JUTARNJI U INSPEKCIJI

NAŠI REPORTERI PROVJERILI KAKO FUNKCIONIRA JAVNI PRIJEVOZ U ZAGREBU Putnici uglavnom poštuju preporuke, ali neke je neugodno iznenadio - vozni red

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Zagrepčanka Nevenka Topolić živi na Kvaternikovom trgu i ustala se rano ujutro kako bi otišla u Utrinu. Ona je njegovateljica i u Novom Zagrebu je jedna žena o kojoj skrbi, no nije vozač pa je taj višekilometarski put odlučila prevaliti uz pomoć javnog prijevoza koji od ponedjeljka ponovno prometuje Zagrebom. Na kraju dana je tu odluku požalila.

Naime, Topolić je na stanicu na Kvaternikovom trgu stala u 8 sati ujutro, a u Utrine je došla tek iza 10 sati s time da joj je samo do Glavnog kolodvora trebalo više od sat i pol vremena.

- Grozno su to organizirali! Uopće nisam znala gdje koji bus ide, morala sam svaki puta ući i pitati vozača. A da ne govorim o tome da se nitko od putnika ne drži razmaka - kaže Topolić.

U Zagrebu, kao i ostatku Hrvatske, danas je u promet pušten javni gradski prijevoz s time da u hrvatskoj metropoli voze samo autobusi zbog opasnosti da tramvaji izazovu dodatna podrhtavanja tla te naprave štetu na zgradama pogođenim potresom. ZET je već ranije objavio da su pustili 111 autobusnih linija, a da će umjesto tramvaja u prometu i dalje biti autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija (31 Črnomerec - Savski most, 32 Prečko - Borongaj, 33 Gračansko Dolje - Savišće i 34 Ljubljanica - Dubec). No, mnogi građani nisu shvatili kako funkcioniraju te zamjenske linije. Jedna od njih je gospođa Topolić, no istu dramu je imala i Elmaza Karalić. Ona je s Trnja htjela doći do Šubićeve, no taj put je trajao puno dulje nego što je očekivala.

- Nigdje nema nekakvih uputa gdje koji autobus prolazi. Svjesna sam da su oni to stavili na internet, no stari ljudi se ne znaju tako dobro koristiti internetom pa se zbog njih barem trebaju staviti pismene obavijesti na stanicama kako bismo znali gdje trebamo ići. Ovako to nema smisla - veli Karalić.

FOTOGALERIJA: U prvoj fazi popuštanja mjera u Zagrebu je ponovno pokrenut javni prijevoz

Iz ZET-a su nam kratko naveli kako su oni na svojoj stranici postavili karte kojima prolazi svaka linija te su dodali da se karte nalaze na terminalima, no da iste neće stavljati na svaku pojedinačnu stanicu.

Što se tiče samog pridržavanja mjera, putnici u pravilu nose maske u što smo se i sami mogli uvjeriti prilikom vožnje. Nekolicina pak to ne čini, a rijetko tko odlazi do vozača kako bi dezinficirao ruke. Što se tiče fizičke distance ona se također poštuje, osim u slučaju ulaska, odnosno izlaska iz vozila. Tada nikakve mjere ne vrijede i putnici u stisnutim grupama napuštaju ili ulaze u autobuse.

Javni prijevoz ujedno više nije samo za nužna putovanja kao što je odlazak na ili s posla, već ga ponovno građani koriste za obavljanje svojih svakodnevnih poslova. Neki su se pak vozili iz znatiželje tek toliko da vide kako funkcionira javni prijevoz, ali i da malo vide grad. Jedan od takvih "avanturista" je Vlado Vuzem iz Svetog Duha kojega smo sreli na Glavnom kolodvoru. Iako je već pred penzijom, kaže da se koronavirusa ne boji.

- Ma vidio sam ja i gorih stvari u životu - odmahuje rukom i nastavlja s obilaskom Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:00