Naučio sam voziti 400 invalida

- Invalid u automobilu nije invalid. On je ravnopravan sudionik prometa. Tada nije vidljivo niti važno može li on hodati ili ne, važno je da se pridržava pravila na cesti poput bilo kojeg sudionika prometa. Zbog toga je bitno osobama s invaliditetom pružiti mogućnost da ne budu drukčiji i da mogu zasluženo dobiti svoju vozačku dozvolu - rekao je Željko Bek, instruktor autoškole AK Miramare koji jedini u hrvatskoj podučava invalidne osobe vožnji.



Još prije 20 godina u prilagođenu Škodu Fabiju gospodina Beka ušla je prva osoba s invaliditetom, a od tada do danas uz njegovu pomoć njih 400 dobilo je vozačku dozvolu.



- Da bi Fabiju prilagodio svrsi, sam sam u nju uložio novac, no uz tolike godine ostarjela je i sprema se za mirovinu. Na sreću, Gradski ured za zdravstvo uložio je oko 50.000 kuna za opremanje nove Škode Octavije. Ipak, žao mi je što nitko drugi u Hrvatskoj ne obučava osobe s invaliditetom - naveo je Bek.



S obzirom na to da u Hrvatskoj postoje osobe s invaliditetom koje žele biti neovisne o drugima i imati vozačku dozvolu, u autoškolu i kod instruktora Željka dolaze osobe iz cijele Hrvatske. Drago mu je, kaže Bek, što može pomoći da polože vozački, ali mu je i žao što više plate boravak u Zagrebu, nego što stoje sati vožnje i polaganje ispita.



- Uistinu bi bilo lijepo da barem u većim gradovima postoje autoškole za osobe s invaliditetom. Budući da dolaze ljudi iz cijele zemlje, primorani su iznajmiti stanove tijekom trajanja škole. No ipak je zadovoljstvo kada s vozačkom dozvolom odu svojim kućama - rekao je Bek te dodao da je Miramare najstarija autoškola u Zagrebu u kojoj je proveo cijeli radni vijek - 37 godina.



Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za zdravstvo kaže da je ta autoškola uistinu zaslužila automobil prilagođen osobama s invaliditetom.



- U svakodnevnom životu osobe koje nemaju invaliditet ni ne razmišljaju o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Zato je važno pružiti im priliku za jednakost, a želimo dati ideju i drugim gradovima da učine isto - istaknula je Bakula Anđelić.




Ivana Krnić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:56