‘POJELE‘ IH ZGRADE

Nakon 50 godina dvije zagrebačke ulice doslovce su nestale, susjedi: ‘Iskreno, svejedno nam je‘

Nama se ništa u životu neće promijeniti zbog toga. Ostaje problem parkinga i to treba promijeniti, poručuje jedna od susjeda

Parkiraliste između Vukanovečke i Hrženičke ulice.
 

 Damir Krajac/Cropix

Vrlo brzo će popis zagrebačkih ulica biti kraći za dva imena – Hrženičku i Vukanovečku ulicu. Ove pedesetak metara udaljene ulice smjestile su se u naselju Vrbani, a Gradska će skupština 10. studenog raspravljati o prijedlogu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova da se ukine njihovo ime.

"Hrženička ulica i Vukanovečka ulica su zbog nove izgradnje prestale postojati na terenu te su predložili ukidanje njihovih imena", obrazložili su svoj prijedlog.

image

Nova zgrada na mjestu Vukanovečke ulice

Damir Krajac/Cropix

Ove ulice u Zagrebu postoje od 2. lipnja 1969. kada je tadašnje Gradsko vijeće, na čelu s predsjednikom Tomislavom Hrkač, odlučio dati novi naziv ograncima pojedinih većih ulica. Zaključkom o imenovanju i preimenovanju ulica prvi lijevi odvojak ulice Vrbani tako je postao Vukanovečka ulica, a drugi lijevi odvojak Hrženička ulica.

image

Dio iz Službenog glasnika 1969.

Grad Zagreb/

U to su vrijeme, a i desetljećima kasnije, ulice prolazile kraj kućica s povrtnjakom i voćkama. Dvadesetak metara duge ulice davale su pomalo seoski štih ulici u kojoj su se počele izgrađivati višestambene zgrade. Snimka Googleova uličnog prikaza pokazuje kako su 2011. godine kućice još uvijek bile na svom mjestu.

image

Vukanovečka i Hržinečka 2011. godine

Google Street View/

Danas je stanje potpuno drugačije - kućicu kraj Vukanovečke zamijenila je višestambena zgrada i njezin parking koji se proteže do površine na kojemu je nekada bio povrtnjak stanara druge kućice. Vukanovečke ulice više uopće ni nema jer bi, u teoriji, trebala prolaziti kroz taj parking, dok plava tabla Hrženičke ulice i dalje postoji. Doduše, ta je ulica zapravo bijeli put kraj zgrade kojim tek ponekad netko prošeće, a na Google Kartama se uopće ne može pronaći.

image

Hrženička ulica danas

Damir Krajac/Cropix

Susjedi koje smo tamo zatekli kažu nam kako promjenu, koju će Gradska skupština sljedeći četvrtak vjerojatno prihvatiti, neće ni osjetiti.

- Pa to nije ni ulica tako da ne znam zašto bi nekome smetalo da se ukine kada neće biti nikakve razlike – govori nam jedna susjeda koju smo zatekli na obližnjem dječjem igralištu.

- Nama se ništa u životu neće promijeniti zbog toga. Ostaje problem parkinga i to treba promijeniti. Ovakve ulice ni ne trebamo – ubacila se druga.

Jedina razlika, čini se, bit će što na zgradi kraj Hrženičke više neće stajati plava tabla.

image

Parkiraliste i zgrade kod Vukanovečke i Hrženičke ulice.

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:20