Ljepotica sa Šalate

Najljepša vila u Zagrebu napokon bez skela, poznati poduzetnik uložio milijune u obnovu

Građena je 1939. za uglednu zagrebačku obitelj, komunističke vlasti su je nacionalizirale, a za njeno vlasništvo godinama se vodio spor

Vila Pukler na vrhu Schlosserovih stuba. Vlasnik je Svjetlan Stanić.

 Zeljko Puhovski/Cropix

Obnova jedne od najljepših kuća u Zagrebu, vile Pukler, koja se nalazi na samom vrhu Schlosserovih stuba, bliži se kraju, a do kraja godine trebala bi biti u potpunosti gotova. Vila na atraktivnoj lokaciji na Šalati s pogledom na samu Katedralu desetljećima je propadala, a posebno je stradala u potresima koji su pogodili Zagreb i Petrinju. Njezin aktualni vlasnik, bosansko-hercegovački poduzetnik Svjetlan Stanić, odlučio se stoga za obnovu same statike, pa sve do vanjskog izgleda odnosno fasade i ono što se trenutno nazire zaista je impresivno.

Pokušali smo doći do vlasnika Stanića, ali jedino što smo uspjeli saznati jest da se "završetak sanacije od potresa planira do kraja godine". Na ostala pitanja nismo uspjeli dobiti konkretnije odgovore. Projekt obnove vodio je, inače, arhitekt Hrvoje Lovošević, koji nam je tek potvrdio da se obnova vile bliži kraju, te nas je uputio na poduzetnika Stanića. Vila se, inače, nalazi u zaštićenoj Povijesnoj urbanoj cjelini Grada Zagreba i pod zaštitom je kao spomenik kulture nulte kategorije, a bila je poznata po tome što je u njoj godinama bilo francusko veleposlanstvo. No, oni su se iselili prije više od desetak godina otkad se oko vile vodio dugogodišnji sudski spor o kojem je pisao portal Telegram.

image

Vila Pukler na vrhu Schlosserovih stuba. Vlasnik je Svjetlan Stanić.

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Vila Pukler na vrhu Schlosserovih stuba. Vlasnik je Svjetlan Stanić.

Zeljko Puhovski/Cropix

Radilo se o sporu između Blaža Petrovića, poduzetnika na čije se ime često nailazi u domaćem nekretninskom sektoru, te nasljednika vile Marijana Koharića. Gradnja ove vile, inače, počela je još 1939., i to prema projektu inženjera Kurtovića. Kasnije je dovršena prema ideji građevinske tvrtke Kaiser i Šega. Izgradili su je Zlatko i Zlata Pukler, bogati supružnici kojima je jugoslavenska vlast nacionalizirala većinu imovine. U oglasniku Njuškalo još je vidljiv oglas u kojem se vila prodavala po cijeni od 1,8 milijuna eura: "Prodaje se jedinstvena vila na jedinstvenoj lokaciji u Zagrebu na Šalati Schlosserove stube. Vila je spomenik kulture nulte kategorije građena 1939. godine i kroz povijest je bila Francuski konzulat te kasnije i ambasada. Vila iako je za potpunu renovaciju vila je jako dobro građena na zemljištu od 1058 četvornih metara ima stambeno 450 kvadrata koji su raspoređeni na četiri etaže (podrum, prizemlje, prvi i drugi kat). Sa velike terase drugog kata se proseže jedinstven pogled i katedrala na dlanu...".

image

Vila Pukler na vrhu Schlosserovih stuba. Vlasnik je Svjetlan Stanić.

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Vila Pukler na vrhu Schlosserovih stuba. Vlasnik je Svjetlan Stanić.

Tom Dubravec/Cropix

Nasljednik vile Koharića se u konačnici tog spora, prema pisanju portala Telegram, dogovorio s poduzetnikom Petrovićem, čija tvrtka je 2017. godine postala vlasnik vile, koja se, pak, ubrzo nakon toga opet našla u oglasniku. U zemljišnim knjigama stoji da se poduzetnik Svjetlan Stanić, predsjednik uprave Stanić grupe, kao vlasnik vile upisao u siječnju 2020. godine. Na nekretninu je banka stavila založno pravo i to na iznos od 1,5 milijuna eura, a početkom ove godine stavljena je još jedna zabilježba ‘teška‘ također 1,5 milijuna eura. Podsjetimo da se Stanić svojedobno pojavio i u ‘slučaju peka‘. Naime, u sklopu afere Maestro iz 2007. godine kad je bilo uhićeno nekoliko čelnih ljudi Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), a sumnjalo se da su uzimali mito za pogodovanje prilikom prodaje udjela tvrtki iz svog portfelja. Stanića je tada USKOK teretio da je drugom potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu navodno obećao peku i putovanje kao mito. Ovaj mu je zauzvrat, sumnjalo se, trebao dati povjerljive informacije o privatizaciji Dalmacija Vina. Međutim, nakon 13 godina i četiri ponovljena suđenja, te optužbe nisu dokazane. Vrhovni sud Gotovca je kasnije pravomoćno oslobodio krivnje, a i Stanić je pravomoćno oslobođen krivnje za zlouporabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:27