KUPSKA ULICA

Naginje li se upravna zgrada HEP-a kao kosi toranj u Pisi?

Zbog nagnuća HEP-ove zgrade zabrinuti zaposlenici, ali i stanari Kupske ulice

ZAGREB - Sjeverna strane upravne zgrade HEP-a u Vukovarskoj ulici svaki mjesec potone jedan milimetar, a cijela se zgrada u posljednjih 28 mjeseci, otkako se urušila Kupska ulice, nagnula oko tri centimetra!

Zgrada je nestabilna jer još nije sanirana golema rupa na gradilištu nove zgrade HEP-a u Kupskoj ulici, a alarmantno stanje potvrdio je i predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji je za nagnuće zgrade doznao od Povjerenstva za provedbu ugovornih obveza na izgradnji poslovnih objekata HEP grupe.

Pokušaj zataškavanja?

Povjerenstvo je podatke o stabilnosti zgrade HEP-a dobilo od tvrtki Crotel-gradnja d.o.o. i Građevinskog fakulteta, koji su radi gradnje novog poslovnog kompleksa provjeravali stabilnost stare zgrade.

- Zabrinjava nas to što je zemljište aktivno. Situacije je vrlo neugodna jer ne želimo da se zgrada uruši zbog mogućih tektonskih poremećaja. Ove godine počinjemo hitnu sanaciju zemljišta u Kupskoj - rekao je Begović. Ipak, nije jasno zbog čega - 28 mjeseci nakon urušavanja Kupske ulice - rupa u Kupskoj još nije potpuno sanirana.

- Ni meni nije jasno zašto to već nije sanirano. Je li bivša uprava na čelu s Ivanom Mravkom cijeli slučaj željela zataškati, ne bih ocjenjivao - rekao je Begović.

Podsjetimo, HEP je u Kupskoj ulici gradio novu poslovnu zgradu s podzemnom garažom i trafostanicom. U nedjelju 23. rujna 2007., samo pet minuta nakon što je 60-ak stanara napustilo svoje domove, urušila se Kupska ulica, zajedno s dijelom konstrukcije HEP-ove podzemne garaže. U provaliji su završile i dvije obiteljske kuće. Na gradilištu je popustila dijafragma jer se izvođači radova, Tehnika i Conex, nisu pridržavali projekta.

Izbjeći novu tragediju

Stručnjak za statiku Milutin Anđelić, profesor na Građevinskom fakultetu, smatra kako “uronjavanje” HEP-ove zgrade može imati teške posljedice.

- Iako je posrijedi samo milimetar nagiba na mjesec, to nije beznačajni problem. Rupu je potrebno hitno sanirati da bi se izbjegla moguća tragedija - kaže Anđelić.

Prije nekoliko mjeseci, u drugoj HEP-ovoj zgradi, u odjelu dispečerskog centra, pukla je noseća greda.

- Nije ugodno raditi u zgradi koja nije sugurna. Znamo da se neće srušiti, ali ... - kaže jedan od zaposlenika HEP-a.

Iako su prije dvije i pol godine uspjeli izbjeći tragediju, stanari Kupske ulice još su u strahu. Kroz prozore promatraju rupu na gradilištu ispred svojih domova koja im se čini sve dubljom.

- Bilo je pitanje dana kad će se početi urušavati i zgrada HEP-a. Koliko mi je poznato, temelji te zgrade HEP-a su solidni pa ako se ta zgrada počela urušavati, što će tek biti sa zgradama u susjedstvu - pita se Želimir Žitković.

Lani u travnju HEP je odustao od projekta u Kupskoj zbog ekonomske krize. Leo Begović ipak najavljuje nastavak gradnje s izmijenjenim projektom, a možda i s novim izvođačem radova.

Ministarstvo: Stabilnost nije ugrožena

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kažu da je HEP poduzeo sve hitne mjere radi osiguranja građevne jame i okolnih zemljišta i građevina. U Ministarstvo dodaju da su od HEP-a dobili izvješće od 7. siječnja 2010., u kojem je navedeno da su izvršena geodetska mjerenja pomaka i slijeganja na upravnoj zgradi HEP-a, slijedom čega je Ministarstvo ocijenilo da nema pomaka koji bi mogli ugroziti stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 18:40