MUNDIAL NA OTVORENOM

NAVIJAČKA EUFORIJA NA FOODBALLERKI Pivo i čips su passé, Zagreb navija uz Mandžin burger i Ronaldovu salatu

 
 CROPIX

Krigla pive, čips, kikiriki i koštice više nisu trendi navijački meni, sada se uz gledanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva na otvorenom jedu raskošni burgeri i salate koje nose nazive slavnih nogometaša, quesadillas i focaccie, za desert ljetne fritule nadjevene jagodama ili semifredo, uz koje se pijuckaju kokteli.

Damir Krajač / CROPIX

- Imamo Super Mario burger s junećim mesom, umakom, zelenom salatom, slatko-kiselim krastavcima i cheddar sirom koji je posvećen našem vatrenom Mandžukiću, čiji je nadimak Super Mario - nudi nam specijalitete svoje kućice u sklopu Foodballerke na zagrebačkom Strossmayerovu trgu 49-godišnji Mojmir Žuvela.

- Nema puno kućica tematsku nogometnu ponudu, možda samo nas nekoliko, ali razumijem i zašto, stranci se slabo snalaze s našim kreativnim nazivima - zaključuje vlasnik kućice BarBaQ koji je Španjolcu Diegu Costi posvetio marinirana svinjska rebra, jer, kaže Žuvela, Costa je poznat po tome da zna odvaliti suigrače po rebrima. Francuz Antoine Griezmann na meniju se veže uz burrito s junetinom, jer se jede “griz po griz”, a belgijski reprezentativac Romelu Lukaku na meniju ima vege salatu koja je, simbolično, bez luka. U ponudi su još dvije salate - Cristiano ili Leo.

Damir Krajač / CROPIX

Najveće gužve

- Ronaldova je s BBQ trganom svinjetinom, a Messijeva s govedinom, jer takvi su i oni, jedan je svinja, a drugi govedo, nemam boljeg objašnjenja - smije se Žuvela, rodom iz Vele Luke, no već godinama Zagrepčanin koji se bavi ugostiteljstvom. U njegovoj kućici burgeri stoje 58 kuna, burrito i rebarca 63 kune, a salate 53 kn. Vidi se da ima iskustva jer oduševljava gastro nogometne fanove specijalnim nogometnim menijem i mesom iz barbecue smokera.

Riječ je o peći koja je svojevrsna pušnica na vrući dim, a izgleda poput velikog crnog bojlera iz kojeg izlazi meko meso za koje vam ne treba ni nož.

Žuvela je prvi u Hrvatskoj koji ima takve peći jer ih sam i izrađuje.

- Postoje slične peći, ali ne ovakve, na pravi dim. Recimo, R&B food na Remizi ima sličnu peć, ali je električna. Moja radi na drvo i ugljen, a upravo je to najvažnija stavka koja mesu daje taj poseban okus dima - objašnjava vlasnik BarBaQ-a, dodavši da su najpoželjnija drva za dimljenje ona koja su tvrda, od oraha, šljive, trešnje i jabuke sa što manjim udjelom vlage jer mesu daju poseban okus.

- Zagrebu zapravo cijelu godinu nedostaje street food prostor jer se ljudima to sviđa - zaključuje ugostitelj dok ubacuje drva u smoker, gdje meso tretira na temperaturama većim od 120 stupnjeva sedam do devet sati, ovisi o vrsti. U njegovu veliku peć od sivog lijeva, slitine željeza i ugljika, težine 440 kg, odjednom stane i do 80 kg mesa.

- Zasad smo zaklali 10 svinja i tri junca, no ako bude trebalo, još će ih otići na posljednji počinak - dodaje Žuvela koji crta i dizajnira peći koje izrađuje njegov kooperant.

Damir Krajač / CROPIX

Fritule s jagodama

Njegova kućica jedna je od njih dvadesetak na zagrebačkom Strossmayerova trgu u sklopu Foodballerke - “najvećeg i najboljeg retronogometnog festivala na svijetu”, kako kažu organizatori koji s ponosom ističu festival kao “bal loših frizura, fine hrane i najvažnije sporedne stvari na svijetu”.

- Najveće su gužve za ručak, od 12 do 13 sati pa predvečer, od 18 do 21 sat, kad ljudi završe s poslom i spuste se u grad. Naravno, najviše je ljudi na dan kada igra naša reprezentacija, ali tada najbolje idu pića, a slabo se jede - složni su ugostitelji.

Svoju gastro ponudu na Strossmayerova trgu pripremili su redom: Time, Wurst bar, The Garden Bar&Kitchen, T&T, RougeMarin, Kitchen&Grill Plac, OLI house, Milky, Cocktail bar by Rakijarnica & Mangosta, Jamnica gemišt bar, Haustor Haus, Gost&Ona, Good Food, Gingle Bells, 50 A Burger&Champagne Bar, El Toro, BarBaQ, Gummenyak i Pommes Frites.

Još jedna od kućica u koju se svakako vraćamo je ona Haustor Hausa, nedavno otvorenog restorana chefa Lovre Smetiška u Masarykovoj, gdje nas je oduševila quesadilla carnitas nadjevena pulled porkom, s dodatkom apiagio sira, mlade salate i ukusnih umaka - domaćeg ketchupa, aiolia i umaka od jogurta, koje sami rade. Quesadillanas je stajala 45 kuna, a svakako ćemo se vratiti kušati jednu od focaccia na meniju - onu sa salamom kalabreze i brie sirom, s tunom ili, pak, sa sirom stilton i cotto dimljenom šunkom.

Za ljubitelje slatkog prava je destinacija kućica restorana Time za koju je slastičarski čarobnjak Robert Hromalić pripremio fritule nadjevene jagodama i vanilijom te nekoliko vrsta semifreda, koje je specijalno osmislio nadahnut zemljama, odnosno njihovim reprezentacijama sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Dva komada stoje 25 kuna, koliko i porcija ljetnih fritula.

Damir Krajač / CROPIX

Svima koji su spremni zamijeniti pivu koktelom preporučujemo kućicu - cocktail bar Mangosta, što na španjolskom znači mungos. Za 39 kuna tamo se može naći mojito s okusom bilo kojeg ljetnog voća, a za malo više od 50 kn već možete dobiti koktel poslužen u pola lubenice.

U bogatoj gastro ponudi na Foodballerki posjetitelji će do 15. srpnja osim praćenja utakmice hrvatske reprezentacije, moći uživati u brojnim glazbenim događanjima, kao što su nastupi Songkillersa i Psihomodo popa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:19