BITKA ZA ZAGREB

Nakon potresa malo je tko Milanu Bandiću davao šanse. Danas stvari stoje malo drugačije...

I dok njegovi politički protivnici još traže kandidate koje će mu poslati u ring, Bandić je već naveliko u kampanji
Milan Bandić
 Davor Pongračić/Cropix

Kraj Milana Bandića neće tako brzo doći, o tome će odlučiti dragi Bog. I birači. Bog uzima najbolje, zato neće još uvijek mene - tim je riječima zagrebački gradonačelnik u travnju ove godine, gostujući na RTL-u, odgovorio na pitanje bliži li mu se politički kraj. Iako se većini tada činilo da se radi tek o još jednoj od gradonačelnikovih osebujnih izjava, u zadnje vrijeme ponovo se otvorilo pitanje - hoće li Bandić unatoč svemu opet "preživjeti"?

Naime, tu izjavu dao je samo mjesec dana nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb, kada se činilo da je Bandićeva vladavina u metropoli na samom kraju. Njegovo nečinjenje i nesnalaženje oko zagrebačkih ruševina i obnove Zagreba izgledali su kao ona zadnja, presudna karika za njegov konačan politički pad. Do tog trenutka ionako je već bio prilično uzdrman i oslabljen višegodišnjim aferama, sudskim procesima i bezbrojnim kaznenim prijavama uglavnom vezanim za namještanje gradskih poslova prijateljima i suradnicima.

Poziciju su mu dodatno ugrožavale i česte svađe s novinarima, vrijeđanje žena i političkih protivnika, ali i "igrice moći" koje je pokušavao odigravati s HDZ-om u Saboru… Vrhunac je bio kad je u jednom trenutku uplašene građane koji su u potresu ostali bez domova optužio da su sami krivi jer nisu ulagali u svoju imovinu. Optužbe na račun Bandića počele su pljuštati sa svih strana, snažnije nego ikada, popularnost mu je u anketama drastično padala iz mjeseca u mjesec, a na parlamentarnim izborima u srpnju doživio je potpuni debakl - njegova stranka nije osvojila niti jedan mandat, lista u drugoj izbornoj jedinici koju je nosio dobila je tek 2,2 posto, a sam Bandić uspio je skupiti mizernih 1789 preferencijalnih glasova.

Malo je tada bilo onih koji su vjerovali da Bandić, koji metropolom vlada već dvadesetak godina, ima bilo kakve šanse za osvajanje još jednog mandata. Činilo se da je ovaj put potrošio sve žetone i da njegov lunapark odlazi u povijest…

No, trebalo je samo nekoliko mjeseci da se Bandić ponovno počne uzdizati iz prašine kojom su ga zasule zagrebačke ruševine. I to usprkos novim aferama koje je nanizao posljednjih mjeseci. Tako je Bandić usred gospodarske i krize s pandemijom, dok je Zagreb u ogromnoj financijskoj krizi, u gradskoj upravi zaposlio dodatnih 150 ljudi, oporba ga je prozvala i zbog preskupog projekta sljemenske žičare, te za loše i stihijsko upravljanje gradom.

- Žičara postaje simbol Bandićeve vladavine Zagrebom - poručio je ovih dana šef Kluba nezavisnih zastupnika u Skupštini Renato Petek. Tu je i afera vezana za Mirogoj. Voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Šegota podnio je ostavku na to mjesto nakon što su mediji objavili da je javni poziv za dodjelu kućica na Mirogoju sumnjiv. Navedeno je kako su cvjećari još krajem listopada upozorili na sumnjivo dodjeljivanje kućica na Mirogoju jer je javni poziv trajao samo nekoliko dana, a onda su kućice dobile tvrtke koje su osnovane uoči natječaja, isti dan i s istim mail adresama, a imale su i istu ponudu. Kako je objavljeno u emisiji Provjereno, te su tvrtke svoje poslove potom prepustile drugoj tvrtki, a riječ je o tvrtki nekadašnje pjevačice Veline Oršulić i sestri klizačice Idore Hegel, koja je velika Bandićeva simpatizerka. Na upit oko ostavke Šegote, Bandić prije nekoliko dana nije želio odgovoriti.

- Završio sam… Pitajte predsjednicu Uprave Holdinga… Molim vas da budete pristojni - poručio je Bandić novinarima u svom bahatom stilu. Do imenovanja novog šefa groblja tu će funkciju obavljati mladi Roko Gruja, član Bandićeve stranke, u koju se učlanio 2018., i koji je u toj tvrtki zaposlen tek prošle godine. Za još jedan skandal doznalo se i kad se ivanićgradska tvrtka Binđo požalila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave vezano za natječaj koji je raspisan sredinom ljeta. Radilo se o poslu uređenja dvorišta šezdeset dječjih vrtića. Posao je bio vrijedan devet milijuna kuna bez PDV-a, a sklapao se na tri godine.

Na natječaj se javilo troje zainteresiranih - Gradsko poduzeće Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Zrinjevac, tvrtka Binđo iz Ivanić Grada te obrt za trgovinu i usluge Poljo-prom iz Hrašća u vlasništvu Zlatka Križanića, koji je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Bandić je prije mjesec dana odabrao Križanićevu ponudu kao najpovoljniju, ali je ona poništena, jer su nakon žalbe Binđa, u žalbenom postupku utvrđeni brojni propusti koje, inače, šesteročlano gradsko Povjerenstvo za odabir ponuda nije uočilo. Propusti su bili takvi da je ta ponuda u startu trebala biti odbijena, a ne prihvaćena.

Ne ulazeći u sve propuste od kojih su neki i bizarni, važno je istaknuti da se Bandić i Križanić poznaju više od deset godina, a najzabavniji dio je da je, kako su mediji objavili, 2007. Križanić čuvao pet Bandićevih odojaka koje je gradonačelnik na svoj rođendan kupio u Sesvetama na sajmištu. Odojci su trebali biti donirani obiteljima slabijeg socijalnog statusa, ali što se s njima na kraju dogodilo, nije poznato. Bandić je Križaniću, koji je i prije poslovao s gradom, dodijelio i Nagradu Grada Zagreba za osobite uspjehe.

Držanje ljestava

Ipak, najžešći napadi na Bandića ovih su dana uslijedili zbog projekta Blok Kvatrić. Prema tom prijedlogu, naime, grad planira osnovati trgovačko društvo kojem bi bio stopostotni vlasnik, a u temeljni kapital tog društva unose zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna. Kako je objasnila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, nakon toga planira se raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao to društvo unosom novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta. Privatnim bi kapitalom, rekla je Jozić, dobili 51 posto vrijednosti firme kako bi mogli razvijati projekt. To je izazvalo snažne reakcije oporbe koja je istaknula da bi grad time imao manjinski udio od 49 posto.

- Smrdi iz aviona na pogodovanje investitoru - izjavio je Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo!. Dodao je da se ne sjeća kada se nešto tako brzo pojavilo na dnevnom redu Skupštine, te da se isto radilo i na projektu "zagrebački Manhattan".

- Tu je riječ o javno-privatnom partnerstvu, a u Hrvatskoj ne postoji niti jedan projekt koji je uspio u takvom partnerstvu u kojem je privatnik imao majoritet u vlasništvu - poručio je i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji. Oporba u zagrebačkoj Skupštini tom je prilikom žestoko napala i HDZ ustvrdivši kako su time što su podržali Blok Kvatrić Bandiću omogućili "otimanje gradske imovine".

- HDZ drži ljestve Bandiću - izjavila je Anka Mrak-Taritaš, a kritikama su se pridružile i nevladine udruge koje su istaknule da Bandić i HDZ nastavljaju s trgovanjem gradskim prostorima zanemarujući pri tome javni interes i potrebe građana. Uloga HDZ-a posebno je zanimljiva u ovom slučaju jer su i neki HDZ-ovci, kako smo saznali, bili zatečeni odlukom vrha stranke da se podrže svi Bandićevi prijedlozi.

- Na radnim tijelima u Skupštini HDZ je bio protiv Bloka Kvatrić. Najglasniji oko toga bili su Kazimir Ilijaš i Davor Filipović, a onda je iz stranke odnosno od Andreja Plenkovića, jer bez njega se ništa ne odlučuje, stigao naputak da se na sjednici podrže sve Bandićeve točke - ispričao nam je jedan dobro upućeni HDZ-ovac. A ova informacija mogla bi se pokazati ključnom za predstojeće lokalne izbore, ali i za Bandićev opstanak. Naime, HDZ još nije donio odluku o tome tko će biti njihov kandidat za gradonačelničku u utrku, a kad se to ime objavi, bit će jasnija i situacija oko Bandića, odnosno hoće li HDZ krenuti u bitku s Bandićem za Zagreb ili će utakmicu, kao do sada, igrati u njegovu korist.

- Milan Bandić ide na izbore, oko toga nema nikakve diskusije - kažu u krugu zagrebačkog gradonačelnika. Uostalom, njegova ekipa to od njega i očekuje. Iako se dio njih osuo, dio onih interesno povezanih s gradonačelnikom ostao mu je vjeran.

- Bandiću upravo odgovara ovakva situacija, da niti jedna velika stranka nema pravog kandidata. On u tome vidi svoju veliku šansu, jer mu to osigurava minimalno ulazak u drugi krug - kaže jedan od naših sugovornika.

Jedini Bandićev ozbiljni izazivač u ovom trenutku je Tomislav Tomašević, čelnik političke platforme Možemo!. Budu li njih dvojica u drugom krugu, moglo bi biti vrlo tijesno, ali prednost bi ipak mogao imati aktualni šef Zagreba. Tomaševića bi u drugom krugu vjerojatno podržala cijela ljevica s obzirom na animozitet prema Bandiću i HDZ-u. S druge strane, jedan dio glasača HDZ-a podržat će Bandića, kao i HDZ kao stranka jer im je u najvećem interesu da ne prođe Tomašević.

Desniji dio birača Mosta također će podržati Bandića, ali nije isključeno da dio njih podrži Tomaševića. U svakom slučaju doći će do podjele glasačkog tijela - centar protiv periferije koja će biti uz Bandića. A time rastu šanse aktualnog gradonačelnika da osvoji još jedan mandat.

- U Bandićevu krugu uopće se ne razmišlja o Tomaševiću u ovom trenutku. Njegov glavni problem su HDZ i njihov kandidat. On sada čeka potez Andreja Plenkovića. Jer ako HDZ izađe na izbore s jakim i ozbiljnim kandidatom, onda su stvari jasne. Znat ćemo da je između Bandića i Plenkovića definitivno puklo. Za razliku od ranije, Plenkoviću u Saboru Bandić više nije potreban i iz toga izvire glavni Bandićev strah. Za njega je vrlo opasno ako u utrku uđe Damir Vanđelić, kako se sada spekulira. Do izbora je pet, šest mjeseci i to je dovoljno vremena da se Vanđelića izbrendira i isprofilira. Za pretpostaviti je da će on kao šef Fonda za obnovu Zagreba početi s ozbiljnim radom i investicijama za grad.

Tu je u igri veliki budžet i vrlo lako može izbiti u prvi plan kao obnovitelj Zagreba, što nanosi ogromnu štetu Bandiću. Do proljeća će vjerojatno jenjati i korona i sve to ga stavlja u dobru poziciju za lokalne izbore - kaže naš sugovornik. Ističe kako je drugo pitanje što to sve treba Vanđeliću s obzirom na to da je on sam, kad su se pojavile informacije o njemu kao mogućem kandidatu, to otklonio i u više navrata kazao kako takvih namjera nema. Ipak, kako kažu HDZ-ovci, mnogi se u zadnji trenutak predomisle, pa zašto ne bi i Vanđelić.

- Malo tko može odoljeti tom zovu politike. Dopustio je svojedobno da bude neslužbeni kandidat Kolinde Grabar-Kitarović kad se nisu mogli dogovoriti HDZ, SDP i Most. Zašto ne bi i sada ušao u to? Pa, HDZ čak mijenja i odredbu o prebivalištu u zakonu, što navodi da se time ide njemu na ruku jer mu je trenutačno prebivalište u Rovinju - kazao je jedan iskusni zagrebački političar. Dodaje kako će se već po prvim potezima Vanđelića kao šefa Fonda za obnovu vidjeti u kojem smjeru cilja HDZ.

- Ako investicije budu išle centralizirano, iz vrha države, i Bandića se u tome bude zaobilazilo, onda je jasno da je Vanđelić HDZ-ov kandidat za Zagreb - kaže naš sugovornik. Ističe kako će Bandić uskoro krenuti sa svojom provjerenom shemom za izbore - s popravcima po gradu, pričom o projektu Jarunskog mosta i sličnim radovima. A ono što bi Bandiću moglo ići na ruku kad je riječ o Vanđeliću jest upravo promjena odredbi Zakona o prebivalištu. Naime, oporba je te izmjene zakona već nazvala "lex Vanđelić", optuživši HDZ za manipulaciju i krojenje zakona prema vlastitim potrebama. No, u HDZ-u su brzo shvatili grešku u koracima koju su napravili s tim zakonom, pa su već počeli sanirati štetu koju su sami izazvali.

Tako je sam Vanđelić prije dva dana Večernjem listu kazao kako nije točno da nema prebivalište u Zagrebu. Naveo je kako je prebivalište u Rovinju zadržao iz praktičnih razloga jer tamo ima obiteljsko poljoprivredno dobro. Doduše, Vanđelić nije znao precizirati kada se točno odjavio iz Rovinja i prijavio u Zagrebu, ali je rekao da je "zagrebačko prebivalište imao u vrijeme potpisivanja ugovora s Vladom vezanih uz Fond za obnovu". To govori da bi se mogao kandidirati i po sadašnjem zakonu. No, unatoč ovim ispravcima, termin "lex Vanđelić" je zaživio, pa bi, s obzirom na činjenicu da je Milan Bandić postao prilično omražen sve većem broju Zagrepčana, iz te situacije na kraju najviše mogao profitirati Tomislav Tomašević.

Bez ozbiljnog kandidata

Osim Bandića, Tomaševića i Vanđelića, ako on bude uopće u igri, u ovom trenutku se ne spominju neki drugi ozbiljniji kandidati, pa bi njih trojica u startu mogla imati podjednake šanse na izborima. No, moglo bi biti i nekih iznenađenja. Naši izvori kažu kako su, navodno, počeli razgovori između Mosta i Domovinskog pokreta o tome da zajedno izađu na izbore u Zagrebu. Navodno bi kandidacijske liste bile zasebne, ali bi se išlo na to da podrže zajedničkog kandidata. Navodno su u igri Miroslav Škoro i Nino Raspudić, s time da je, kako neki kažu, veća vjerojatnost da to bude Raspudić. Dodajmo i da su Most, Domovinski pokret i Suverenisti, navodno, već osnovali i svoje organizacije u 17 zagrebačkih četvrti. SDP, s druge strane, također nema ozbiljnog kandidata, u utrku bi silno želio šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, navodno se važu mogućnosti oko Joška Klisovića te provode određena istraživanja tko bi mogao imati najviše izgleda.

- Utrka će sigurno biti zanimljiva. Da bi se dobili izbori u Zagrebu, bit će potrebno dobiti dio apstinenata i oteti dio Bandićevih birača. Teško mi je procijeniti tko bi to mogao - kaže još jedan od naših sugovornika, koji se osvrnuo i na Plenkovićevu naredbu HDZ-ovcima da na posljednjoj sjednici Skupštine podrže sve Bandićeve prijedloge.

- HDZ u Gradu Zagrebu može participirati u vlasti samo ako je Milan Bandić i dalje gradonačelnik. S kim bi oni drugo mogli? Od centra na desno nemaju nikoga za koalirati. Pa, Plenković bi prije išao sa SDP-om nego s Mostom ili Domovinskim pokretom. Tomašević je druga priča, tu će HDZ činiti sve da on ne dobije, jer ga se pribojavaju s obzirom na to da bi im stalno radio kaos i porušio njihove dobro uhodane puteve po Zagrebu. Dakle, ostaje samo kombinacija s Bandićem. Ako nemaju pravog čovjeka koji može ući u drugi krug, onda u HDZ-u računaju na to da je bolje zadržati postojeću situaciju s Milanom Bandićem - rekao je naš sugovornik.

I dio HDZ-ovaca u posljednje vrijeme sve više vjeruje kako će i na ovim lokalnim izborima HDZ prešutno raditi za Bandića.

- Ako propadne priča s Vanđelićem, svakako će biti neki drugi kandidat koji će osvojiti nekoliko postotaka, a svi znamo što to onda znači. A sve nekako vodi tome, jer se kandidat opet traži u pet do dvanaest - kazao je naš sugovornik, aludirajući da bi takav potez HDZ-a u konačnici mogao dovesti do još jednog mandata Milana Bandića na čelu Zagreba, bez obzira na njegovu sve veću nepopularnost u metropoli.

I dok njegovi politički protivnici još traže kandidate koje će mu poslati u ring, Bandić je već naveliko u kampanji. Svakodnevno obilazi gradske četvrti i mjesne odbore. No, ovo je vjerojatno prvi put da u svojim rukama nema sve konce, nego da uvelike ovisi o potezima drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:34