PREŠAO NA STRUJU

Napadali su ga, ali vlasnik Sparta Gyma pokazao je račune za grijanje: ‘Uštedio sam 50 tisuća kuna, evo kako‘

Zdravko Zebec isključio je grijanje u dvorani za vježbanje i uložio 100 tisuća kuna u sistem grijanja na električnu energiju, evo kako je prošao

Ilustracija

 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia/Science Photo Library/sciencephoto/profimedia

Vlasniku teretane koja je prije dva mjeseca privremeno isključila grijanje jedne dvorane, o čemu smo ranije pisali, nedavno je pristigao račun za plin za listopad prošle godine. Ostao je šokiran činjenicom da je ista usluga čak 450 posto skuplja u odnosu na isto razdoblje za 2021. godinu.

- Ugasili smo grijanje jedne dvorane tijekom prelaska s plina na struju. Sva sreća da smo se odlučili na tu investiciju jer bi grijanje samo te jedne dvorane u prosincu platili 50 tisuća kuna skuplje nego 2021. godine, rekao je vlasnik Sparta Gyma Zdravko Zebec.

Prema dokumentaciji koju nam je vlasnik dostavio, za listopad 2021. godine utrošili su 4376 kWh plina i za uslugu platili 1412,60 kuna (bez PDV-a). Na jučerašnjem računu koji se odnosi na listopad 2022. godine, utrošak je nešto niži i iznosi 3597 kWh, ali je zato račun znatno veći i iznosi 6389,89 kuna (bez PDV-a).

Na obavijest koju su u studenom postavili na vrata dvorane u Medarskoj ulici koju nisu grijali, pisalo je da bi članarine trebale porasti za 300 kuna da bi im se grijanje dvorane isplatilo što je izazvalo podrugljivo komentiranje na društvenim mrežama. No, konačna računica nije daleko od istine.

U 2021. godini naknada za utrošen kWh plina u ovoj je dvorani iznosila 32 lipe u listopadu, dok je u prosincu dosegla iznos od 41 lipe. U listopadu 2022. naknada je iznosila 1,79 kuna, u studenom 1,95 kuna, te u prosincu čak 2,11 kuna. Prema ovoj računici, teretana je račun za plin u prosincu 2021. platila 12 tisuća kuna (bez PDV-a i dodatnih troškova) za utrošenih nešto manje od 29.000 kWh plina, a ove godine bi ta cifra iznosila 63.220 kuna za istu količinu. Dakle, 51.220 kuna više nego godinu ranije.

- Zbog prelaska na struju račun, grijanje nas je stajalo oko 15 tisuća kuna, slično kao i plin prijašnjih godina. Da smo ostali na plinu, bili bi primorani drastično podignuti cijene usluga, rekao je Zebec.

Početna procjena troškova za prelazak s plina na struju iznosila je 300 tisuća kuna, no okrenuli su se jeftinijem rješenju pa su u prebacivanje kompletnog grijanja s plina na struju uložili oko 100 tisuća kuna što se pokazalo dobrom poslovnom odlukom. Cijene su tako minimalno korigirane zbog cijena struje pa godišnje članstvo u Sparta Gymu, koje uključuje korištenje teretane i grupnih treninga, košta 3.013,80 kn (400 eura), a mjesečna članarina 414,39 kn (55 eura).

Osim teretane u Medarskoj ulici, Sparta Gym ima poslovnicu i u blizini rotora u kojoj je tranzicija bila puno lakša zbog postojećih instalacija pa vlasniku nije zadavala toliko glavobolje, već su samo iskopčali plin i upalili struju.

- Sve se vrti oko zakona ponude i potražnje, sad kad se ljudi prebace na struju, porasti će i cijena struje, zaključio je u prijašnjem razgovoru vlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:22