. Oporbeni vijećnici ranijih godina dobili bi samo troškovnik na kojemu piše razlog i konačna svota - govori Lučanin i pokazuje nam razne dokumente koje je dobio tijekom prijašnjih sjednica Vijeća.

Ti dokumenti bili su uglavnom isti kao oni koje smo ranije čitali, što znači da vijećnici nisu dobivali informacije detaljnije od onih iz Glasnika grada Zagreba. Tamo su samo adresa, mjesni odbori, opis radova (često piše samo uređivanje) i konačna svota. To slikovito opisuje manjak transparentnosti u radu vijeća gradskih četvrti.

Lučanin nam je ipak dao koristan trag. Napomenuo je da je Grad u nabavi urbane opreme najviše surađivao s tvrtkom Kova D.O.O.

Tvrtka je to koja se proslavila postavljanjem kanti za smeće u Zagrebu u vrijednosti 52 milijuna kuna. Prošli smo njihovu ponudu i pronašli vrstu klupica koje prevladavaju na Črnomercu, a riječ je o onima po imenu Barok. Odlučili smo doznati koja je cijena i poslali smo im e-mail. Nakon nekoliko dana stigao je odgovor uz zahvalu što smo se zainteresirali za njihove proizvode, a cijena jedne klupice je 4312 kuna.

To bi značilo da je u Ulici Željka Maričića postavljeno otprilike deset klupa, a na Črnomercu je 2019. plaćeno barem njih dvjestotinjak, i još tridesetak oglasnih panoa. Prošetali smo se Črnomercom, kako bismo našli te skupocjene klupe i prvo smo prošli kraj Klinike za tumore, na križanju Maričićeve i Ilice.

U parku Ulice Željka Maričića izbrojali smo 12 drvenih klupica i ugledali pano bez oglasa. Broj klupica na koje smo naišli samo u toj jednoj ulici ukazuje da je možda na području Črnomerca postavljeno više od njih dvjestotinjak.

Uočili smo klupe koje su nagomilane i postavljane nepotrebno i nelogično - gledaju na vrata ili prazan izlog zgrade ili se na njih uopće ne može sjesti, baš kao na one pokraj potoka u Kustošiji. Primijetili smo i brojne oglasne panoe. Uglavnom su međusobno udaljeni stotinjak metara, a zajedničko im je - pomanjkanje oglasa. Često je pozadina uništena pa se oglasi s kućom za prodaju ili brojem za održavanjem instrukcija iz matematika, ne mogu niti postaviti.

image
Mjesni odbori na Črnomercu naručili su i oglasne panoe
Bruno Drempetić

Kako bismo dobili odgovore na pitanja o klupicama nazvali smo i bivšeg predsjednika Vijeća gradske četvrti Črnomerec, Josipa Jelića (HDZ).

- Jedan vijećnik preporučio je da bi svaki mjesni odbor trebao imati isti budžet kako ne bi došlo do svađa i nezadovoljstva - odgovara Jelić na pitanje o tome zašto su svi odbori dobili ista sredstva. Nije se mogao sjetiti koji je vijećnik to predložio jer se, kaže, to "dogodilo prije dosta vremena". Ni mi nismo uspjeli doznati ime predlagatelja, jer izvješća sa sjednica vijeća nisu dostupna javno.

Zanimalo nas je potom tko bira mjesta na koja će se postaviti urbana oprema.

- Mjesni odbori šalju zahtjev s lokacija predviđenih za postavljanje klupa ili oglasnih panoa - kaže Jelić i dodaje da Vijeće u pravilu nikad nije odbijalo predložena mjesta.

Nije nam znao obrazložiti zašto su u planu komunalnih aktivnosti još dvije stavke s opisom postavljanja klupa i oglasnih panoa na području gradske četvrti, a novac su već, za istu svrhu, dodijeljen mjesnim odborima. Pretpostavlja da je riječ o pogreški pri izradi troškovnika. Pitali smo ga i o procesu javne nabave.

- Javnu nabavu provodi Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga. Vijeće odlučuje samo hoće li osigurati sredstva - govori Jelić i napominje da nije mogao utjecati na cijenu.

Kako bismo sve ovo stavili u kontekst, važno je napomenuti da ni u jednoj četvrti grada Zagreba u posljednjih nekoliko godina nije potrošen ni približan iznos na postavljanje klupica kao 2019. na Črnomercu. Za usporedbu, 2018. godine je na Črnomercu bilo izdvojeno 50.000 kuna za klupe i 118.200 za postavljanje panoa i koševa za smeće. Dakle, 2019. ukupno 1,184.000 kuna, a godinu dana ranije gotovo milijun kuna manje.

Naravno, svota od 1,184.000 kuna samo je zrno soli u moru u budžetu Grada Zagreba, no cijena postavljenih klupica i panoa i dalje premašuje iznos koji je iste godine četvrt Črnomerec izdvojila za vjerojatno puno korisniji projekt, uređenje Osnovne škole Nad lipom. To ih je stajalo 611.000 kuna - pola milijuna kuna manje. Iz toga bi se moglo zaključiti da su se za novac potrošen na klupice mogle urediti još dvije škole i tako boravak školarcima u njima učiniti ugodnijim.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2023 08:32