DESETLJEĆA ČEKANJA

Napokon! Zagreb dobiva novu školu vrijednu skoro 12 milijuna eura, imat će i sportsku dvoranu

Nova škola izgradit će se na parceli veličine 13.884 četvorna metra na kojoj je prije djelovala Waldforska škola

Objekt u Dugavama koje sada dijele dvije škole

 Dragan Matić/CROPIX

Nakon gotovo 30 godina punih obećanja, uskoro bi, konačno, trebala početi gradnja Osnovne škole Jakuševec vrijedna 11,8 milijuna eura s PDV-om, odnosno gotovo 89 milijuna kuna. Njome bi se rasteretio postojeći objekt u Dugavama, o čijim je problemima Jutarnji u nekoliko navrata pisao, a koji dijele dvije škole - I. OŠ Dugave i OŠ "Fran Galović".

U tim je školama, podsjetimo, ukupno 1300 učenika, a samo 37 učionica. Kako bi nastava normalno funkcionirala, škole ju izvode naizmjence u smjenama, prijepodne i poslijepodne, no isti turnus, jutarnji, prisiljeno je dijeliti 10 razreda dnevnog boravka obiju škola.

Dvorana i igralište

Da bi radovi na OŠ Jakuševec mogli skoro početi, pokazuje to da je završena javna nabava pokrenuta još u siječnju lani i odabir izvođača radova na izgradnji i opremanju. Nakon što je rok za slanje ponuda produljivan šest puta, na gradsku adresu stigle su četiri. Posao gradnje dobila je zajednica ponuđača Projektgradnja d.o.o. i Kotoks d.d. čija je ponuda iznosila 10,6 milijuna eura i tako bila niža od procijenjene vrijednosti nabave od 10,9 milijuna.

Za tu su svrhu u Gradu dobili još dvije skuplje ponude. Jednu srbijanskih tvrtki Modular i Koto vrijednu 12,4 milijuna, a drugu je poslao Ing-grad u visini od 14 milijuna eura. Škole će opremiti tvrtka Primat Logistika i na temelju toga inkasirati gotovo 890 tisuća eura.

Nova zagrebačka škola izgradit će se kraj Jakuševačke ceste, na parceli veličine 13.884 četvorna metra na kojoj je prije djelovala Waldorfska škola, čija će se stara zgrada srušiti. Projekt za OŠ Jakuševec kompletiran je 2020. godine, a glavni projektant je Davor Mateković. Iz njegova dokumenta iščitavamo da će zgrada nove škole biti veličine 6183 kvadrata i predviđenog kapaciteta 448 učenika, koji će biti podijeljeni u 16 razrednih odjela. Nastava će se odvijati jednosmjenski u 28 učionica.

image

Plakat koji pred lokalne izbore 2021. godine najavljuje završetak gradnje OŠ Jakuševec do prosinca prošle godine.

Screenshot Google Karte/

Prizemlje će služiti za razrednu nastavu i u njemu će biti 14 učionica i pet kabineta. Od toga će biti osam učionica za razrednu nastavu, jedna za informatiku i tri za dodatnu nastavu. Na katu će također biti 14 učionica, ali namijenjenih predmetnoj nastavi, dakle višim razredima. Uz njih će se smjestiti 11 kabineta, šest spremišta i dvije prostorije za izbornu nastavu. Uz školu će biti izgrađena i nova sportska dvorana dimenzija 22 x 32 metra.

Imat će teleskopske tribine koje će se po potrebi moći razvući i šest svlačionica. Predviđena je i izgradnja multifunkcionalnog igrališta namijenjenog za košarku i rukomet ili nogomet. Kraj njega će biti staza za trčanje duga 75 metara, zaletište za skok udalj s jamom i jedno vježbalište sa spravama. Škola će imati i dizalo te prilaznu rampu kako bi se osobama s invaliditetom olakšao boravak u njoj.

Što prije, to bolje

Skori početak radova na OŠ Jakuševec priželjkuju i ravnateljice škola u Dugavama. Kristina Vidović, ravnateljica I. OŠ Dugave, navija za što brži početak radova.

- To bi bilo odlično, nama je tolika gužva da više ne možemo funkcionirati, bilo bi savršeno da se to što prije izgradi. Boravkaši su u istoj smjeni do četiri ili pet popodne. Ovdje više nema mjesta, prenamijenili smo druge prostore. Učionice su male, a djeca u posebnom razrednom odjelu su u minijaturnim prostorijama koje su zapravo kabineti - opisuje ravnateljica Vidović.

image

Ravnateljica I. OŠ Dugave Kristina Vidović

Karla Zupičić/jutarnji List/

Očekuje da će nakon preseljenja u njenoj školi ostati oko 700 učenika, možda i više. Kad OŠ Jakuševec bude gotova, trebat će se prekrojiti i upisno područje tih dviju škola koje trenutno dijele. To je posao gradske uprave, a može se očekivati da će OŠ Jakuševec upisivati djeca iz istoimenog naselja, kao i područje u neposrednoj blizini poput Hrelića.

Kraj radova na novoj školi očekuje se 15 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, a još dva mjeseca bi trebalo trajati i njezino opremanje. Gradu Zagrebu smo poslali upit s pitanjem kad očekuju početak radova.

- U tijeku je postupak javne nabave za odabir preostalih potrebnih sudionika u građenju te se nakon sklapanja ugovora s istima predviđa izvršavanje prijave gradilišta nadležnim tijelima sukladno Zakonu o gradnji, a kada će se moći govoriti o točnom početku građenja - naveli su iz Grada.

Gradnja, čini se, nikad nije bila bliža

Ravnateljica OŠ "Fran Galović", Maja Lisska, napominje kako joj se čini da izgradnja nikad nije bila bliža i da će djeca moći potpuno ostvariti svoja prava na obrazovanje.

"To podrazumijeva da će djeca na dopunsku moći dolaziti poslije, a ne prije nastave, kao i da neće sve biti ograničeno na smjenu u kojoj se taj dan rad odvija", kaže.

"Govora o izgradnji OŠ Jakuševec bilo je i u vrijeme moje prethodnice koja je 27 godina bila ravnateljica. Budući da je prošlo više od 30 godina od podjele škola, vrijeme je da se to dogodi", zaključuje ravnateljica Lisska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:38