ZAGREBAČKA MOČVARA

Nakon pisanja Jutarnjeg krenulo čišćenje Jaruna: ‘Nismo mogli čekati, lopoče smo vadili rukama‘

Voda u jezeru puna je lopoča, mulja i vodenog bilja, a strojevi su danas krenuli u akciju. Građani su jedva dočekali
 Goran Mehkek/Cropix

Regatna staza i dalje je zakrčena obiljem lokvanja, mulj na dnu jezera vidi se s površine, ali dijelovi obale danas su ipak čišći no prošli tjedan. Kako su Jutarnjem prošli tjedan javili iz Ureda direktora Ustanove Upravljanja sportskim objektima, danas je počelo čišćenje velikog broja lokvanja koji danima muče građane. Kupača nema mnogo, a oni koji se požele rashladiti u Jarunu ipak moraju sami razgrtati put pred upornim lokvanjima čije stabljike sežu dubinom cijelog jezera.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Ja i još jedna žena smo proteklih dana same čistile te lokvanje, rukama, govori nam Josipa (38) iz Zagreba, pokazujući na velike hrpe sasušenih lokvanja na plaži kraj mjesta gdje se sunča s obitelji.

– Danas sam ih vidjela na drugoj strani obale s tim traktorima da čiste, ali ovdje ih je još jako puno, nastavlja.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Rođena sam Jarunčanka, ovdje se kupam otkad znam za sebe i nikada nije bilo ovako, stalno su čistili. Sada ne želim ući u vodu bez papuča jer je su te ljigave alge jako neugodne, dodaje Josipa. Brodić za čišćenje mulja parkiran odmah do nje već godinama nije vidjela u upotrebi.

Djeci lokvanji ne smetaju jer se ispod njih skupljaju ribice koje im je zabavno promatrati. Kupaju se i rone među lokvanjima dok odrasli strepe.

image
Goran Mehkek/Cropix

– Oni u tome ne vide ništa loše, no nas odrasle je strah. Kada plivaš, zapliću ti se o noge i imaš osjećaj da ćeš se utopiti, opisuje Marie-Colette Loborec (36) iz Potsdama u Njemačkoj, nakon što je micala lokvanje iz plićaka da bi se mogla kupati. Ipak, zahvalna je što se radi samo o lokvanjima, a ne opasnim algama koje mogu uzrokovati alergijske reakcije.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Ne znam kako će to riješiti osim ako ne izvrnu cijelo jezero naopako. Užasno brzo se množe i dovoljno je da jedan ostane. Problem može biti i dovođenje novih vrsta biljaka na mjesta na kojima prirodno ne rastu. Dovoljno je da jedan turist donese komadić nekog bilja ili alge i nastane kaos, kaže Marie-Colette.

Podsjećamo, do velike količine lokvanja na Jarunu došlo je zbog naglog pada razine vodene površine pretprošli tjedan. Iz Ustanove Upravljanja sportskim objektima objasnili su nam da se radi o višegodišnjem problemu prekomjernog rasta vodenog bilja, a čišćenje uključuje strojnu košnju i zbrinjavanje lokvanja. Tada su nam pohvalili održavanje regatne staze tijekom 2020. i 2021. godine, koja je trenutno jedno od mjesta gdje se najviše lokvanja zadržava.

image
Goran Mehkek/Cropix



Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:27