PONOVLJENI NATJEČAJ

Napokon pronađen izvođač: Izabrana tvrtka koja će u Zagrebu postaviti 150 podzemnih spremnika

Cijena spremnika i njihova postavljanja veća je od dva milijuna eura, a Komop je dobio posao na ponovljenom javnom natječaju
 Tomislav Kristo/Cropix

Tvrtka Komop, koja je u kolovozu prošle godine Zagrebu darovala demonstracijske podzemne spremnike koji su postavljeni u Masarykovoj ulici, izabrana je na javnom natječaju za postavljanje 150 podzemnih spremnika po cijeni od 2,056.125 eura.

Time je završena priča oko pronalaska izvođača radova na postavljanju podzemnih spremnika nakon što je u studenome poništen natječaj vrijedan 12,7 milijuna kuna bez PDV-a. Gradonačelnik Tomašević poručio je da je "puno bitnije da sve bude po zakonu, pa makar izgubili nekoliko mjeseci". Komop se tada, naime, jedini prijavio na natječaj sa 700 tisuća kuna nižom ponudom, ali je ona bila nepravilna.

60 dana

Nije poznato kada će se spremnici početi postavljati, nego samo da Zagrebačke ceste imaju deset dana za postavljanje po pojedinoj lokaciji, a prema okvirnom sporazumu Komop ima maksimalno 60 dana za isporuku spremnika nakon zaprimljene narudžbenice. Podzemni spremnici bit će postavljeni unutar granica mjesnih odbora Stjepana Radića, Petra Zrinskog, Andrije Medulića, Mimare, Tuškanac, Gornji grad, Cvjetni trg, Kralja Petra Svačića, Nova Ves, Augusta Cesarca, Zrinjevac, Augusta Šenoe, Medveščak, Ribnjak, Hrvatskih narodnih vladara, Kneza Mislava, Nadbiskupa Antuna Bauera i Petra Krešimira IV. te na području Britanskog trga.

Grad je u ime Zagrebačkog holdinga proveo otvoreni postupak javne nabave za nabavu 150 podzemnih spremnika. Procijenjena vrijednost nabave bila je 1,685.580 eura bez PDV-a. Grad je namjeravao sklopiti okvirni sporazum s pet gospodarskih subjekata na razdoblje od dvije godine, no prijavile su se samo dvije tvrtke: Komop d.o.o. iz Zagreba i Kova d.o.o. iz Velike Gorice.

Budući da su obje ispunile zahtjeve iz dokumentacije o nabavi, obje su tvrtke izabrane da se s njima sklopi neobvezujući okvirni sporazum, što je i učinjeno 22. svibnja 2023. godine. Na temelju toga Zagrebački je holding uputio upit za ponudu za nabavu 150 podzemnih spremnika, ali se promijenio broj pojedine vrste pa je u konačnici traženo 42 podzemna spremnika zapremnine od 1 do 1,5 kubnih metara, 36 spremnika zapremnine tri kubna metra i 72 spremnika zapremnine pet kubnih metara. Kao ekonomski najpovoljniju izabrali su Komopovu ponudu od 1,644.900 eura bez PDV-a i s tom su tvrtkom 16. lipnja sklopili ugovor o kupoprodaji.

Cjenik radova

Četiri dana poslije je Holdingova podružnica Zagrebačke ceste izdala cjenik izvođenja građevinskih radova za izgradnju podzemnih spremnika. Priprema će se sastojati od uklanjanja postojećeg asfalta i kamenog rubnjaka te lociranja komunalnih instalacija što se plaća po kvadratnom ili kubnom metru. Za komplet prometne regulacije potrebno je izdvojiti 2174,45 eura, zaštitna ograda plaća se 145,65 eura po danu, a zaštitna kutija za svako stablo 336,36 eura. Od zemljanih radova najskuplja je zamjena sloja slabo nosivog tla boljim materijalom, koja stoji 75,67 eura po kubnome metru. Od elemenata koji čini kolničku konstrukciju najskuplja je dobava, prijevoz, ugradba i njega betona po cijeni od 245,41 po kubnome metru. Vrlo je skupa i izrada armiranobetonske ploče - 551,92 eura po kubnome metru.

U izvješće Odbora za komunalno gospodarstvo vidi se kako s jednim glasom za, jednim protiv i jednim suzdržanim nije podržan prijedlog zaključka koji se upućuje u proceduru. Renato Petek, zastupnik SDP-a koji je i sam član Odbora, smatra kako je ovaj prijedlog financiranja podzemnih spremnika loš smjer.

- Podzemni spremnici su najskuplji i najkompleksniji za postavljanje jer treba iskopati devet kubnih metara i u njih staviti uloške. Kod njih mogu nastati problemi ako se napune vodom, pa su se drugi gradovi okrenuli polupodzemnim spremnicima - objašnjava Petek i dodaje kako ne vidi poantu inzistiranja upravo na ovoj vrsti spremnika za otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43