OTVOREN WESTGATE

Nakon ulaska Hrvatske u EU dolazi i H&M

Razgledali smo interijer novog trgovačkog grada pokraj Zaprešića u kojem je udomljeno 260 trgovina prestižnih brendova

ZAGREB - Nakon 15 mjeseci danonoćnog rada i uloženih 270 milijuna eura, pokraj Zaprešića je osvanuo potrošački grad koji se prostire na 250.000 četvornih metara.

Westgate Shopping City najveći je trgovački centar u Hrvatskoj, ali i u regiji i među deset najvećih u Europi. Austrijski investitori iz Focus Investa, Braunsberger Holdinga i Plus Cityja procijenili su da upravo ta lokacija, prometno izvrsno povezana s metropolom i susjednim zemljama, ali i skori ulazak Hrvatske u EU, opravdava investiciju i tako je nastao trgovački grad koji udomljava 260 trgovina prestižnih međunarodnih i domaćih brandova, 32 restorana, kuglanu, klizalište, kasino i dječji park na 4000 četvornih metara.

Kravata kao inspiracija

Za posjetitelje je sagrađeno parkiralište s više od 7000 mjesta, a svaki dan je na gradilištu bilo više od tisuću radnika glavnog izvođača, tvrtke Stipić Grupe, i njezinih kooperanata. U Westegateu Shopping Cityju bit će zaposleno oko 3500 ljudi.

Skretanjem s autoceste Zagreb - Macelj, na izlazu Zabok/Pojatno, stiže se do goleme crvene građevine, čiji oblik prema zamisli glavnog projektanta, arhitekta Darija Travaša, podsjeća na kravatu. Oko centra je još milijun četvornih metara zemljišta, pa austrijski investitori za nekoliko godina planiraju daljnju gradnju, što bi taj dio na zapadnom prilazu Zagreba pretvorilo u najveći shopping kompleks u Europi.

Tri glavna trga za odmor

Unutrašnjost centra ne razlikuje se previše od ostalih takvih shopping mallova, no impresionira veličina prostora. Lako se izgubiti između 3,3 kilometra izloga, pa zato i postoje punktovi s touch screen ekranima za lakše snalaženje. Trgovačke promenade duge su i prostrane. Napravljena su tri glavna trga za odmor, nad kojima su staklene elipsaste i okrugle kupole, kroz koje prolazi dnevna svjetlost. U centar su, objašnjava arhitekt Travaš, ugrađivani samo prirodni materijali. Na trgovima su postavljene stogodišnje dalmatinske masline, a na jednom su mjestu i španjolske palme.

- Dijelovi centra tematski su podijeljeni na tri hrvatske regije: zagorsku, primorsku i slavonsku, a na svakoj od njih stihovi su nekog od lokalnih pjesnika. Tako su na kajkavskoj strani stihovi pjesme Dragutina Domjanića, na čakavskoj Drage Gervaisa, a na štokavskoj Dobriše Cesarića. Postavili smo i tri fontane, koje kompjutorski mijenjaju svoj vizual i boju. Naša je tvrtka posebno za ovaj centar dizajnirala i sofe, koje su stigle iz Muzeja suvremene umjetnosti u Beču, gdje su bile izložene. Za neke ljepše vremenske prilike imamo i veliku terasu s pogledom na zagorske brege - objašnjava Travaš.

Svjetski brendovi

Ovaj novi raj za šopingholičare u svojoj će ponudi imati nekoliko poznatih svjetskih brandova poput Zare, New Yorkera, P&C-a, Marks & Spencera, C & A, Humanica, Mullera, Intersporta, Technomarketa. Ništa što već nismo vidjeli u Zagrebu, no predstavnik investitora Ernst Kirchmayr ističe da će sve trgovine biti i do četiri puta veće i imati veći izbor robe nego ostale u Hrvatskoj. Primjerice, Zara stiže sa šest svojih linija.

A što je s toliko priželjkivanim H&M-om, pitamo Kirchmayra.

- Deset posto prodajnih prostora namjerno nismo iznajmili jer na listi čekanja imamo desetak jakih brandova, poput H&M-a i GAP-a, koji će doći tek kada Hrvatska uđe u EU. Vlasnik H&M stiže večeras svojim jetom u Zagreb na otvorenje Westgatea, što je njegov prvi posjet Hrvatskoj - otkrio je Kirchmayr.

Investirati u Hrvatsku bio je, kaže, njegov cilj. On i partneri istražili su naše tržište i procjenili da će im se investicija isplatiti.

- Vi ste moderna i dinamična zemlja s velikim potencijalom i pred vratima ste EU, a mi znamo koliko zemlja može profitirati ulaskom u tu integraciju.

Osim toga, Hrvati najviše vole dvije stvari: nogomet i shopping - sa smiješkom je rekao Kirchmayr.

WEST GATE

Veličina:

Prvi u regiji i među 10 najvećih u Europi

Prodajni prostor:

100.000 četvornih metara

Vrijeme gradnje:

15 mjeseci

Broj trgovina:

260

Ugostiteljstvo:

32 restorana, lokala i kafića

Parkiranje:

7250 mjesta

Briga o djeci:

4000 četvornih metara zabavnog HABI PARKA

Radno vrijeme:

od ponedjeljka do nedjelje od 10 do 21 sat

Zaposlenici:

3500 djelatnika

Infrastruktura:

3,3 kilometra izloga

1300 kilometara električnih kablova (udaljenost od Zagreba do Pariza )

1200 kuća stalo bi u izgrađeni prostor

20.000 četvornih metara fasade

14 megavata struje (dostatno za grad s 8000 stanovnika)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:09