TOMAŠEVIĆ O SDP-U

‘Navodni razlozi za raskid koalicije ne drže vodu, neće me ucjenjivati. Šef Bandićeve stranke razgovarao je s njima‘

Iako je Klisović ranije rekao da to ne znači da SDP želi nove izbore, još je nejasno kako misle nastaviti suradnju

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Sjednica Gradske skupštine počela je u ponedjeljak bez troje od petero zastupnika iz kluba SDP-a, nakon što je zagrebački ogranak SDP-a prošloga petka odlučio raskinuti koalicijsku suradnju s Možemo!.

Na sjednici se nisu pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, kao ni Renato Petek i Dina Vasić.

Iako je Klisović ranije rekao da to ne znači da SDP želi nove izbore, još je nejasno kako misle nastaviti suradnju.

O cijeloj situaciji oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- U petak je gradski odbor SDP-a izglasao odluku o prekidu sporazuma s Možemo. O tome nismo imali nikakvu informaciju, ta točka je bila očito pod ‘razno‘. O svemu smo saznali iz medija. Tek dva dana poslije te odluke me predsjednik SDP-a nazvao i priopćio to što smo vidjeli iz medija. To nije partnersko ponašanje. Plasira se teza da je do raskida došlo jer nije bilo dobre komunikacije. Mi smo javno rekli da smo spremni razgovarati o reviziji sporazuma, do razgovara nikad nije došlo jer ih gradski SDP nikad nije inicirao. Kaže se i da se nije gradski SDP dovoljno informiralo o odlukama. Ne znam kako bi se to moglo, budući da je SDP odbijao sastanke. Više puta smo tražili sastanak o bitnim temama i aktualnim pitanjima, rekao je Tomašević.

Kazao je kako SDP nije htio biti informiran niti dolaziti na sastanke.

- Sad ispada da je problem i u kreditu. Ne radi se o novom zaduženju, već o starom zaduženju, o novcu koji je već potrošen od stare vlasti. Ovo je suglasnost za refinanciranje već postojećeg zaduženja. Novac je potrošen prije nas, ali je obaveza ostala na nama. Samo osam posto od 1,8 milijuna kuna je novo zaduženje.

- Da bi se po hitnom postupku uvrstila ta točka u dnevni red, bila je potrebna većina. I predsjednik gradskog SDP-a je glasao da se uvrsti u dnevni red, imao je tu informaciju od dana prije. Budući da se pravni detalji s bankama još dogovarali, materijali su bili poslani kad su bili poslani. Zato i prvi put sjednica traje dva dana, da bi se moglo u miru razgovarati o tome.

Rekao je i kako od svega onoga što je pročitao da su navodni razlozi za prekid koalicije, ništa ne drži vodu.

- Neću dopustiti da me se ucjenjuje i da se neke točke koriste u međustranačkim obračunima, rekao je Tomašević.

Dodao je i kako ovo nije nova sjednica, već njezin nastavak.

- Neću dozvoliti, a nije ni moguće po Poslovniku, da se ostane bez predsjednika Gradske skupštine, rekao je gradonačelnik i dodao kako je razgovarao s predsjednikom gradskog i nacionalnog SDP-a.

- Nakon svega što se desilo, ne znam što gradski SDP želi. Ono što mi je bitno je da se ova sjednica završi kako bi se uopće moglo dalje razgovarati o odnosima s SDP-om. Mi ovu sjednicu moramo završiti, hoće li se neke točke podržati je njihova odgovornost, rekao je Tomašević.

- Imamo situaciju da predsjednik stranke Milan Bandić 365 dolazi u SDP razgovarati sa zastupnicima, ja doista ne znam što je on tamo radio. On je bio pročelnik za financije dugi niz godina i glavni je odgovoran što nam je ostalo 8,2 milijardi duga na proračun od 15 milijardi, rekao je Tomašević misleći na Slavka Kojića pa dodao: "Njegova nevjenčana supruga je bila članica uprave Holdinga i ja sam je smijenio kad sam vidio u kojem stanju su ostavili Holding".

Tomašević se zatim ponovno vratio na temu kredita.

- Radi se na tome da se refinancira postojeće zaduženje. Oslobodio bi se novac koji bi se trebao potrošiti na kratkoročne kredite. Govorimo i o normalnom otplaćivanju ogromnog zaduženja koje smo naslijedili kad smo došli na vlast, rekao je.

Ponovio je kako se ne misli miješati u SDP-ove unutarstranačke obračune.

- Neću se miješati u unutarstranačke obračune, no neću biti ni oruđe, niti dozvoliti da me se ucjenjuje za partikularne interese. Ako je to cijena, ja sam na nove izbore spreman, kazao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:52