DUBRAVKIN PUT

Najljepša gradska šetnica smrdi po fekalijama: ‘Psi nam se kući vraćaju blatni, možda curi iz vila‘

U Vodoopskrbi i odvodnji tvrde da je problem u drenažnoj cijevi, ali da je sve u nadležnosti Hrvatskih šuma
 Tomislav Kristo/Cropix

- Ne znamo je l' to kanalizacija ili vodovod, ali nesnosno smrdi, govori Petar Turković, Zagrepčanin koji živi uz Dubravkin put, jednu od najljepših gradskih šetnica uz park šumu Tuškanac. Šećemo stazom, posljednji put obnovljenom prije pet godina, a on nam pokazuje velike blatne lokve koje zaudaraju.

- Odavde kreću i nemaju nikakve veze s godišnjim dobima. Tu su čak i po ljeti kad je vruće i nema kiše. Ljeti najviše i smrdi tako da pretpostavljam da se radi o kanalizaciji. Možda je i vodovod, ali ne znam zašto bi ovuda prolazile cijevi, govori Turković, koji ovdje redovito šeće svoje pse.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Ima toga dosta, pokazuje na prvu oazu blata dok započinjemo šetnju. Na prostranoj stazi od sipine, dugoj oko dva kilometra, mjestimice se nalaze kanalizacijski šahtovi. Staza je okružena šumom, a na vrhu obronaka su luksuzne privatne rezidencije.

Prolaze trkači, šetači i vlasnici pasa.

- Razgovarao sam s ljudima iz Hrvatskih šuma jer oni ovo održavaju i kose travu. I njima je to problem jer upadaju s mašinama u blato. Kažu da su to prijavili, vjerojatno Vodoopskrbi i odvodnji, kaže Petar.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Nadležne službe zvao je i sam. U posljednjih godinu dana dva do tri puta svakog od njih: Vodoopskrbu i odvodnju, Komunalno redarstvo i Hrvatske šume.

- Da, poslat ćemo, pogledat ćemo, redovito mu odgovaraju.

-Redari kažu da će poslati inspekciju, nadležne, poslat će ljude da pogledaju i tako. Nema reakcije i nemaš nikakve informacije što će se i kako će se dogoditi, ljuti se Petar. Dubravkin put spaja Ilicu s brdom i parkom Cmrokom. Šetnica je obnovljena 2016. godine kada je izgrađen kanal za slivne vode i protok potoka dug 700 metara, postavljena je drvena ograda uz korito potoka, odvezena su suha stabla i sanirane su klupe. Vrijednost radova bila je 3.7 milijuna kuna.

- Sad već tu osjetite, zaudara, upozorava nas Petar dok hodamo stazom.

image
Marko Todorov/Cropix

- Svaki dan šetam sa psima i zamažu se, naravno. Muljevito je pa ih dugo moraš prati. Ovuda šeću ljudi s malom djecom. Svi se zgražaju da to postoji na takvom lijepom mjestu. Kraj park šume, zaštićenog krajolika, a nitko ne vodi brigu, priča Petar.

Sumnja da bi poplave mogle uzrokovati i cijevi koje se iz diplomatskih rezidencija slijevaju sa strane Tuškanca.

- Netko stručan, mjerodavan mora doći vidjeti čija je to nadležnost i popraviti. Moraju imati nacrte i znati gdje ide koja cijev. I ako ide od nekih kuća, ovo gdje izbija nije na privatnom zemljištu, zaključio je. Iz Vodoopskrbe i odvodnje potvrdili su da su njihove ekipe izašle na teren povodom zaprimljene prijave za izlijevanje vode u blizini Dubravkinog puta. Provjerili su javni kanal i utvrdili da je ispravan i funkcionalan.

image
Marko Todorov/Cropix

- Problematika koja se navodi vezana je uz nakupljanje i istjecanje vode na zelenoj površini u blizini šetnice Dubravkin put koje je povezano sa sakupljanjem procjednih voda zelene/šumske površine uz šetnicu odnosno evidentirano je i locirano nefunkcioniranje drenažne cijevi spojene u okno koje je putem slivnika spojeno na javni kanal u trupu same šetnice, objasnili su.

Istakli su da ovaj problem nije u nadležnosti Vodoopskrbe i odvodnje, ali da su za daljnje rješavanje u kontaktu s Hrvatskim šumama kako bi se nakupljanje i istjecanje vode riješilo u najkraćem roku.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:14