TRG PRAVDE

Nakon 17 godina priprema gruntovnica se na jesen seli u bivšu jašionicu

Inicijalni projekt je još 2004. inicirala bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, no problem je nastao zbog nedostatka novca
 Darko Tomaš/Cropix

U prostor bivše vojarne na Trgu pravde na zagrebačkom Črnomercu, gdje se već nalaze zagrebački Općinski kazneni sud i Općinsko državno odvjetništvo te dio Županijskog državnog odvjetništva i arhive sudova, do jeseni bi se trebala preseliti i gruntovnica.

Zemljišnoknjižni odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu se od travnja 2019., kad je iseljen iz NSK, nalazi u zakupljenom poslovnom prostoru u sklopu Sky Officea u Ulici R. F. Mihanovića, a Trg pravde, gradski blok omeđen Ilicom, Selskom, Cankarevom i baruna Filipovića, bit će njezin posljednji, trajni smještaj. I to u nekadašnjoj, kako su nam odgovorili iz Ministarstva pravosuđa i uprave, jašionici, sagrađenoj 1903. godine, koja je dio povijesne urbane cjeline pod zaštitom konzervatorske struke, smještene uz južni rub parcele uz Prilaz baruna Filipovića. Cijena tog dijela radova je 80,6 milijuna kuna s PDV-om.

Pobjednički rad

Selidba gruntovnice bila bi obična vijest da sve nije počelo davne 2007. godine kada je Hrvatska komora arhitekata raspisala za Ministarstvo pravosuđa javni urbanističko-arhitektonski natječaj. Projekt Trg pravde je, zapravo, još 2004. inicirala bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, a šest godina od natječaja - na kojem su pobjedu odnijeli autori Zrinka Mrković, Vedran Škopac i Davor Bušnja - Vlada je donijela odluku o pokretanju projekta. No, 17 godina od prve ideje, a zbog problema s financijama, dugoočekivani trg poprimit će tek prve planirane vizure na svom južnom dijelu.

- Pobjednički rad autora Mrković, Škopac, Bušnja bio je urbanističko-arhitektonska osnova na temelju koje se pristupilo izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju jašionice i uređenje okolnog prostora. Kako uvjeti natječaja predviđaju da se razrada arhitektonskih rješenja pojedinih dijelova ugovara s prvonagrađenim timom, Ministarstvo je s tvrtkama u zajedničkom nastupu - More arhitekture d.o.o., Mrković d.o.o. i Nona d.o.o. - kao predstavnicima autorskog tima sklopilo ugovor za projektiranje budućeg Zemljišnoknjižnog odjela. Projektom se rješava pitanje trajnog smještaja gruntovnice koja je trenutačno smještena u zakupljenom poslovnom prostoru Sky Office.

image
Natječaj za projekt Trg pravde je raspisan 2007., a odluka o pokretanju projekta donesena tek 2013. godine

Za trajni smještaj određena je lokacija na prostoru bivše vojarne na Selskoj, planirana za budući kompleks Trga pravde. Unutar kompleksa trenutačno su smješteni Kazneni sud, Kazneni odjel ODO-a, dio ŽDO-a te spremište MUP-a, a pokraj tih zgrada, koje su obnovljene i u funkciji, na lokaciji postoji više građevina koje su napuštene i predviđene za rušenje. Planiranom rekonstrukcijom predviđena je prenamjena postojeće građevine za Zemljišnoknjižni odjel Općinskoga građanskog suda.

Predviđaju se prostori uredskog tipa za rad službenika u kombinaciji s prostorima dostupnim javnosti, poput dvorane sa šalterima i sudnice - kažu iz Ministarstva na upit Jutarnjeg lista te dodaju da će u podrumu objekta svoje mjesto pronaći i planirana arhiva.

Bit će i garaža

- Javno otvaranje ponuda za nabavu radova održano je početkom kolovoza 2020. godine te su pristigle tri ponude. Sukladno Propisima, jedini kriterij za odabir je najniža cijena uz zadovoljavanje utvrđenih kvalifikacijskih i tehničkih zahtjeva.

Sve ponude su ocijenjene prihvatljivima, odnosno Povjerenstvo nije odbilo niti jednu ponudu. Stoga je ugovor sklopljen s najpovoljnijim ponuditeljem, tvrtkom ING-GRAD, i to u iznosu od 64,5 milijuna kuna, odnosno 80,6 milijuna kuna s PDV-om - zaključuju iz Ministarstva, napominjući da je planirani rok za dovršetak radova buduće gruntovnice kraj kolovoza 2021. godine.

Na Trgu pravde, osim pravosudnih tijela, prema modelu javno-privatnog partnerstva, planirani su i manji moderni hotel, wellness centar, kafići, restoran, kongresna dvorana, klub pravnika, frizerski i kozmetički salon i podzemna garaža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:57