VELIKA ŠKRTICA

‘Naslijedio sam grob majke i zamolio Gradska groblja da mi šalju račune. Može, dajte 101 kunu‘

Iz Holdinga se pravdaju kako je upis novog korisnika kompliciran otprilike koliko i promjena vlasnika u zemljišnim knjigama
Ilustracija / arhivska fotografija
 Željko Hajdinjak/Cropix

Jedan čitatelj Škrtice prilično se naljutio kad je zagrebačkim Gradskim grobljima poslao obavijest i službeno rješenje da je naslijedio grob svoje majke te ih zamolio da ovaj podatak evidentiraju u papirima te fakturu za održavanje sada šalju na njegovo ime, a nakon čega mu je stigla obavijest da će za tu uslugu morati platiti 101,63 kune.

Na ime “Troškova evidentiranja prava korištenja po rješenju o nasljeđivanju uključujući i pravo ukopa”.

“Pa znate li koliko traje prekucavanje imena i prezimena u dvije kućice u softveru?” naljutio se čitatelj, a mi smo odmah od Gradskih groblja zatražili objašnjenje zašto tu uslugu naplaćuju.

Iz Holdinga se pravdaju kako je upis novog korisnika grobnog mjesta birokratski kompliciran otprilike koliko i promjena vlasnika u zemljišnim knjigama jer podrazumijeva provjeru autentičnosti i ispravnosti dokumenta na temelju kojeg se promjena obavlja, a potom je potrebno još izraditi “zaključnicu za uplatu” i obavijest o izvršenom upisu. Upozoravaju također kako su tijekom ove godine saznali za jedan slučaj te jedan na vrijeme prekinut slučaj upisa novog vlasnika na temelju krivotvorenog dokumenta, a u oba slučaja podnesena je kaznena prijava.

Ako sve ovo nije dovoljno, o potrebi ovog nameta neka govore brojke: Gradska groblja lani su na ime ove naknade uprihodila 295.037, a u 2019. godini čak 343 tisuće kuna.


Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:26